Live τώρα    
Τσίπρας στον Ant1 / Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή - Θα είμαστε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο στις επάλξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τσίπρας στον Ant1 / Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή - Θα είμαστε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο στις επάλξεις

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Χατζηνικολάου
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ)

Είναι ζήτημα σταθερότητας του πολιτικού συστήματος και υγείας της δημοκρατίας να έχουμε την επόμενη μέρα έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο δέος στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Ant1.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου υπογράμμισε ότι «δύο είναι τα προγράμματα και δύο τα κόμματα εξουσίας. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο πρέπει να επιλέξει. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της απλής αναλογικής ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν επιδείξει μια αλαζονική στάση και μια έπαρση. Δείχνει ότι αυτό που πραγματικά επιθυμούν και επιδιώκουν είναι την επόμενη μέρα να είναι όχι απλά κυβέρνηση, αλλά μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για την επόμενη μέρα σημείωσε ότι δεν θα προδικάσει πριν δει το αποτέλεσμα. «Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού μέχρι να κλείσει η κάλπη. Θα είμαστε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο στις επάλξεις» υπογράμμισε.

«Δεν είναι ο δεύτερος γύρος, προφανώς σκιάζει το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης όμως είναι μια νέα αναμέτρηση με άλλο σύστημα που βάζει σκληρά διλήμματα στους πολίτες. Ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει» είπε για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τι πιστεύετε ότι το 2016 είχα όραμα να βάλω παγίδα στον Μητσοτάκη το 2023;» ήταν το εύλογο ερώτημα που έθεσε απαντώντας για την απλή αναλογική, συμπληρώνοντας ότι ήταν ένα δικό του «όραμα» προκειμένου να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να μην είναι «τοξικό», αλλά να προωθεί τις συνεργασίες στη βάση των προγραμματικών συγκλίσεων αλλά και ένα «πάγιο αίτημα της Αριστεράς».

Ο «κατακερματισμός της προοδευτικής ψήφου» θα ωφελήσει μόνο τη ΝΔ ανέφερε ακόμα κάνοντας λόγο για  ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων που δεν θέλησαν να «χορέψουν το ταγκό της συνεργασίας». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεχόταν διαρκή άρνηση στη χείρα συνεργασίας που έτεινε -  ενώ εμείς δίναμε το χέρι εκείνοι κοίταγαν και πώς θα το κόψουν -  και ειδικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «άφηνε την πόρτα ανοιχτή στη ΝΔ και απόλυτα κλειστή στην προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης» συμπλήρωσε. 

«Αυτό που επιδιώκουν για την επόμενη μέρα» στη ΝΔ δεν είναι απλά να κάνουν κυβέρνηση αλλά μια «ανεξέλεγκτη κυβέρνηση» υπογράμμισε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι για αυτό είναι αναγκαία η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να μην αποδυναμωθεί η δυνατότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βάζει φραγμό στις επιδιώξεις αυτές, στο Κοινοβούλιο. 

Για το ζήτημα της Θράκης

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Θράκης ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «η θρακοποίηση της προεκλογικής διαμάχης» από τον κ. Μητσοτάκη. «Και μόνο το γεγονός ότι συζητάμε για την Θράκη, είναι δυσάρεστο. Ήταν πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε πρωθυπουργός που να επιλέξει να εργαλειοποιήσει την ΕΥΠ και να αναδείξει σε διακύβευμα των εκλογών το θέμα της Θράκης. Ξέρετε πόσα σημειώματα μου έστελνε η ΕΥΠ; Το 2012 η κ. Μπακογιάννη πήρε πανελλαδικά 2,5% και στην Ροδόπη πήρε 18%, κανείς δεν είπε ότι έκανε συνεργασία με τον Ερντογάν».

Παράλληλα έκανε λόγο για «μνημείο ανευθυνότητας, το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας». Ανέφερε δε ότι θα είναι λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη «να θέσει ζήτημα Θράκης στον Ερντογάν. Τι θα θέσει στο Ερντογάν, ένα εσωτερικό θέμα;». Ακολούθως σημείωσε ότι «το απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ αναφέρει τον δικό του βουλευτή που ήταν στρατευμένος στο Προξενείο».

«Ο κ Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξεπλύνει την ντροπή της ανάμειξης στην προεκλογική αντιπαράθεση του ευαίσθητου θέματος της Θράκης». Για τους δικούς του βουλευτές απάντησε: «Ουδέποτε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τουρκική μειονότητα, μόνο με τον Ζειμπέκ το είχε κάνει, και τότε του έγινε βαρύτατη επίπληξη. Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ποτέ στενές σχέσεις με το τουρκικό προξενείο. Η 'Αγκυρα ακολουθεί στην Θράκη, εδώ και 40 χρόνια, την ίδια πολιτική. Γιατί έγινε τώρα θέμα; Ο κ. Κατραντζή έκανε δηλώσεις για τουρκική μειονότητα, όχι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

«Επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ανεχθεί ένα σημείο του χάρτη που να μην είναι μπλε. Έστειλε την αδελφή του να πει στην μειονότητα ότι θα περάσει δύσκολα τα επόμενα τέσσερα χρόνια αν δεν ψηφίσει υποψήφιους της ΝΔ» είπε ακόμα προσθέτοντας: «Οποιαδήποτε δήλωση γινόταν από τους βουλευτές μας τις ημέρες εκείνες, θα ήταν σαν να τους ζητούσε κάποιος υπεύθυνη δήλωση ότι είναι Έλληνες. Ο προηγούμενος που το ζήτησε ήταν ο κ. Μιχαλολιάκος και τότε όλοι ομοθύμως στράφηκαν εναντίον του και υπέστη πρόστιμο ως βουλευτής ο κ. Μιχαλολιάκος και μείωση του μισθού του. Ο δεύτερος που το ζήτησε είναι ο κ. Μητσοτάκης».

Για το ναυάγιο στην Πύλο

Σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου τόνισε ότι «ήταν υποχρέωσή μου να θέσω ερωτήματα» συμπληρώνοντας ότι αν ήταν τουριστικό σκάφος θα θέταμε όλοι ερωτήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε μεταξύ άλλων δημοσιεύματα από τον διεθνή Τύπου αλλά και την δήλωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν είναι αλήθεια ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό.

«Είναι προφανές ότι πρέπει να υπήρξαν λάθη από την ελληνική πλευρά, όταν έχεις σκάφη δικά σου εκεί και χάνονται εκατοντάδες ζωές. Είναι διεθνής νομική υποχρέωση της χώρας να παρέμβει, όταν υπάρχει πλοίο υπέρφορτο που κινδυνεύει να βυθιστεί. Το ίδιο λέει και η διεθνής κοινότητα. Εγώ είμαι προσεκτικός, δεν είμαι εμπειρογνώμονας. Έθεσα ερωτήματα και είδα μια σειρά από αντιφάσεις. Δεν θέλω να κάνω καμία παραπάνω κρίση. Θέλω να πω ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στα επίδικα των αποφάσεων της για την μεταναστευτική της πολιτική. Δεν μπορείς να λύσεις ένα τεράστιο πρόβλημα» είπε.

Και πρόσθεσε ότι: «Δεν μπορείς να λύσεις ένα τεράστιο πρόβλημα υψώνοντας φράχτες. Είμαι κατά του να κάνουμε τον φράχτη εθνικό σύμβολο, είναι ένα εργαλείο. Χρειάζεται νέα πολιτική και νέα συνθήκη για το άσυλο, που θα μοιράζει τα βάρη στις χώρες της ΕΕ. Στο δίλημμα ανθρωπιά ή βαρβαρότητα, εμείς λέμε ανθρωπιά, μαζί με φύλαξη των συνόρων».

«Όταν δεν συζητάμε, δεν μπορούμε να έχουμε ελπίδα να καλυτερεύσουμε τις σχέσεις μας ούτε καν να βρούμε που διαφωνούμε. Θα συζητάμε, θα θέτουμε τις κόκκινες γραμμές μας. Η νέα εποχή που ξεκινά, ο διεθνής παράγοντας θα έχει πολύ καλύτερη στάση απέναντι στον Τουρκία, άρα η Ελλάδα πρέπει να βάλει δύο κόκκινες γραμμές: την εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα να την υπερασπίζεται η Ελλάδα αυτήν την ακεραιότητα, δηλαδή η δυνατότητα να έχει στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά» ανέφερε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το πρόγραμμα της ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης πάει προς μια κατεύθυνση και δίνει την εντύπωση πως πηγαίνει προς μια άλλη. Έχει ακολουθήσει μια ακραία δεξιά πολιτική. Στο Αιγαίο έχουν γίνει πράγματα που αν γινόντουσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε δεχτεί πολύ σκληρή κριτική. Αλλά ταυτόχρονα έχει καταφέρει να πείσει ότι είναι κεντρώος πολιτικός» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο λόγος της αντιπολίτευσης της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πιο τοξικός. Η αντιπολίτευση της ΝΔ ήταν πολύ πιο σκληρή και τοξική» τόνισε ακόμα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε προγραμματική αντιπολίτευση».

Αναφορικά με το πρόγραμμα της ΝΔ υπογράμμισε ότι: «Όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης είναι στον αέρα, διότι δεν τα κατέθεσε στο Μεσοπρόθεσμος Πρόγραμμα που κατέθεσε πριν από δυο μήνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν μπορεί να το επικαιροποιήσει, να βγει να το δηλώσει ο ίδιος. Την Κυριακή έχουμε εκλογές και μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι αυτό που έχει δώσει στους θεσμούς και σε αυτό δεν υπάρχουν τα μέτρα που έχει υποσχεθεί προεκλογικά: Προβλέπει  μείωση κρατικών δαπανών δηλαδή δεν θα έχουμε υλικά για τα νοσοκομεία, μείωση δαπανών για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, προβλέπει ότι ο μέσος μισθός θα αυξηθεί 12% και δηλαδή 1% σε πραγματικούς όρους λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό, ενώ υπόσχεται αύξηση 25%. Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει πολλά πράγματα που δεν έχει σκοπό να υλοποιήσει, γιατί άλλα έχει πει στην ΕΕ και δεν λέει το πρόγραμμα της, ενώ δεν λέει άλλα πράγματα που όμως θα κάνει, τα οποία μαρτύρησε ο κ. Πνευματικός για την υγεία και ότι θα έχουμε επιλογή ασθενών λόγω κόστους στα νοσοκομεία».

Και κατέληξε λέγοντας ότι: «Αυτή είναι από τις κορυφαίες διαφορές που έχουμε με την ΝΔ. Εμείς δεν υπολογίζουμε κόστη και ζημιές, υπολογίζουμε την ανθρώπινη ζωή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL