Η κατρακύλα της χώρας όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου μέσα στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αναδεικνύεται και από τις σημερινές σχετικές ανακοινώσεις των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα οι οποίοι κατατάσσουν την Ελλάδα στην θέση 107, μεταξύ 180 χωρών.
Όπως τονίζει ο επικεφαλής Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε τη χώρα στη θέση 91, στη λίστα των ΔχΣ, και το 2019 την παρέδωσε στη θέση 65.
Με λίγα λόγια, στα 4 χρόνια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις, η χώρα έπεσε 42 θέσεις.
«Άλλος ένας λόγος για να φύγουν», σχολιάζει ο Δ. Παπαδημούλης επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι τελευταία μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ αλλά και των βαλκανικών.
RSF: 107η η Ελλάδα παγκοσμίως στην ελευθερία του Τύπου! Τελευταία στους 27 της ΕΕ κ στα Βαλκάνια! Η Κυβέρνηση @atsipras την βρήκε στη θέση 91 κ την παρέδωσε το 2019 στην θέση 65. Στα 4 χρόνια #Μητσοτακη, 42 θέσεις κάτω! Άλλος 1 λόγος για να φύγουν! https://t.co/5dOKPkKmt6
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) May 3, 2023
«Δεν θα ανεχτούμε άλλη οπισθοδρόμηση, ούτε στην κοινωνία, ούτε στην ελευθερία του Τύπου, ούτε στη Δημοκρατία», ξεκαθαρίζει από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης μετά τις σημερινές ανακοινώσεις των ΡχΣ.
Ο ίδιος τονίζοντας ότι στην ουσία, η χώρα δεν ανέβηκε μία θέση από την περυσινή ντροπιαστική κατάταξη (θέση 108), αλλά έπεσε το Τσαντ, υπογραμμίζει ότι «η διαφορά της Ελλάδας από το αμέσως προηγούμενο κράτος - μέλος της ΕΕ, τη Μάλτα που βρίσκεται στην 84η θέση, είναι 24 θέσεις».
«Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα υπογραμμίζουν ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει υποστεί σοβαρές οπισθοδρομήσεις μεταξύ 2021 και 2023 και συνεχίζουν να αναδεικνύουν το γεγονός ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021 δεν έχει λυθεί ακόμη», σημειώνει ο Κ. Αρβανίτης και προσθέτει ότι η χώρα συνεχίζει να κατέχει τη χαμηλότερη θέση σε όλη την ΕΕ, λαμβάνοντας φέτος χειρότερη βαθμολογία από πέρυσι.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κ. Αρβανίτη:
«Οι επιθέσεις της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στην ελευθεροτυπία και ακολούθως στη δημοκρατία, όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι αποκαλύψεις ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε δημοσιογράφους και οι πρακτικές των αγωγών SLAPPs, μπορεί να κρύβονται κάτω από το χαλί εντός Ελλάδας, αλλά όχι και εκτός.
Στην Ελευθερία του Τύπου, η χώρα μας συνεχίζει να κατέχει τη χαμηλότερη θέση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα φέτος έλαβε χειρότερη βαθμολογία και από πέρυσι.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύει εδώ και 21 χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) στις 3 Μάϊου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, η θέση της Ελλάδας μπορεί να ανέβηκε μια θέση από την 108η στην 107η, αλλά αυτό επειδή έπεσε μια θέση το Τσαντ. Η διαφορά της Ελλάδας από το αμέσως προηγούμενο κράτος-μέλος της ΕΕ, τη Μάλτα που βρίσκεται στην 84η θέση, είναι 24 θέσεις.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υπογραμμίζουν ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει υποστεί σοβαρές οπισθοδρομήσεις μεταξύ 2021 και 2023 και συνεχίζουν να αναδεικνύουν το γεγονός ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021 δεν έχει λυθεί ακόμη.
Δεν θα ανεχτούμε άλλη οπισθοδρόμηση, ούτε στην Κοινωνία, ούτε στην Ελευθερία του Τύπου, ούτε στη Δημοκρατία!
Την 21η Μάϊου θα γυρίσουμε σελίδα για #ΔικαιοσύνηΠαντού».
