Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.5°C27.4°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.0°C24.6°C
3 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
18.7°C22.1°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.1°C24.8°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C24.0°C
0 BF 38%
Σκάνδαλο Predator / Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις παρακολουθήσεις 
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο Predator / Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις παρακολουθήσεις 

hacker χακερ
PIXABAY

Αίτημα έκτακτης σύγκλησης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προς τον Πρόεδρό της απέστειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έτσι ώστε να γίνει ακρόαση του Διοικητή της ΕΥΠ και του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αίτημα υπογράφουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που συμμετέχουν στην Επιτροπή: Νικόλαος Βούτσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Σπύρος Λάππας και Παύλος Πολάκης. 

Σημειώνεται ότι προηγήθηκαν δύο ημέρες που η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος έναντι των καταγγελιών και της μηνυτήριας αναφοράς του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του λογισμικού υποκλοπών Predator. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο κυρίαρχο θέμα των ημερών κατά τη χθεσινή παρουσίαση της νέας ψηφιακής υπηρεσίας, που μέσω κινητού δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποκτούν ψηφιακό αντίγραφο της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησής τους. Οι αναφορές του δε, από το βήμα της εκδήλωσης, περί ψηφιακής επανάστασης που συντελείται στην Ελλάδα ερμηνεύτηκαν ως επικοινωνιακός ελιγμός. Σημειώνεται ότι, από προχθές, o κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε στην επισήμανση ότι η μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ πρέπει να διερευνηθεί άμεσα από την ελληνική Δικαιοσύνη, συμπληρώνοντας πως οι αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας οφείλουν να συνδράμουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η δήλωση του βουλευτή Μπ. Παπαδημητρίου ότι «τα τηλέφωνα τα παρακολουθούν πολλοί για διάφορους λόγους» προκάλεσε αίσθηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πλήρες κείμενο με το αίτημα έχει ως εξής:

Αθήνα, 28 Ιουλίου 2022

ΠΡΟΣ τον κ. Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

"ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΕΥΠ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ "

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την επιστολή αυτή, ζητούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων σας, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να κληθεί ο Διοικητής της ΕΥΠ και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ακρόαση σε έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής το συντομότερο δυνατόν, σε σχέση με ανησυχητικές πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκη. Οι καταγγελίες αυτές δεν αφορούν μόνον τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή το κόμμα του, αλλά πλήττουν στον πυρήνα τους την δημοκρατία και τις ελευθερίες στη χώρα μας. Η δικαιοσύνη εξετάζει ήδη την υπόθεση, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Επιτροπή όμως οφείλει να ασκήσει την δική της αρμοδιότητα, σε ένα θέμα με προφανή θεσμική σημασία. Αν δεν είναι ασφαλής από παρακολουθήσεις ο πρόεδρος ενός κοινοβουλευτικού κόμματος ποιος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στην Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη;

Η καταγγελία αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες εμπεριστατωμένες καταγγελίες για τις οποίες και στο άμεσο παρελθόν είχαμε ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας «Η Εφημερίδα των Συντακτών», η ΕΥΠ παρακολουθεί απλούς πολίτες και ενημερώνει για τις κινήσεις τους τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας και των σημάτων της ΕΥΠ που δημοσιεύονται, η τελευταία ζητά:

· την παρακολούθηση πολιτών που συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις ενάντια στα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την συλλογή προσωπικών στοιχείων, επαγγέλματος, αριθμών κινητών τηλεφώνων, λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ιδεολογικού υπόβαθρου των πολιτών.

· την παρακολούθηση 12χρονου προσφυγόπουλου από τη Συρία, που δημοσιεύτηκε το σκίτσο του στην εφημερίδα Le Monde καθώς και του δημοσιογράφου και του δικηγόρου που συναντήθηκαν με αυτό,

· την παρακολούθηση δημόσιου λειτουργού γιατί φέρεται να υπερασπίζεται τα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των μεταναστών,

· την παρακολούθηση δικηγόρου που ανέλαβε την υπεράσπιση μετανάστη

Για να διερευνηθούν σε βάθος τα παραπάνω ανησυχητικά και θλιβερά γεγονότα, σας ζητάμε να συγκαλέσετε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπή βάσει του 43Α Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να κληθούν ο Διοικητής της ΕΥΠ και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ακρόαση, προκειμένου να χυθεί φως στα κρίσιμα ως άνω για την Δημοκρατία ζητήματα.

Τα μέλη - Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Βούτσης Νικόλαος

Κατρούγκαλος Γιώργος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Λάππας Σπύρος

Πολάκης Παύλος

«Παρακρατική παρακολούθηση τηλεφώνων Ελλήνων πολιτών»

«Έχουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα θεσμικής τάξης όταν το τηλέφωνο του επικεφαλής του τρίτου κόμματος παρακολουθείται. Και όταν προ ελαχίστων μηνών συνάδελφος σας δημοσιογράφος κατήγγειλε ότι το τηλέφωνό του παρακολουθούνταν από το ίδιο παράνομο λογισμικό, είναι τουλάχιστον υποκριτικό η κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευση. Που βλέπει ο κ. Τσιάρας την τοξικότητα; Τι δυσανεξία στην κριτική είναι αυτή; Είναι θέμα μείζονος πολιτικής σημασίας και τολμούν αυτοί που έχουν την πολιτική ευθύνη ως κυβέρνηση να μέμφονται τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θέτει τα πολιτικά ζητήματα; Νομίζω ότι είναι ενδεικτικό του πόσο στριμωγμένοι είναι».

Αυτά τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στα Παραπολιτικά fm, για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες παρακρατικών υποκλοπών σε βάρος Ελλήνων πολιτών. 

«Σήμερα που το τέρας εξελίχτηκε και παρακολουθείται το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, χρειάζεται ομόθυμη στράτευση για να αποκόψουμε το παρακράτος και να προστατέψουμε τα  ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών από τις παρεμβάσεις παραθεσμικών και παρακρατικών κύκλων», πρόσθεσε.

«Δεν είναι αυτονόητο ότι κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν; Εξοργίζομαι με τη λογική φασκελοκουκούλωστα που διακατέχει τη ΝΔ. Είναι το δεύτερο περιστατικό μετά τον συνάδελφό σας. Θα είμαστε αφελείς αν μιλήσουμε για τυχαίο περιστατικό. Την προηγούμενη αφορά η κυβέρνηση πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Το ότι μπορεί να προμηθεύτηκε κάποιος αυτό το λογισμικό και να λειτουργεί σε βάρος πολιτών της ελληνικής δημοκρατίας για δικούς του λόγους είναι θέμα για το οποίο έχει πρωτίστως ευθύνη η κυβέρνηση. Εάν προχωρήσει η έρευνα θα βγουν όλα στα φως. Δεν καταλαβαίνω τι φοβάται η ΝΔ. Εάν δεν έχουν σχέση γιατί ανησυχούν και μιλούν για τοξικότητα και ένταση;», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Και κατέληξε: «Είναι πολύ μεγάλης βαρύτητας το γεγονός ότι παρακολουθείται ο αρχηγός κόμματος. Βάλλει κατά του πυρήνα του κράτους δικαίου. Η ΝΔ θέλει να το φέρει στα μέτρα της τοξικής αντιπολίτευσης για να συσκοτίσει το πρόβλημα. Το κράτος δικαίου όμως, για να λειτουργήσει χρειάζεται την συνεπικουρία όλων μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL