Live τώρα    
38°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
38 °C
34.8°C39.6°C
2 BF 22%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
31 °C
29.3°C32.3°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
34 °C
34.0°C34.0°C
3 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.8°C35.8°C
2 BF 48%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
33 °C
32.9°C32.9°C
3 BF 29%
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Άνοιξαν οι κάλπες - Πανστρατιά για την εκλογή προέδρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Άνοιξαν οι κάλπες - Πανστρατιά για την εκλογή προέδρου

Κόσμος ψηφίζει στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία αρχείου (INTIME NEWS/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ)

Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καθώς οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και κλείνουν στις 8 το βράδυ.

Και σήμερα αποτελεί στοίχημα η συμμετοχή των πολιτών, η οποία την προηγούμενη Κυριακή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο/η νέος/νέα πρόεδρος θα αναλάβει το βαρύ φορτίο της ανασυγκρότησης του κόμματος, με ορίζοντα μια νέα κυβερνητική τροχιά, να λειτουργήσει ως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να οδηγήσει με ενότητα στο 4ο Συνέδριο. Σημειωτέον, σύμφωνα με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, η συνεδριακή διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Νοεμβρίου.

Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που γράφτηκαν στο Μητρώο Μελών μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιάννης Δρόσος, μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη, στις 6 μ.μ., περισσότερα από 8.500 παλαιά μέλη που δεν συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία της 17ης Σεπτεμβρίου ζήτησαν να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία τους προκειμένου να λάβουν μέρος στην εκλογή ανάδειξης του νέου προέδρου. Πάντως, τα παλαιά μέλη που δεν έστειλαν τα στοιχεία τους θα έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στις κάλπες και να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία τους επιτόπου.

Η εν λόγω παράμετρος αφορά μόνο τα παλαιά μέλη. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν στο Μητρώο Μελών και έχουν την κομματική ιδιότητα, τότε θα μπορούν να ψηφίσουν κανονικά. «Το Μητρώο Μελών, παλαιών και νέων, πλησιάζει τις 180.000. Από αυτά ψήφισαν 148.000, εκ των οποίων τα παλαιά μέλη είναι περίπου 105.000» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Δρόσος. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν προβλεφθεί περισσότερα τάμπλετ για τα εκλογικά τμήματα προκειμένου να διευκολυνθεί η δουλειά των εφορευτικών επιτροπών και να αποφευχθούν οι μεγάλες ουρές. Εκτίμησε δε πως αυτή τη φορά δεν θα χρειάζεται να συμπληρωθούν οι σχετικές φόρμες με τα στοιχεία των μελών, οπότε η διαδικασία θα κινηθεί γρηγορότερα. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του κόμματος θα πρέπει να φέρουν μαζί τους έγγραφο ταυτοπροσωπίας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα προκειμένου να γίνει η απαραίτητη διασταύρωση στις λίστες των ψηφισάντων και στο Μητρώο Μελών.

Ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διαδικασία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ):

1. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, από τις 8 π.μ. μέχρι και τις 8 μ.μ.

2. Πού ψηφίζω;

Εχουν οριστεί 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να τα βρείτε στη διεύθυνση https://vote.syriza.gr/mathe-poy-psifizeis/.

3. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο Μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

4. Πώς ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους του εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 από ώρα 0:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή) μέχρι τις 8 μ.μ. της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσα είχαν εγγραφεί στον iSYRIZA μέχρι και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023.

5. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

6. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία οι ψηφοφόροι καλούνται να καταβάλουν εκλογική συνδρομή 2 ευρώ. Εξαιρούνται οι άνεργοι και οι νέοι και νέες έως 30 ετών, καθώς και εκλογείς που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL