Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Άντονι Μπλίνκεν / Μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άντονι Μπλίνκεν / Μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη

Άντονι Μπλίνκεν - αμερικανός ΥΠΕΞ
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά, στα μέσα Ιανουαρίου, ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεπτόταν την Ελλάδα και την Τουρκία αμέσως μετά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, που ξεκινάει σήμερα, το ερώτημα που πλανιόταν πάνω από την Αθήνα ήταν πώς η ελληνική πλευρά θα έπειθε τον Αμερικανό αξιωματούχο να μην συνεχίζει να πιέζει το Κογκρέσο ώστε να δώσει το πράσινο φως για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 και την πώληση νέων στην κυβέρνηση της Άγκυρας. Ή πώς θα παρουσίαζε ως μη πρόβλημα αυτή τη συμφωνία, πλασάροντας ως μείζονα επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη την αγορά F-35 από το υστέρημα του ελληνικού προϋπολογισμού. Εν πάση περιπτώσει, τότε οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης από την επίσκεψη Μπλίνκεν ήταν πρωτίστως προεκλογικές, ήταν να δείξει στο πανελλήνιο ότι οι ΗΠΑ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, που είναι πιστή και δεδομένη σύμμαχος ελέω Μητσοτάκη. Επιπλέον, καθώς τότε δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για οποιονδήποτε διάλογο με την Τουρκία, η κυβέρνηση προσδοκούσε ότι ο Μπλίνκεν θα έπειθε τον Ερντογάν να καθίσει ήσυχος προεκλογικά - και να μην προσθέσει στην επιθετική ρητορική του κάποια κίνηση επί του πεδίου. Ο Μπλίνκεν, πάλι, πρωτίστως θα πίεζε την Τουρκία να σταματήσει να βάζει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Και θα έλεγε δυο καλές κουβέντες στον Ερντογάν για τις κατά καιρούς διαμεσολαβήσεις του μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας - είτε για τη μεταφορά των σιτηρών είτε για την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ο παράγοντας Εγκέλαδος

Όλα αυτά ίσχυαν τότε, στα μέσα Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, μια τεράστια φυσική καταστροφή έπληξε τη γειτονική μας χώρα. Πάνω από τα ερείπια του σεισμού υποχώρησαν ως διά μαγείας οι εντάσεις, άλλαξαν οι προτεραιότητες, προσωρινά τουλάχιστον. Η ελληνική κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, πλην Ακροδεξιάς, και μια ευρεία πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας εξέφρασαν αμέσως τη συμπόνια και την αλληλεγγύη τους στους σεισμόπληκτους γείτονες - και έστειλαν αμέσως βοήθεια. Μια βοήθεια που λειτούργησε και ως γέφυρα φιλίας - και επανέφερε στη συλλογική μνήμη, ένθεν κακείθεν, το «εγώ Χριστό κι εσύ Αλλάχ, κι όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ». Επιπλέον, με τον μισό τουρκικό στρατό να έχει αναλάβει να καθαρίσει τα συντρίμμια στις σεισμόπληκτες περιοχές και με τα περιβόητα drones της γείτονος να χρειάζονται για τη χαρτογράφηση του χάους -και όχι για να κάνουν βόλτες πάνω από το Αιγαίο-, δεν είναι πλέον απαραίτητο να ζητήσει η Ελλάδα από τον Μπλίνκεν να πείσει τον Ερντογάν να κάτσει ήσυχος.

Είναι προφανές ότι υπό το πρίσμα της ανθρώπινης τραγωδίας στη Νότια Τουρκία η επικείμενη επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε Αθήνα και Άγκυρα αλλάζει κάπως χαρακτήρα.

Το επίσημο πρόγραμμα του Μπλίνκεν...

Αυτό φαίνεται και από το επίσημο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Μετά το Μόναχο ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία «για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις τουρκικές Αρχές ώστε να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου». Στην Άγκυρα θα συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου «για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία και στον τουρκικό λαό μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, καθώς και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μας με την Τουρκία, που είναι πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ». Στην Αθήνα, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια και τον Αλέξη Τσίπρα «για να συζητήσουν την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή μας δέσμευση για υπεράσπιση της Δημοκρατίας». Αυτό το τελευταίο δεν ερμηνεύεται ως γκρίνιες των ΗΠΑ για το Κράτος Δικαίου και τις υποκλοπές στην Ελλάδα. Όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει «υπεράσπιση της Δημοκρατίας», εννοεί στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή.

...και το πνεύμα των Πρεσπών

Σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης, ο Μπλίνκεν θα μιλήσει με τον ομόλογό του και για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Η Ελλάδα υπήρξε βασική υποστηρικτής της Βόρειας Μακεδονίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά την επιδίωξη του ευρωατλαντικού τους μέλλοντος και την προσχώρησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε η Ντόνφριντ, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ».

Συνάντηση Μπλίνκεν-Τσίπρα

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην ρωτάει ούτε τους υπουργούς του -πόσο μάλιστα την αντιπολίτευση- όταν αναγγέλλει τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας (τα οποία θα υλοποιηθούν σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας και δεσμεύουν τους προϋπολογισμούς των επόμενων κυβερνήσεων), αλλά αυτή την... κακή του συνήθεια δεν την έχουν στις ώριμες Δημοκρατίες. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ υπάρχει και συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προφανώς ο Μπλίνκεν επιδιώκει να έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα - εκλογές έρχονται. Ο Τσίπρας, από την πλευρά του, αναμένεται να θυμίσει στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι η επιλογή του δεδομένου συμμάχου που λέει ναι σε όλα δεν είναι θέσφατο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά προσωπική επιλογή του νυν πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε πρωταγωνιστήσει στον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να κόβει λευκές επιταγές - ούτε στο θέμα των διευκολύνσεων, ούτε στα εξοπλιστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL