Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.6°C28.5°C
0 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.5°C24.9°C
1 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.3°C25.5°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.8°C25.5°C
3 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C22.8°C
0 BF 83%
Αλέξης Τσίπρας / Αυτό είναι το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ - Όλα όσα κρύβουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας / Αυτό είναι το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ - Όλα όσα κρύβουν

13349794a.jpg

Σε πλήρη αποδόμηση του δήθεν κοστολογημένου προγράμματος της Ν.Δ. προχώρησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αποτυπώνοντας σε πρώτο πλάνο τα ψεύδη που καλλιέργησε η Ν.Δ. Όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχε και η «ομάδα κρούσης» του κόμματος σε ό,τι αφορά το οικονομικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ν.Δ. πουλάει «φούμαρα» περί κοστολογημένου προγράμματος, καθώς τα περισσότερα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2023-2026, όπως ψευδώς διατεινόταν. Πάντως, το κυρίαρχο ζήτημα είναι ότι αποδεικνύονται ψεύτικες οι εξαγγελίες Μητσοτάκη περί αύξησης μισθών τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Πλαισιωμένος από τους Έφη Αχτσιόγλου, Αθηνά Λινού, Αλέξη Χαρίτση, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Διονύση Τεμπονέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέδειξε ότι ο Κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε ακοστολόγητες προεκλογικές υποσχέσεις, χωρίς τον προφανή δημοσιονομικό χώρο για να τις υλοποιήσει. Μάλιστα, με βάση τα όσα καταγράφει το πρόγραμμα της Ν.Δ., περιλαμβάνονται προτάσεις οι οποίες οδηγούν σε πραγματική μείωση του μισθολογίου των δημόσιων υπαλλήλων κατά 730 εκατ. ευρώ σωρευτικά στην τετραετία, πραγματική μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου κατά 1,1 δισ. και πραγματική αύξηση με το πενιχρό 1,3% της μέσης αμοιβής της μισθωτής εργασίας σωρευτικά στην τετραετία, αντί για ονομαστική αύξηση 25% που υποσχέθηκε.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέθεσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας για την τριετία 2024-2026 πριν από περίπου δύο μήνες και, όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, μελετώντας το κανείς ενδελεχώς, καταλήγει σε πέντε αλήθειες για το πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που κρύβεται πίσω από τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Μείωση πραγματικού μισθού για δημόσιους υπαλλήλους

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές -δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημόσιου τομέα- μειώνονται μεταξύ 2023 και 2026 συνολικά κατά 730 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια αποζημίωσης των μισθωτών του Δημοσίου από τις εισοδηματικές απώλειες που προκαλεί ο πληθωρισμός.

Μείωση πρωτογενών δαπανών

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Προγράμματος Σταθερότητας, οι πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου μεταξύ 2023 και 2026 σε ονομαστικούς όρους παραμένουν στάσιμες στα επίπεδα των 11,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δαπάνες που αφορούν τρέχουσες κρίσιμες ανάγκες δημόσιων υπηρεσιών που καλύπτουν τη δημόσια Παιδεία, την Υγεία, την Πολιτική Προστασία, την ασφάλεια των πολιτών. Οι δαπάνες αυτές σε πραγματικούς όρους -σε σταθερές τιμές δηλαδή- μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή σωρευτικά κατά 10% στην τετραετία.

Αύξηση μόλις 1,3% για ιδιωτικούς υπαλλήλους

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει επίσης την προβλεπόμενη εξέλιξη, σύμφωνα με τη Ν.Δ. που το συνέταξε, των μέσων αμοιβών της μισθωτής εργασίας για το διάστημα 2023-2026. Αυτή, σε ονομαστικούς όρους, είναι 12,8%, δηλαδή ακριβώς η μισή από αυτή που περιλαμβάνει η προεκλογική δέσμευση στο «για τα μάτια του κόσμου» πρόγραμμα της Ν.Δ., όπου γίνεται λόγος για 25% ονομαστική αύξηση έως το 2027. Δηλαδή λένε ψέματα για 1.500 ευρώ μέσο μισθό.

Σε σταθερές τιμές δε -δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών-, η σωρευτική αύξηση των αμοιβών της τετραετίας 2023-2026 μόλις που πλησιάζει το πενιχρό 1,3%.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η μέση αύξηση της πραγματικής αμοιβής των μισθωτών για την περίοδο αυτή υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας, που κινείται στην περιοχή του 7%.

Πληθωρισμός ως κρυφός φόρος

Οπως προκύπτει από τα σχετικά δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των τελευταίων έξι τριμήνων, η Ν.Δ. χρησιμοποίησε σκόπιμα τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο -τον πλέον αντίστροφα προοδευτικό φόρο-, συλλέγοντας έτσι περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρα και πάνω από αυτά που προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί 2022 και 2023. Τα ίδια τα νούμερα του Προγράμματος Σταθερότητας 2024-2026 ρίχνουν λοιπόν φως στο πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ., αυτό που θα υλοποιήσει αν εκλεγεί.

Ποια μέτρα δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ν.Δ., το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της Ν.Δ.: αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου από το 2024 με κόστος 0,3%.

Πιο συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως:

* Τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (την οποία η Ν.Δ. είχε υποσχεθεί και το 2019).

* Την αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί.

* Τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%.

* Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής όπως:

* Την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

* Την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.

* Τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

* Το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται.

* Τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της Υγείας όπως:

* Την αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους.

* Την ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με πέντε επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ανά Κέντρο.

* Τη δημιουργία 311 δομών πρόληψης και προαγωγής Ψυχικής Υγείας.

* Τη μείωση κατά 50% του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις.

* Τη μείωση κατά 70% του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

* Την εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές.

Δεν περιλαμβάνει προεκλογικές εξαγγελίες στο πεδίο της Παιδείας, όπως:

* Την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών.

* Την αύξηση κατά 50.000 των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η αλήθεια για την Υγεία

Η επιπλέον αλήθεια αφορά το κρίσιμο ζήτημα της Υγείας. Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, τον Ιούλιο του 2019, είχε δηλώσει “Θα ανατριχιάσετε με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε να κάνουμε στη δημόσια Υγεία”. Μετά ήρθε η πανδημία και το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Έρχεται όμως τώρα η ώρα να υλοποιηθεί και να ανατριχιάσουμε», παραπέμποντας στα όσα είπε ο Σπύρος Πνευματικός, και πρόσθεσε ότι η δήλωση για διαλογή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι μόνο μία πτυχή του κρυφού προγράμματος για την εξοικονόμηση δαπανών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL