Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ / Γιατί είναι εγκλωβισμένο στις αντιφάσεις του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ / Γιατί είναι εγκλωβισμένο στις αντιφάσεις του

132925610_Pasok.jpg

Οσο η κλεψύδρα αδειάζει προς τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταβάλλει εμφανή προσπάθεια να πυροδοτήσει κόντρες υψηλών τόνων με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., παρότι εκείνος επαναλαμβάνει ότι έχει μόνο έναν αντίπαλο, τη Ν.Δ. και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, η όξυνση της επίθεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη διακηρυγμένη τακτική του «διμέτωπου» να υποχωρεί -τουλάχιστον την τρέχουσα περίοδο- στο σκέλος που αφορά τη Ν.Δ., μεγεθύνοντας τις αντιφάσεις μιας γραμμής που προσπαθεί να τα χωρέσει όλα.

Αυτή η αναπροσαρμογή των ίσων αποστάσεων, με την πλάστιγγα να γέρνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει πολλές πτυχές. Βασική παράμετρος, η δημοσκοπική αποτύπωση του κόμματος που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, αλλά, κυρίως, σε σχέση με το «ισχυρό διψήφιο» που ζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης ώστε να προσέλθει με ισχυρότερο έρεισμα στις συζητήσεις -εσωκομματικές και για συγκρότηση συγκυβέρνησης- που θα ανοίξουν από το βράδυ των εκλογών. Η σημαία της επίθεσης που σηκώνεται πλέον ψηλότερα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να υποδηλώνει και ανησυχία της ηγεσίας για διαρροές ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπους, ενώ έτσι επιδιώκεται ταυτόχρονα και η προσέλκυση κεντροαριστερών ή και κεντροδεξιών ψηφοφόρων της Ν.Δ. Αποσκοπεί επιπλέον στο να «μπει σφήνα» στη σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ., μιας και η κριτική που ασκεί η Χαρ. Τρικούπη στην κυβέρνηση είναι «αόρατη» από τα φιλοκυβερνητικά μέσα, ενώ η οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στον μεγεθυντικό φακό για προφανείς λόγους. Στελέχη επίσης απέδιδαν δημοσκοπική χροιά στην επιλογή του κόμματος για έμφαση στην οικονομία και την προγραμματική ατζέντα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μεγαλύτερο πολιτικό όφελος από το πεδίο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών το έχει καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση με «ρυπαρά δίκτυα»

Χαρακτηριστικό της πρόθεσης για κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η δήλωση του Ν. Ανδρουλάκη με την ολοκλήρωση της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, διατυπώνοντας μια κατηγορία που, πέραν των άλλων, ρίχνει νερό στον μύλο του αφηγήματος των «ρυπαρών δικτύων». «Ποια είναι τελικά τα ρυπαρά δίκτυα; Μήπως οι μέχρι πρότινος συνεργοί του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι σημερινοί πληροφοριοδότες του ΣΥΡΙΖΑ;». Κατηγορεί δε τον Αλ. Τσίπρα ως «μέγα ευεργέτη του Μητσοτάκη», ωστόσο η τακτική της επικέντρωσης των πυρών του στον ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι δεν αποκλείει κανένα μετεκλογικό σενάριο αλλοιώνουν την εικόνα απομόνωσης της Ν.Δ.

Κεντρικό σημείο τριβής αποτέλεσε η αντιπαράθεση του Δ. Μάντζου με την Π. Τσαπανίδου. «Μια κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει από εδώ και στο εξής δεν θα ξέρουμε αν ήταν προϊόν εκβιασμού αυτή η σύγκλιση ή αν ήταν ουσιαστική σύγκλιση...» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ στη δημοσιογραφική τοποθέτηση που της απευθύνθηκε, ότι «άρα λέτε ή κάποιος θα συνεργαστεί μαζί σας ή θα είναι εκβιαζόμενος», εκείνη διευκρίνισε ότι «δεν είναι έτσι όπως το λέτε. Αυτό το λέτε εσείς. Εγώ έβαλα ερώτημα». Η Χαρ. Τρικούπη αντέδρασε έντονα και με βαρείς χαρακτηρισμούς, προσπαθώντας να συντηρήσει την κόντρα, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι αυτό συνιστά «εκβιασμό» και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να σπεύδουν να ξαναζεστάνουν τον χυλό του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το πολιτικό σκεπτικό που ανέπτυξε δεν διαφέρει από εκείνο που διατυπώνει ο Παύλος Γερουλάνος, ότι «οποιοσδήποτε βγει από διαπραγμάτευση με τον Μητσοτάκη -διασφαλίζοντάς του τη συνέχεια της πρωθυπουργίας του- κανείς δεν θα ξέρει εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήξερε κάτι παραπάνω γι’ αυτόν που εμείς δεν γνωρίζουμε». Αλλά και από αυτό που έχει δηλώσει ο Ν. Ανδρουλάκης, ότι η παρακολούθησή του έγινε την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών, γιατί ήθελαν μια παράταξη σε ομηρία. Η Χαρ. Τρικούπη πάντως επέμεινε να αποδίδει δόλο.

Την Παρασκευή από την Πάτρα, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται κάθε προοδευτική δύναμη και ότι αντίπαλος είναι η Δεξιά του Κυρ. Μητσοτάκη. Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θεωρεί ηθικά αδιανόητο, αλλά πολιτικά αδιανόητο να αφήνεται σήμερα να εννοηθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορούσε την επομένη των εκλογών με απλή αναλογική να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη». «Όχι γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς είναι δυνατόν το θύμα των υποκλοπών σήμερα να μπορεί αύριο να συγκυβερνά με τον θύτη του», αλλά «γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, αντί να είναι μέρος της αλλαγής και της προοδευτικής διακυβέρνησης, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποστήριγμα τής πιο άθλιας κυβέρνησης της Δεξιάς από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα».

Ο Λοβέρδος βάζει «υπαρξιακά διλήμματα»

Σε πολιτικό επίπεδο, αυτή η συζήτηση που αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες αποτύπωσε την αντικειμενική πίεση που υφίσταται το ΠΑΣΟΚ ως το τρίτο κόμμα και η οποία θα ενταθεί για τον Ν. Ανδρουλάκη ανάλογα με το εκλογικό ποσοστό, τόσο για τις συνεργασίες όσο και για την επόμενη μέρα του κόμματος. Ο Ανδ. Λοβέρδος δήλωσε την Παρασκευή ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του «υπαρξιακά διλήμματα», επισημαίνοντας με νόημα πως «δεν είναι εύκολο για εμάς να πάρουμε μονοψήφιο ποσοστό». Απέρριψε δε τη λογική «ούτε-ούτε» στις συνεργασίες. Την ίδια ημέρα, ο Π. Γερουλάνος επισήμαινε για τις συνεργασίες ότι εμπιστοσύνη «δεν μπορείς να χτίσεις με έναν πρωθυπουργό που μέχρι χθες σου παρακολουθούσε το τηλέφωνο» και πως το ΠΑΣΟΚ έχει μια προγραμματική ατζέντα «με αιχμές, που η Ν.Δ. ως κυβέρνηση αδυνατεί να υπηρετήσει».

Υπό πίεση για τις συνεργασίες

Τον Δεκέμβριο, όταν με το σκάνδαλο Καϊλή το Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσε φουλ επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Ανδρουλάκης είχε κλείσει την πόρτα στη Ν.Δ., μιλώντας για πρώτη φορά για προσπάθεια «που θα στείλει τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μια προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ». Απέναντι στη ζημιά που επιχείρησε να κάνει το Μαξίμου στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το ότι επέλεξε ως σύμμαχο τον ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεψε γρήγορα στις ίσες αποστάσεις. Ο Ν. Ανδρουλάκης, προκειμένου να μπορεί να απευθύνεται τόσο σε προοδευτικούς όσο και σε συντηρητικούς ψηφοφόρους, αλλά και για να διατηρήσει περιθώριο ελιγμών και εσωκομματικής ισορροπίας, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις συνεργασίες. Αφενός χωρίς να αποκλείει ούτε τη Ν.Δ. ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου, δηλώνοντας ότι αν λάβει ένα «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό, εγγυάται ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, μέσα από προγραμματική συμφωνία. Η διαβεβαίωση αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι είναι βάσιμες οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις για πρωτιά της Ν.Δ. στην απλή αναλογική αποδυναμώνει τις ίσες αποστάσεις από τις συνεργασίες, με το ΠΑΣΟΚ να «επισημαίνει», ωστόσο, μια σειρά από προϋποθέσεις ώστε τυχόν συμμετοχή του να μπορεί να δικαιολογήσει ένα σχήμα ως «σοσιαλδημοκρατικού κορμού». Η δε ανησυχία ότι σε περίπτωση δεύτερης κάλπης η πόλωση των δύο πρώτων κομμάτων θα αποδυναμώσει σημαντικά το ΠΑΣΟΚ, ενισχύει την πίεση. Η γραμμή αυτή εκφράστηκε εσχάτως, άγαρμπα, από τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Π. Δουδωνή, με τη δήλωση ότι «το θέμα δεν είναι με ποιον θα πάμε, είναι τι θα κάνουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL