Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.2°C29.2°C
4 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.7°C27.5°C
5 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.8°C26.1°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.9°C26.9°C
2 BF 24%
Σκάνδαλο υποκλοπών / Η μεθόδευση Μητσοτάκη για να αποφύγει ποινικές ευθύνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο υποκλοπών / Η μεθόδευση Μητσοτάκη για να αποφύγει ποινικές ευθύνες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Με τις ψήφους ενός από τα κόμματα της Ακροδεξιάς, χωρίς να τηρηθεί ούτε ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά και τρέχοντας τα μαύρα μεσάνυχτα να εκδώσει το σχετικό ΦΕΚ, η Ν.Δ. προχώρησε στην αλλαγή της σύνθεσης της ολομέλειας της ΑΔΑΕ κυριολεκτικά λίγες ώρες προτού επικυρώσει πρόστιμο στην ΕΥΠ.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας έβαλε «σφήνα» στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων το ζήτημα αλλαγής της σύνθεσης της ολομέλειας της ΑΔΑΕ όταν η τελευταία ανέβαλε για άσχετους λόγους συνεδρίασή της για την περασμένη Παρασκευή. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης επρόκειτο να συζητηθεί και να επιβληθεί πρόστιμο στην ΕΥΠ για μη συνεργασία της με την ανεξάρτητη Αρχή κατά τις έρευνές της για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το σκεπτικό της απόφασης επρόκειτο να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, εξόχως διαφωτιστικό για το πώς η Υπηρεσία απέκρυψε σοβαρές λεπτομέρειες στις επανειλημμένες προσπάθειες της Αρχής να ρίξει φως στη δυσώδη και πρωτοφανή υπόθεση.

Το Μαξίμου, με εκτελεστικό όργανο τον πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές της Ν.Δ., προχώρησε σε αυτού του είδους τις ακροβασίες, καθώς ένα τέτοιο πρόστιμο στην ΕΥΠ θα δημιουργούσε νομικά δεδομένα που θα έφταναν μέχρι τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στον πρωθυπουργό, άλλωστε, ανήκει η αρμοδιότητα της ΕΥΠ και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης ήταν εκείνος που για χρόνια έδειχνε απόλυτη εμπιστοσύνη και στήριξη στην ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας όσο και στον ανιψιό του και διευθυντή του γραφείου του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Αποκαλυπτικός Κουκάκης

Προτού η κυβέρνηση με τη συνεργασία της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου αλλάξει τη σύνθεση της ολομέλειας της ΑΔΑΕ, ο Θανάσης Κουκάκης περιέγραφε (ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο) τους λόγους που το Μαξίμου έσπευδε να προχωρήσει σ’ αυτό το «πραξικόπημα». Στην εισήγηση της ΑΔΑΕ για το πρόστιμο στην ΕΥΠ, ανέφερε ο δημοσιογράφος και θύμα των υποκλοπών, «θα περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο έχει μεθοδεύσει η ΕΥΠ τη συσκότιση της υπόθεσης». «Επειδή αυτό θα είναι ένα επίσημο κείμενο, το οποίο θα μπορούμε να επικαλεστούμε και εμείς, τα θύματα των υποκλοπών, σε όλες τις ένδικες διαδικασίες, μια επίσημη σφραγίδα από μια ανεξάρτητη Αρχή […] θα ήταν προβληματική για την κυβέρνηση» σημείωσε χαρακτηριστικά. Και όλα αυτά ενόσω ακόμα αναμένονται οι επόμενες δικαστικές κινήσεις από τους ανακριτές της υπόθεσης των υποκλοπών. Σ’ αυτό το σημείο φαίνεται πως ο χρονικός παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη της αλήθειας και στην απονομή δικαιοσύνης.

Ο Θ. Κουκάκης είπε ότι αναμένεται να υπάρξουν και τον Οκτώβριο καταθέσεις μαρτύρων, ωστόσο επισήμανε κάτι που ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους και διεθνείς ενώσεις δημοσιογράφων. «Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί στη βάση της εισαγγελικής έρευνας ότι κάποια από τα αδικήματα που έχουν τελεστεί […] είναι κακουργήματα και όχι μόνο πλημμελήματα», προσθέτοντας ότι ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας είναι πολύ σαφής για το κακούργημα της κατασκοπείας. «Το πλημμέλημα έχει πενταετή παραγραφή» υπενθύμισε ο Θ. Κουκάκης, σημειώνοντας ότι, με βάση το γεγονός ότι τα αδικήματα έχουν τελεστεί το 2020, «ο χρόνος παραγραφής θα αρχίσει να “τρέχει” το 2025». Υπάρχει έτσι ο κίνδυνος, όταν φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο, να έχει παρέλθει η πενταετία και να μην καταδικαστεί κανείς από τους εμπλεκόμενους.

Παπανικολάου: Ακυρότητα στο ΣτΕ

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η Κατερίνα Παπανικολάου, μέχρι πρότινος μέλος της ολομέλειας της ΑΔΑΕ, αναφορικά με τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποίησε η πλευρά της Ν.Δ. για την αλλαγή στη σύνθεση της ηγεσίας της Αρχής. Έψεξε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έτρεξε να εκδώσει αργά τη νύχτα της Πέμπτης το σχετικό ΦΕΚ, ώστε κάθε απόφαση της ΑΔΑΕ να είναι άκυρη. «Ο τρόπος που οδηγηθήκαμε στη μεταμεσονύκτια έκδοση ΦΕΚ δεν είναι ένα ουδέτερο γεγονός» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «στη Διάσκεψη δεν υπήρξαν τρία πέμπτα. Τα τρία πέμπτα του 27 είναι 16,2. Το κλάσμα, όταν αφορά πρόσωπα, στρογγυλοποιείται προς τον αμέσως επόμενο αριθμό, άρα χρειάζονταν 17 ψήφοι. Αυτό δεν είναι θέμα Συνταγματικού Δικαίου, είναι θέμα Μαθηματικών Γ΄ Δημοτικού» επισήμανε χαρακτηριστικά. Και ανέφερε με νόημα ότι «επιβάλλεται να θέσει θέμα ακυρότητας το Συμβούλιο της Επικρατείας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL