Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.8°C22.0°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.7°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.0°C17.7°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.8°C18.3°C
2 BF 94%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C16.2°C
0 BF 100%
Δημήτρης Παπαδημούλης στην «Α» / Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάς απομακρύνει από την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Παπαδημούλης στην «Α» / Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάς απομακρύνει από την Ευρώπη

1331377390.jpg

Την ανάγκη πολιτικής αλλαγής στις επερχόμενες εκλογές υπογραμμίζει στην ΑΥΓΗ ο Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί σε συνολική οπισθοδρόμηση τόσο την κοινωνία όσο και τη χώρα. Μας απομακρύνει από τα πρότυπα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Δ. Παπαδημούλης τονίζει ότι τόσο στην περίπτωση του δυστυχήματος στα Τέμπη όσο και στο σκάνδαλο των υποκλοπών το αφήγημα για τον φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστή Μητσοτάκη έχει καταρρεύσει στις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα μεταξύ των ευρωβουλευτών. Εκτίμησε, όμως, ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να τον στηρίζει για πολιτικούς λόγους. Η εικόνα μίας Ελλάδας που απομακρύνεται από τα ευρωπαϊκά πρότυπα συμπληρώνεται από τα ρεκόρ απευθείας αναθέσεων στις δημόσιες συμβάσεις.

Με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν έχουν σκοπό να διερευνήσουν τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων που δόθηκαν στη χώρα μας για την αναβάθμιση των υποδομών του σιδηροδρόμου;

Το έγκλημα στα Τέμπη αποδεικνύει ότι το αφήγημα που θέλει τον Μητσοτάκη ικανό διαχειριστή και εκσυγχρονιστή ήταν απλώς μια επικοινωνιακή φούσκα. Και αυτό καταγράφεται και στις Βρυξέλλες. Η πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη επαναφέρει αρνητικά στερεότυπα για τη χώρα μας, καθώς ένας πακτωλός κοινοτικής χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων δεν έχει φέρει το αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Ας μην περιμένουμε, όμως, πολλά από την Κομισιόν, καθώς η κυρία Φον Ντερ Λάιεν στηρίζει για πολιτικούς λόγους τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ευθύνη για αναζήτηση της αλήθειας και της απόδοσης δικαιοσύνης είναι κυρίως ελληνική υπόθεση. Και για να καταλογιστούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, καθώς ολοφάνερα η κυβέρνηση επιδιώκει τη συγκάλυψη. Το βασικό όπλο των πολιτών είναι η ψήφος τους στις προσεχείς εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουμε αναδείξει και την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και με σειρά ερωτήσεων ζητούμε απαντήσεις και ενέργειες από την Κομισιόν.

Παράλληλα, απαιτούμε να δοθεί στη δημοσιότητα η εμπιστευτική αλληλογραφία μεταξύ της κυβέρνησης της Ν.Δ. και της Κομισιόν, με την οποία δόθηκε τον Μάρτη του 2022 ακόμη μια παράταση στο γεφύρι της Άρτας που ονομάζεται τηλεδιοίκηση στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Εχετε ασχοληθεί αρκετά με τις μαζικές παρεκκλίσεις από τις ευρωπαϊκές διατάξεις περί δημόσιων συμβάσεων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ποιες αναμένεται να είναι οι συνέπειες γι’ αυτήν τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων;

Χρειάστηκαν τρεις επανειλημμένες ερωτήσεις μου για να απαντήσει η Κομισιόν ότι κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας στις 26.1.2023 λόγω μη συμμόρφωσης της εθνικής μας νομοθεσίας με τους ενωσιακούς κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες. Επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη το 42% των δημοσίων συμβάσεων ανατέθηκε στο πλαίσιο διαδικασιών με μόλις έναν υποψήφιο! Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να επικαλείται «κατεπείγουσα ανάγκη» και να διενεργεί συντετμημένες διαγωνιστικές διαδικασίες, χωρίς να συντρέχουν οι εξαιρετικές προϋποθέσεις που απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο αρμόδιος επίτροπος Μπρετόν στη σχετική απάντηση που μου έδωσε αποκαλύπτει πως δεν έχουν κοινοποιηθεί στην Επιτροπή σχετικά μέτρα συμμόρφωσης της Ελλάδας που ζητούσε από τις ελληνικές Αρχές έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Για να εξασφαλίσουμε διαφάνεια, λογοδοσία και έντιμη και αποτελεσματική διαχείριση των κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 31 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρειαζόμαστε άλλη κυβέρνηση και άλλον πρωθυπουργό.

Τι σκοπεύει να κάνει το Ευρωκοινοβούλιο μετά την επίσκεψη των Επιτροπών LIBE και PEGA στην Ελλάδα και την άρνηση της κυβέρνησης να τις συναντήσει;

Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών η εικόνα του δήθεν φιλελεύθερου Μητσοτάκη έχει καταρρεύσει με πάταγο. Στην τελευταία Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ακόμη και ευρωβουλευτές του ΕΛΚ επέκριναν το Συμβούλιο και την Κομισιόν που κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο Ευρωκοινοβούλιο έχει διαμορφωθεί μια ισχυρή διακομματική πλειοψηφία, η οποία επιμένει στην ανάγκη διαλεύκανσης αυτού του σκανδάλου, καθώς είναι μείζον θέμα Δημοκρατίας.

Το σχέδιο πορίσματος της PEGA, που έχει ετοιμάσει η κυρία Σόφι Ιν’τ Βελντ, αναμένεται να εγκριθεί και από την PEGA στα τέλη Απριλίου και από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μέχρι τον Ιούνιο. Το Ευρωκοινοβούλιο σέβεται τον ρόλο του ως υπερασπιστή του Κράτους Δικαίου. Αυτοί που έχουν περάσει θεαματικά κάτω από τον πήχη για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας είναι η Κομισιόν, με πρωταρχική ευθύνη της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν, και το Συμβούλιο.

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις με το Qatargate και τη δικαστική του διερεύνηση; Είστε ικανοποιημένος με τις κινήσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας σε σχέση με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για καταπολέμηση της διαφθοράς;

Στο Qatargate βλέπουμε προς το παρόν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Οι βελγικές Αρχές κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είμαι, όμως, το ίδιο ικανοποιημένος από τη στάση της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Στο Ευρωκοινοβούλιο, που πλήγηκε πολύ από αυτό το σκάνδαλο, όπως και η πατρίδα μας, η Ελλάδα, έχουν ληφθεί κάποια πρώτα αλλά ανεπαρκή μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας.

Τα πράγματα είναι χειρότερα σε ό,τι αφορά την Κομισιόν και το Συμβούλιο. Προσπαθούν να παραστήσουν ότι αυτό το σκάνδαλο δεν τους αφορά. Όσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αρνούνται να δουν κατάματα και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της αδιαφάνειας και των λόμπι της διαφθοράς, αυτοί που επωφελούνται δεν είναι η Αριστερά και οι δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά η λαϊκίστικη, αντιευρωπαϊκή, άκρα Δεξιά.

Ποια είναι η άποψή σας για τις εκλογές που θα διεξαχθούν σύντομα στην Ελλάδα;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί σε συνολική οπισθοδρόμηση τόσο την κοινωνία όσο και τη χώρα. Μας απομακρύνει από τα πρότυπα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Ενόψει των επικείμενων εκλογών της απλής αναλογικής που θα είναι ντέρμπι, η νίκη και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και η συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με βάση κοινό πρόγραμμα είναι ένας στόχος απολύτως εφικτός.

Η ολοένα και εντεινόμενη τεχνητή πόλωση και τοξικότητα στον δρόμο προς τις εκλογές δεν συμφέρουν ούτε τη χώρα ούτε τη Δημοκρατία, και σίγουρα δεν την επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών χωρίς να εφησυχάζουμε. Επιλέγουμε το δημοκρατικό ευρωπαϊκό μοντέλο μιας κυβέρνησης συνεργασίας και αναλογικά εκλογικά συστήματα, όπως έχουν 21 στις 27 χώρες της Ε.Ε. που τα πηγαίνουν καλύτερα από εμάς.

Για την Ελλάδα το σύστημα των μονοκομματικών κυβερνήσεων είναι η μεγαλύτερη μάστιγα. Το σύστημα «πάρ’ τα όλα» για το πρώτο κόμμα οδηγεί στην έλλειψη ελέγχων, στον περιορισμό της διαφάνειας, στην αύξηση της διαφθοράς και στα σκάνδαλα. Αυτό, άλλωστε, είναι και το πολιτικό σύστημα που οδήγησε, με κύρια ευθύνη της Ν.Δ., την Ελλάδα στη χρεοκοπία και στα Μνημόνια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL