Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
36 °C
34.8°C37.4°C
3 BF 20%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
37 °C
35.8°C38.1°C
3 BF 30%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
37 °C
36.0°C36.6°C
1 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
32 °C
31.9°C33.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
38 °C
35.7°C37.9°C
3 BF 17%
Σκάνδαλο Predator / Γαλάζια σιγή ασυρμάτου για τις παρακολουθήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο Predator / Γαλάζια σιγή ασυρμάτου για τις παρακολουθήσεις

13202724ψοπυ.jpg

Σιγή ιχθύος τηρεί η κυβέρνηση έναντι των καταγγελιών και της μηνυτήριας αναφοράς του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του λογισμικού υποκλοπών Predator. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο κυρίαρχο θέμα των ημερών κατά τη χθεσινή παρουσίαση της νέας ψηφιακής υπηρεσίας, που μέσω κινητού δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποκτούν ψηφιακό αντίγραφο της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησής τους. Οι αναφορές του δε, από το βήμα της εκδήλωσης, περί ψηφιακής επανάστασης που συντελείται στην Ελλάδα ερμηνεύτηκαν ως επικοινωνιακός ελιγμός. Σημειώνεται ότι, από προχθές, o κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε στην επισήμανση ότι η μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ πρέπει να διερευνηθεί άμεσα από την ελληνική Δικαιοσύνη, συμπληρώνοντας πως οι αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας οφείλουν να συνδράμουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η δήλωση του βουλευτή Μπ. Παπαδημητρίου ότι «τα τηλέφωνα τα παρακολουθούν πολλοί για διάφορους λόγους» προκάλεσε αίσθηση.

Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας

Τα ερωτήματα που εγείρονται για την υπόθεση ρίχνουν βαριά σκιά πάνω από το Μαξίμου. Το κλίμα, άλλωστε, στους κόλπους της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα βαρύ λόγω της ενεργειακής ακρίβειας, του φιάσκου με το power pass, των πυρκαγιών και της υπόθεσης Λιγνάδη. Σε αυτό το φόντο, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προειδοποιήσει τους υπουργούς για τις επιπτώσεις μιας αποκλιμάκωσης της πολιτικής τους δραστηριότητας λόγω καλοκαιριού. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι θα δώσει βαρύτητα στην προώθηση της κοινωνικής ατζέντας της κυβέρνησης. Οι ίδιοι κύκλοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που αποτυπώνουν τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Παράλληλα, στο ραντάρ του Μαξίμου έχει τεθεί και το πρόσφατο κύμα ερευνών που καταδεικνύουν τις βαθιές περικοπές των καταναλωτών, όπως και τους υψηλούς δείκτες απαισιοδοξίας των πολιτών. Υπό αυτό το πρίσμα, το άγχος στο κυβερνητικό επιτελείο διογκώνεται ενόψει των επόμενων δημοσκοπικών ευρημάτων.

Μέτρα ανακούφισης από την αφαίμαξη των πολιτών

Χθες, το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. σημείωσε, μέσω ανακοίνωσης, ότι η Ν.Δ. στην τριετία της διακυβέρνησής της κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς μεγάλες, απρόσμενες, πολυεπίπεδες κρίσεις. «Το δημοσιονομικό κόστος για την αντιμετώπιση της πανδημίας έφτασε στα 43 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για την ενεργειακή κρίση διαθέτουμε συνολικά 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις έως το τέλος του 2022» υποστηρίζει η Οδός Πειραιώς. Οι συντάκτες δε της ανακοίνωσης ισχυρίζονται ότι, παρά τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες, η κυβέρνηση τιμά την εντολή των πολιτών, τηρώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει σήμερα από το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος να κομίσει ανάλογα μηνύματα κατά τη διάρκεια των περιοδειών. Συν τοις άλλοις, τα κυβερνητικά βλέμματα έχουν στραφεί στις δυνατότητες που ανοίγουν τα υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία για τη χρηματοδότηση ενός ελκυστικού πακέτου παροχών ενόψει της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ (10-11 Σεπτεμβρίου). Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι, παρά το γεγονός πως τον Αύγουστο η χώρα εξέρχεται από την ενισχυμένη εποπτεία, τα όποια μέτρα ανακούφισης θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Επιπλέον, οι βουλευτές εισπράττουν μηνύματα διαμαρτυρίας στις εκλογικές τους περιφέρειες για τη φορολογική αφαίμαξη των πολιτών.

Οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου επιχειρούν δε να περιοριστούν οι ρωγμές στο κεφάλαιο του πρωθυπουργού. Από την κυβέρνηση και τα φιλικά ΜΜΕ γίνονται διθυραμβικές αναφορές στα «κέρδη που κατέγραψε η Ελλάδα από τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για το φυσικό αέριο, καθώς πέτυχε την εξαίρεση που επιδίωκε». Σύμφωνα με την ίδια αντίληψη, την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη να ξεκινήσει η συζήτηση για νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υποστήριξαν οι Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Κύπρος. Οι σχετικές αναφορές γίνονται, εντούτοις, στον απόηχο της διαδικτυακής οργής των πολιτών για τις χρεώσεις-φωτιά που ανακοίνωσαν όλοι οι προμηθευτές ρεύματος, με ισχύ από 14 Αυγούστου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL