Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.4°C33.7°C
3 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
32 °C
29.7°C32.8°C
3 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.8°C29.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C29.4°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
30.1°C30.9°C
3 BF 29%
ΟΑΚΑ / Η έκθεση που «έθαψε» η ΝΔ - «Στατικά προβλήματα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης»
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΑΚΑ / Η έκθεση που «έθαψε» η ΝΔ - «Στατικά προβλήματα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης»

Έγγραφο και ΟΑΚΑ
(INTIME NEWS - AVGI.GR)

Σε καθεστώς διάλυσης βρίσκεται το ΟΑΚΑ τα τελευταία χρόνια, με το λουκέτο που μπήκε την Παρασκευή να θεωρείται μία αναμενόμενη εξέλιξη. Και αυτό γιατί εδώ και πάνω από τρία χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ενημερωθεί εγγράφως για τα μεγάλα προβλήματα, αλλά όπως φαίνεται, δεν έκανε το παραμικρό.

Συγκεκριμένα, στις 12 Ιουλίου 2019 το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών υπέγραψε σύμβαση με αντικείμενο τον έλεγχο του φακέλου συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στον έλεγχο στατικής επάρκειας του διαζώματος του κεντρικού σταδίου του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ) που παρουσίασε ταλαντώσεις και στην προετοιμασία του Φακέλου Δημόσιας Σύμβασης μελέτης των επικείμενων εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ). Η σύμβαση έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών, δηλαδή μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, αλλά πήρε συνεχείς παρατάσεις και παραδόθηκε ένα χρόνο αργότερα.

Η εταιρεία «Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ – Κ. ΦΑΡΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», ήταν μειοδότρια, καθώς κατέθεσε την πιο συμφέρουσα προσφορά μόνο βάσει τιμής, η οποία ανερχόταν στο ποσό των 132.500 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. 24%, με ποσοστό έκπτωσης 7,99%.

 • Η πρώτη παράταση δόθηκε στις 12/11/2019 μέχρι τις 28/1/2020.
 • Η δεύτερη παράταση δόθηκε στις 12/3/2020 μέχρι 28/5/2020.
 • Η τρίτη παράταση δόθηκε στις 21/5/2020 μέχρι 28/9/2020.
 • Η τέταρτη παράταση δόθηκε στις 22/9/2020 μέχρι 28/11/2020.

Στο έγγραφο της τέταρτης παράτασης που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, υπάρχει μία άκρως ενδιαφέρουσα αναφορά, καθώς σημειώνεται επί λέξει: «Ο όγκος και η φύση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά την αναγνώριση των εγκαταστάσεων ήταν μεγαλύτερα του αναμενόμενου και αφορούσαν πλήθος διαφορετικών και ετερόκλητων κατηγοριών (στατικά, οικοδομικά, ηλεκτρομηχανολογικά κλπ.).

Στα πλαίσια της παραγράφου 6.12 του άρθρου 2 της Σύμβασης εντοπίστηκαν προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και ιδιαίτερης διαχείρισης, για τα οποία ο Σύμβουλος θα συγκεντρώσει τα απαραίτητα υποστηρικτικά στοιχεία και θα συνδράμει στην αντιμετώπισή τους».

Απόσπασμα έκθεσης

Δηλαδή το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών είχε ενημερωθεί εγγράφως για τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν στο ΟΑΚΑ, πριν καν λάβει την τελική έκθεση η οποία παραδόθηκε τέλη Νοεμβρίου του 2020.

Η έκθεση ουδέποτε δημοσιεύτηκε και όπως φαίνεται «θάφτηκε» σε κάποιο συρτάρι.

Η έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ

Σημειώνεται ότι η έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ αποκάλυψε μεγάλο πρόβλημα στη στατικότητα των δύο στεγάστρων «Καλατράβα».

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι γινόταν έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών «Καλατράβα» στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) έπειτα από σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility) του Ταμείου για λογαριασμό του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του ΟΑΚΑ.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορούσε σε υπηρεσίες επιθεώρησης και ελέγχου των μεταλλικών κατασκευών και πολυκαρβονικών φύλλων επικάλυψης των εξής κατασκευών του ΟΑΚΑ:

 • Του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου.
 • Του στεγάστρου του Ποδηλατοδρομίου.
 • Των δύο εισόδων.
 • Του Τείχους των Εθνών
 • Της Αγοράς.

Σκοπός του ελέγχου, ο οποίος έγινε από εξειδικευμένα τεχνικά συνεργεία, είναι να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί ενδεικτικά να αφορούν σε διαβρώσεις, αποφλοιώσεις σε βαφές, προβλήματα σε συγκολλήσεις, προβλήματα σε κοχλιώσεις, αναρτήρες, κλπ. σε στοιχεία των μεταλλικών κατασκευών που χρήζουν αντιμετώπισης, συντήρησης και αποκατάστασης, καθώς και σε προβλήματα στα πολυκαρβονικά φύλλα, στις βάσεις στήριξης τους και στα υλικά στεγανοποίησης και σφράγισης αυτών.

Εισαγγελική παρέμβαση για το στέγαστρο Καλατράβα

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έκανε παρέμβαση μετά τη δημοσιοποίηση μελέτης για τη στατικότητα του στέγαστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ που είχε ως συνέπεια το κλείσιμο του σταδίου.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος 5ετίας:

 • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
 • αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
 • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL