Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
29.1°C34.0°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.0°C32.9°C
4 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
33 °C
30.0°C33.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.1°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
29.0°C29.6°C
2 BF 44%
Euractiv / Πώς η παρέα Μητσοτάκη κάνει «δουλειές» στις Βρυξέλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Euractiv / Πώς η παρέα Μητσοτάκη κάνει «δουλειές» στις Βρυξέλλες

μητσοτακης-βεμπερ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στο δίκτυο των πολιτικών συμβούλων που εργάζονται για τον ηγέτη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ αλλά φαίνεται ότι διατηρούν πολύ στενές σχέσεις ή είναι σύμβουλοι του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επικεντρώνεται δημοσίευμα του Euractiv, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου. 

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους στενότερους συμμάχους και υποστηρικτές του Βέμπερ στην «ευρωπαϊκή δεξιά» και ήταν ένας από τους τρεις ηγέτες της κεντροδεξιάς που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του Βέμπερ για την ηγεσία του ΕΛΚ. Από την πλευρά του, υπενθυμίζει το δημοσίευμα, ο Βέμπερ έχει υποστηρίξει δημόσια τον Μητσοτάκη, παρά τις πρόσφατες αναφορές για υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων από το ελληνικό κράτος.

Ο Βαυαρός πολιτικός εκλέχθηκε ηγέτης της Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 31 Μαΐου 2022, ενώ στο ίδιο συνέδριο ορίστηκε ως γενικός γραμματέας ο πρώην σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Μπακόλας.

Λίγο μετά αφότου ανέλαβε ο Βέμπερ, προσελήφθη μια ομάδα «ειδικών» συμβούλων προκειμένου να αξιολογήσει το τότε προσωπικό του ΕΛΚ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημενές πηγές που επικαλείται το Euractiv, οι δύο από τους τέσσερις συμβούλους ήταν οι δύο στενοί συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού: Ο ελληνοαμερικανός σύμβουλος ψηφιακών μέσων Έρικ Παρκς και ο Τζέρι Ζαγορίτης, οι οποίοι απέκτησαν συμβάσεις μετά από μια σειρά αλλαγών και ανακατατάξεων του προσωπικού στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Euractiv ότι άλλος ένας Έλληνας, ο Γιώργος Μπότσης, συμμετείχε στη διοργάνωση των πρόσφατων συνεδριάσεων της συνέλευσης του ΕΛΚ στη Λισαβόνα, το Ελσίνκι και το Μόναχο, με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι ο Μπότσης θεωρείται έμπιστος συνεργάτης του Μητσοτάκη.

Δύο ανεξάρτητες πηγές του ΕΛΚ ανέφεραν στην Euractiv ότι ο Έρικ Παρκς ενημέρωσε το προσωπικό του κόμματος ότι στις 24 Φεβρουαρίου αυτή ήταν η τελευταία καθημερινή συνεδρίαση «μέχρι νεωτέρας», υπονοώντας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Ο Ζαγορίτης, εν τω μεταξύ, είναι ο «βετεράνος» μιας σειράς εκστρατειών στην ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο και ήταν μέλος της καμπάνιας του Jean-Claude Juncker για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014. Μια λίστα από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση αναφέρει μάλιστα τον Ζαγορίτη ως «διευθυντή επικοινωνίας» του ΕΛΚ, αν και τυπικά δεν ήταν αυτός ο ρόλος του.

Εταιρίες δεν έχουν έδρα την Ελλάδα, αλλά οι ιδιοκτήτες είναι Έλληνες

Το ζήτημα είναι όμως ότι ανώτερες πηγές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφεραν στην Euractiv ότι το τμήμα του Κοινοβουλίου που είναι αρμόδιο για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αμφισβήτησε πρόσφατα τους όρους και το περιεχόμενο των συμβάσεων που σχετίζονται με τις δύο εταιρείες στις οποίες το κόμμα του ΕΛΚ είχε αναθέσει δραστηριότητες σε εξωτερικούς συνεργάτες.

«Οι εταιρείες δεν έχουν έδρα στην Ελλάδα, αλλά οι ιδιοκτήτες είναι Έλληνες», είπε στο Euractiv πηγή του κοινοβουλίου.

Πηγή του ΕΛΚ πρόσθεσε ότι «ένας από αυτούς προσφέρει επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα».

Ο προϋπολογισμός του κόμματος του ΕΛΚ για την περίοδο 2022-2023, τον οποίο είδε η Euractiv, δείχνει ότι ξοδεύτηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε ιστότοπους και ψηφιακές εκδόσεις, καθώς το κόμμα προετοιμάζεται για τις ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου έτους που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2023.

Ερωτηθείς για τις συμβάσεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας είπε στην Euractiv ότι «θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το προσωπικό και τους υπαλλήλους του ΕΛΚ είναι ουσιαστικά ιδιωτική υπόθεση και ότι ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ εγγυάται ότι «καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Ο Μπακόλας πρόσθεσε ότι «το ΕΛΚ υπόκειται σε πολύ αυστηρό έλεγχο όλων των συμβάσεων και των προσφορών. Όλες οι συμβάσεις εξετάζονται και εκκαθαρίζονται από διαπιστευμένα ελεγκτικά γραφεία, εσωτερικούς ελεγκτές, καθώς και από τις οικονομικές αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Από τότε που τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα ανεξαρτητοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2004, όταν οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ τους επέτρεψαν να λαμβάνουν ετήσια χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συνολική χρηματοδότηση της ΕΕ που διατίθεται σε αυτά αυξήθηκε από 6,5 εκατομμύρια ευρώ το 2004 σε 46 εκατομμύρια ευρώ το 2021.

Αν και τα κόμματα επιτρέπεται να αντλούν ένα μικρό μέρος της χρηματοδότησης από τα κόμματα μέλη τους, η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων τους προέρχεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ως εκ τούτου τα κόμματα υποχρεούνται να αιτιολογούν τα ποσά ετησίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL