Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
ΝΔ / Η κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη που μαρτύρησε ο Γεωργιάδης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΔ / Η κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη που μαρτύρησε ο Γεωργιάδης

1334382130.jpg

Τα νεύρα του Κυριάκου Μητσοτάκη τέντωσε η επιλογή του Άδωνη Γεωργιάδη να μαρτυρήσει το σχέδιο εκλογής 180 γαλάζιων βουλευτών με σκοπό την αναθεώρηση του συντάγματος. H ενόχληση του προέδρου της Ν.Δ. καταδείχτηκε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. Δήλωσε ότι διαφωνεί με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος, επιχειρώντας να φορέσει το προσωπείο του συναινετικού ηγέτη που επιζητά συγκλίσεις. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, ο στόχος των «μεγάλων αλλαγών» και των «τολμηρών μεταρρυθμίσεων» που έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης τη βραδιά του εκλογικού του θριάμβου περνάει από την αλλαγή του συνταγματικού χάρτη. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα αποτελέσματα της πρόσφατης κάλπης η Ν.Δ. θα εξέλεγε 171 βουλευτές, εφόσον ίσχυε το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο θα εφαρμοστεί στις 25 Ιουνίου.

Η παρούσα Βουλή (ορκίζεται σήμερα), ανεξαρτήτως πλειοψηφίας, δεν μπορεί να προχωρήσει σε άμεση αναθεώρηση του συντάγματος. Παρ’ όλα αυτά, η επόμενη κυβέρνηση, εφόσον έχει 180 βουλευτές, θα μπορούσε να θέσει το πλαίσιο της αναθεώρησης. Το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι η αναθεώρηση χρειάζεται δύο Βουλές, με την πρώτη Βουλή να προτείνει ποια άρθρα πρέπει να αναθεωρηθούν και τη δεύτερη να αναθεωρεί τα άρθρα. Στην περίπτωση που στην πρώτη Βουλή υπάρχει πλειοψηφία 180 βουλευτών, στη δεύτερη Βουλή για τα άρθρα που θα προταθούν προς αναθεώρηση χρειάζεται απλώς η απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών προκειμένου να αναθεωρηθούν.

Ιδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Ο Κ. Μητσοτάκης, έχει εστιάσει στην αλλαγή του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε επικαλεστεί, μεταξύ άλλων, τη σχετική διαφωνία του Νίκου Ανδρουλάκη για να στείλει το μήνυμα ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της 21ης Μαΐου είχε υποστηρίξει, μάλιστα, ότι «είναι μια τρέλα» να μην υπάρχουν ιδιωτικά ή μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ στη χώρα μας.

Επέλαση ιδιωτών στο ΕΣΥ

Η αναθεώρηση του συντάγματος αποτελεί προϋπόθεση για την κατάργηση ή τη ριζική αλλαγή του ΑΣΕΠ. Ο Κ. Μητσοτάκης προεκλογικά είχε αναφερθεί επανειλημμένα στο ΑΣΕΠ, στο οποίο απέδωσε -εμμέσως πλην σαφώς- καθυστερήσεις στη στελέχωση των δομών του ΕΣΥ με νοσηλευτές και γιατρούς. Δεδομένου, όμως, ότι οι γιατροί του ΕΣΥ εξαιρούνται από τις διαδικασίες ΑΣΕΠ, δημιουργήθηκαν σύννεφα για τις προθέσεις της Ν.Δ. Ούτως ή άλλως, στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Κ. Μητσοτάκη είναι η «αναμόρφωση του ΕΣΥ», με αιχμή την είσοδο ιδιωτών και τη συγχώνευση νοσοκομείων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. -σε κομματική εκδήλωση στις 2 Μαΐου- είχε σημειώσει ότι το μέλλον των δομών Υγείας δεν είναι εγγυημένο, καθώς πρέπει να δούμε «αν είμαστε καλύτερα να έχουμε μέσα σε ένα εύρος 30 χιλιομέτρων τρία νοσοκομεία τα οποία υπολειτουργούν ή μπορούμε να ξανασκεφτούμε τις υφιστάμενες δομές με έναν τρόπο που να είναι πιο αποτελεσματικός». Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση της Ν.Δ. πέρασε το νομοσχέδιο για την παράλληλη εργασία των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, ενώ και ο Θάνος Πλεύρης έχει προαναγγείλει τη μετατροπή των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Η πρώτη κίνηση έγινε ήδη στο Ογκολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Σχέδια για άρση μονιμότητας

Προεκλογικά, ο Κ. Μητσοτάκης επανέφερε παλαιότερα σχέδιά του για αυστηρή εφαρμογή του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, που προβλέπει πρώτα αξιολόγηση και μετά μονιμοποίηση των νέων υπαλλήλων. Κομματικά στελέχη προβλέπουν ότι σε περίπτωση επίτευξης του στόχου των 180 κοινοβουλευτικών εδρών -στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου- αναμένεται να δρομολογηθεί η σύνδεση της αξιολόγησης με τη μονιμότητα στο Δημόσιο. Το 2014, εξάλλου, ο Κ. Μητσοτάκης, με την ιδιότητα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, θεωρούσε ότι «είμαστε ώριμοι για άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο». Από το περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ. θεωρούν, μάλιστα, ότι η πλειονότητα της κοινωνίας τάσσεται υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL