Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.0°C21.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C20.6°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
16.0°C19.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.2°C
0 BF 100%
Σέριφος - Παραίτηση γιατρού / Ο τελευταίος κρίκος στην απαξίωση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σέριφος - Παραίτηση γιατρού / Ο τελευταίος κρίκος στην απαξίωση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Άδειος θάλαμος νοσοκομείου
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ / EUROKINISSI

«Η παραίτηση του γιατρού του ΠΙ Σερίφου είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα απαξίωσης του ΕΣΥ και της υγείας στα νησιά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προστίθεται δε ότι είχε προηγηθεί «η Λέρος, όπου έγκυος κινδύνεψε από έλλειψη αναισθησιολόγου, η Σύρος όπου δόθηκε εντολή στους ορθοπαιδικούς να νοσηλεύουν περιστατικά γενικής χειρουργικής, η Λήμνος, όπου έγινε ολόκληρη άσκηση με τον αναισθησιολόγο να είναι «ρόλος» μια και το νησί ήταν ακάλυπτο αναισθησιολογικά για μέρες».

Το τμήμα Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ακόμα ότι η κυβέρνηση «είναι σε περιδίνηση με τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της και, με ψέματα, μισές αλήθειες και μπόλικο νεομητσοτακικό αυτοθαυμασμό, καμώνεται, πάνω στα συντρίμμια που συνειδητά προκαλεί, ότι παίρνει μέτρα. 

Το μόνο μέτρο που πήρε είναι να αυξήσει τα οδοιπορικά που είναι 40 ευρώ για έξοδα μετακίνησης για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, και να τα κάνει για το καλοκαίρι 60 ευρώ την ημέρα για τους γιατρούς. Αυτό είναι το μητσοτακικό δέλεαρ για να ξεσπιτωθεί κάποιος και να πάει να καλύψει ξαφνικά όποια τρύπα προκύπτει στα νησιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και αναφέρει επίσης ότι «ο απόλυτος εμπαιγμός από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η χορήγηση επιδόματος άγονου στους γιατρούς των νησιών με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983 (με μετατροπή δραχμών σε ευρώ, δηλαδή από 10 ως 100 ευρώ μικτά το μήνα). Παρόλο που με βάση δικό της νόμο θα έπρεπε να είχε εκδώσει ΚΥΑ για την αναπροσαρμογή του, όπως ζητούν μεταξύ άλλων ο ΠΙΣ και η ΟΕΝΓΕ».

Το τμήμα Υγείας της Κουμουνδούρου τονίζει ότι αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα νομοθετήσει άμεσα στο πρώτο τρίμηνο διακυβέρνησης, το υγειονομικό ισοδύναμο , που θα παρέχει πραγματικές ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους νησιώτες.

Πρόκειται για ένα πακέτο κινήτρων που αφορά το σύνολο των γιατρών του ΕΣΥ στα νησιά και περιλαμβάνει

•    πραγματικό επίδομα αγόνου με βάση τους σημερινούς βασικούς μισθούς,
•    βοήθεια στη μόνιμη στέγαση, 
•    εκπαιδευτικές άδειες και μετεκπαίδευση,
•    ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη,
•    νέους οργανισμούς νοσοκομείων,
•    άμεσες συνολικές προκηρύξεις θέσεων γιατρών ΕΣΥ στα νησιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Μπροστά στην ράχη της Σέριφος, όταν ανεβαίνει ο ήλιος…»*
*Οδυσσέας Ελύτης

Η παραίτηση του γιατρού του ΠΙ Σερίφου είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα απαξίωσης του ΕΣΥ και της υγείας στα νησιά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είχαν προηγηθεί η Λέρος, όπου έγκυος κινδύνεψε από έλλειψη αναισθησιολόγου, η Σύρος όπου δόθηκε εντολή στους ορθοπαιδικούς να νοσηλεύουν περιστατικά γενικής χειρουργικής, η Λήμνος, όπου έγινε ολόκληρη άσκηση με τον αναισθησιολόγο να είναι «ρόλος» μια και το νησί ήταν ακάλυπτο αναισθησιολογικά για μέρες.

Είναι η Κως, η Ικαρία, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, η Νάξος, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα, το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο. Τα νησιά γυρίζουν υγειονομικά ολοταχώς στα πέτρινα χρόνια της άγονης γραμμής.  Προκηρύξεις γίνονται ελάχιστες, και όταν γίνονται οι γιατροί δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον και αν πάνε στα νησιά κοιτάνε να φύγουν άρον άρον.

Αλλά και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό με πολύ κόπο, αυταπάρνηση και ζήλο, προσπαθεί σε αντίξοες συνθήκες (υποστελέχωσης, απαξίωσης και υποχρηματοδότησης, που στα νησιά είναι πιο έντονες) να ανταπεξέλθει με επάρκεια στα καθήκοντα του (χειμώνα-καλοκαίρι) τόσο στις νησιωτικές περιοχές όσο και σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση είναι σε περιδίνηση με τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της και, με ψέματα, μισές αλήθειες και μπόλικο νεομητσοτακικό αυτοθαυμασμό, καμώνεται, πάνω στα συντρίμμια που συνειδητά προκαλεί, ότι παίρνει μέτρα. 

Το μόνο μέτρο που πήρε είναι να αυξήσει τα οδοιπορικά που είναι 40 ευρώ για έξοδα μετακίνησης για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, και να τα κάνει για το καλοκαίρι 60 ευρώ την ημέρα για τους γιατρούς. Αυτό είναι το μητσοτακικό δέλεαρ για να ξεσπιτωθεί κάποιος και να πάει να καλύψει ξαφνικά όποια τρύπα προκύπτει στα νησιά.

Γιατί αυτό θέλει η κυβέρνηση. Γιατρούς γυρολόγους. Και έτσι αντιλαμβάνεται την υγεία στα νησιά. Ως τρύπες που πρέπει να μπαλώσει προσωρινά. Μόνο σχέδιο τους η αγορά. Μόνη επιδίωξη το κέρδος τους. Μόνος σκοπός τους είναι η ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Ο απόλυτος εμπαιγμός από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η χορήγηση επιδόματος άγονου στους γιατρούς των νησιών με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983 (με μετατροπή δραχμών σε ευρώ, δηλαδή από 10 ως 100 ευρώ μικτά το μήνα). Παρόλο που με βάση δικό της νόμο θα έπρεπε να είχε εκδώσει ΚΥΑ για την αναπροσαρμογή του, όπως ζητούν μεταξύ άλλων ο ΠΙΣ και η ΟΕΝΓΕ.

Στον αντίποδα είναι η πολιτική που θα εφαρμόσει η αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι τα νησιά και οι δυσπρόσιτες περιοχές να γίνουν ελκυστικότερος τόπος εργασίας και μόνιμη εργασιακή επιλογή των γιατρών. Έτσι θα υπάρξει αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας στους νησιώτες.

Η αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα νομοθετήσει ΑΜΕΣΑ, στο πρώτο τρίμηνο διακυβέρνησης, το ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ, που θα παρέχει πραγματικές ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους νησιώτες.

Βασικός άξονας αυτού του σχεδίου είναι η κατά προτεραιότητα ανάπτυξη ισχυρών δημόσιων δομών υγείας στα νησιά, με αναβάθμιση του μισθολογίου των γιατρών, και θεσμοθέτηση ειδικού πλαισίου κινήτρων (μισθολογικών, στεγαστικών, φορολογικών, διοικητικών, επιστημονικών) για τη στελέχωση και παραμονή γιατρών του ΕΣΥ στις νησιωτικές περιοχές.

Ένα πακέτο κινήτρων που αφορά το σύνολο των γιατρών του ΕΣΥ στα νησιά και περιλαμβάνει

•    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ επίδομα αγόνου με βάση τους σημερινούς βασικούς μισθούς,
•    βοήθεια στη μόνιμη στέγαση, 
•    εκπαιδευτικές άδειες και μετεκπαίδευση,
•    ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη,
•    νέους οργανισμούς νοσοκομείων,
•    άμεσες συνολικές προκηρύξεις θέσεων γιατρών ΕΣΥ στα νησιά.

Η λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι η προσωρινή μετακίνηση γιατρών από το κέντρο για λίγες ημέρες ούτε μόνον οι διακομιδές. Τα νησιά δικαιούνται μόνιμους γιατρούς και όχι «γυρολόγους».

Με τα παραπάνω μέτρα, και όποια άλλα χρειαστούν, η αυριανή προοδευτική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη μη προσέλευση των γιατρών για μόνιμη εργασία στις δομές υγείας νησιών και άγονων δυσπρόσιτων περιοχών, που οφείλεται τόσο σε οικονομικούς παράγοντες, που έχουν να κάνουν με το αυξημένο κόστος ζωής και τις χαμηλές οικονομικές παροχές, όσο και με επιστημονικούς παράγοντες (επιστημονική μοναξιά όταν υπάρχει ένας γιατρός σε κάθε ειδικότητα, σταδιακή επιστημονική απαξίωση), καθώς και λόγω υπερεργασίας (εξαιτίας υποστελέχωσης και υπερεφημέρευσης).

Η αυριανή προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εξασφαλίσει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και μείωση των γεωγραφικών αποκλεισμών στην υγεία για τα νησιά.

Για την ανάπτυξη και ασφάλεια των νησιωτών. Για την υγειονομική θωράκιση των νησιών. Για ένα νέο νησιωτικό ΕΣΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL