Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.8°C14.6°C
2 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
11 °C
9.6°C12.1°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.0°C13.8°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
9.8°C12.5°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
2 BF 57%
Βιβλίο Δημήτρη Ψαρρά / Αποδομώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιβλίο Δημήτρη Ψαρρά / Αποδομώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη

132669010.jpg

Μια συνεύρεση του προοδευτικού, δημοκρατικού, αριστερού κόσμου έγινε πραγματικότητα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Ψαρρά «Μια καριέρα: Η πολιτική διαδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη» (εκδόσεις Νήσος), που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ. Στελέχη, υπουργοί και βουλευτές από τον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς παραβρέθηκαν, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Μάγδα Φύσσα. Με θερμά λόγια μίλησαν για το βιβλίο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης. Την εκδήλωση συντόνισε η από τις εκδόσεις Νήσος η Πόλα Καπόλα.

Βούτσης: Ένα χρήσιμο βιβλίο με κλειδιά ερμηνείας

Τα βασικά στοιχεία της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέδειξε ο Νίκος Βούτσης όπως τα εντοπίζει ο συγγραφέας, με πρώτο και κύριο την απόλυτη συνέπεια στα όρια της εμμονικής και ιδεοληπτικής προσέγγισης στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ανεξάρτητα, όπως είπε, και σε αντίθεση με τα διδάγματα που οι πολλαπλές κρίσεις έχουν φέρει ως επίδικα στην εποχή μας. Πρόκειται δηλαδή για έναν πολιτικό «εκτός εποχής», που είναι σαν να μην τον αφορούν όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Τη διακυβέρνηση του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν η διαχρονική εμμονή και «η τάση για ριζική αναθεώρηση της μακρόχρονης μεταπολιτευτικής πολιτικής Ιστορίας του τόπου». Επίσης, «η οργανική σχέση με την ακροδεξιά αντίληψη που προβάλλει εχθρότητα και διχασμό και παραπέμπει περισσότερο στη μετεμφυλιακή περίοδο, αντί της εύλογης και σκληρής πολιτικής αντιπαλότητας και του σεβασμού σε θεσμικές σταθερές σε δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις της περιόδους, σε δικαιώματα και ελευθερίες, στον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στη Δημοκρατία». Άλλο στοιχείο είναι η αξιοποίηση των αλλεπάλληλων κρίσεων -οικονομικής και πανδημίας- για να θεσμοθετηθούν αντιδραστικές ρυθμίσεις που πλήττουν την κοινωνία των πολλών καθώς και οι παρεμβάσεις για να θεμελιωθεί ως λάφυρο το καθεστώς της νέας Δεξιάς, καθώς και η έλλειψη πολιτικής ενσυναίσθησης όταν μέσα στα αλλεπάλληλα λοκντάουν επιχειρήθηκε το στήσιμο μιας παρακρατικής μηχανής μέσα στο κράτος για την παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και κορυφαίων κρατικών λειτουργών. Στήθηκε έτσι ένα «καθεστώς ελέγχου και αποτροπής δημοκρατικών εξελίξεων στον τόπο» συμπέρανε ο Ν. Βούτσης.

Κύρτσος: Ο Μητσοτάκης γράφει την αυτοβιογραφία του με τρόπο εξωφρενικό

Βασική θέση του βιβλίου, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του Renew Europe Γιώργο Κύρτσο, είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης κάνει άνοιγμα προς τη σκληρή και την Άκρα Δεξιά στα βήματα του πατέρα του. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε κεντρώο φιλελεύθερο προφίλ, αλλά είχε μια γοητεία προς την Άκρα Δεξιά και το παλάτι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε παιχνίδι τακτικής με τον Σαμαρά για να φτάσει στην ηγεσία, καλλιέργησε τις σχέσεις με Γεωργιάδη και Βορίδη και έφτασε σε μια πολιτική που συνδυάζει σκληρό νεοφιλελευθερισμό, αυταρχισμό και εθνικολαϊκισμό.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Μητσοτάκης είναι νεοφιλελεύθερος, αλλά ταυτόχρονα «μπορεί να είναι και λαϊκιστής στα οικονομικά, γι’ αυτό μοίρασε 40 εκατ. οριζόντια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που όμως θα πληρώσουμε κάποτε στο μέλλον». Ο ευρωβουλευτής εξήγησε στη συνέχεια πως η ευρωπαϊκή πραγματικότητα διευκολύνει τον Κ. Μητσοτάκη στη διολίσθηση προς την Άκρα Δεξιά.

Ο Γ. Κύρτσος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα αποσπάσματα του βιβλίου, όπως στο κεφάλαιο «Πρωθυπουργός από κούνια», όπου αναφέρεται η ρήση του πρωθυπουργού ότι ήταν «πολιτικός κρατούμενος 6 μηνών από τη Χούντα», για να σχολιάσει: «Πολιτικός κρατούμενος ήταν στη βίλα της Γλυφάδας προτού επιτρέψει η Χούντα να πάνε στο Παρίσι να βρουν τον πατέρα τους. Εκεί είχε μια μεσοαστική διαβίωση. Νομίζω πως όλα αυτά είναι μια ύβρις για όσους βασανίστηκαν, κυνηγήθηκαν και εξορίστηκαν. Δείχνουν όμως τον τρόπο που σκέφτεται. Είναι ένας άνθρωπος που γράφει την αυτοβιογραφία του με τρόπο εξωφρενικό». Ως πρώην σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τέλος, και γνωρίζοντας καλά την οικογένεια, όπως είπε, αναφέρθηκε με αφορμή το βιβλίο στους ενδοοικογενειακούς καβγάδες, λέγοντας ότι «οι καβγάδες είναι πάντα σε ένα πλαίσιο» κι αυτό είναι «η κοινή διαχείριση του συμφέροντος της οικογένειας».

Λαλιώτης: Κάθαρση εδώ και τώρα

Ως μια «διεισδυτική έρευνα με τεκμήρια και ντοκουμέντα» περιέγραψε το βιβλίο ο Κώστας Λαλιώτης. Προβάλλει, όπως είπε, με αφοπλιστικό τρόπο αυθεντικές καταγραφές και στοιχειοθετημένες αποκαλύψεις χωρίς φόβο, πάθος και φανατισμό και δίχως κομματικές προκαταλήψεις. «Η νηφάλια και τεκμηριωμένη, αλλά όχι ουδέτερη καταγραφή για τη διαδρομή του Κ. Μητσοτάκη αποτελεί μια υπέρβαση ανάμεσα στα κυρίαρχα ακραία και απόλυτα πρότυπα είτε της μιντιακής αγιογραφίας και της άκριτης προσωπολατρίας είτε των αδιέξοδων αναθεμάτων και της παράλογης συνωμοσιολογίας».

«Θα πρότεινα στον Κ. Μητσοτάκη να διαβάσει το βιβλίο» είπε και πρόσθεσε χαριτολογώντας -μπορεί να το μεταβιβάσει ο Γιώργος ο Κύρτσος-, «ως μια άσκηση αναστοχασμού, αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Επίσης, θα συνιστούσα να το διαβάσουν προσεκτικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί για να αξιολογήσουν τα όρια, τις αδυναμίες και τις αντιφάσεις του αντιπάλου τους».

Ο Κ. Λαλιώτης συνέχισε με μια επισήμανση για τα εθνικά θέματα, καθώς, όπως τόνισε, είναι αδήριτη ανάγκη να εμπεδώσει ο Κ. Μητσοτάκης τις παραδόσεις της εθνικής ομοψυχίας που είχαν καθιερώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου όπως και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ν.Δ. με την Ακροδεξιά εκτιμώντας πως ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να συμπράξει με την Ελληνική Λύση και τους βουλευτές της ακόμα κι αν αρνηθεί ο Βελόπουλος. Υπενθύμισε τι είχε γίνει με τη ΔΙ.ΑΝΑ. Τέλος, ο Κ. Λαλιώτης για τις προσαρτήσεις στελεχών του Κέντρου είπε ότι μοιάζουν με «ναυαγούς που προσπαθούν να διασωθούν παντός καιρού».

Ειδικότερα για τις υποκλοπές, ο Κ. Λαλιώτης υποστήριξε ότι «το παρακράτος ήταν παράρτημα του επιτελικού κράτους». Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει δίκιο το ΚΚΕ που περιγράφει ως δεύτερο κέντρο, εκτός από την ΕΥΠ, το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και ζήτησε «κάθαρση εδώ και τώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL