Κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Σήμερα» στον ΣΚΑΙ, στις 12 Ιουλίου, ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι διαφωνεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, τον Ιανουάριο του 2014, που στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους.
Η ευθυγράμμιση με τον Άδωνι Γεωργιάδη
Κατηγόρησε μάλιστα το ΕΔΑΔ για μεροληψία σε βάρος της Ελλάδας, φέρνοντας ως παράδειγμα απόφαση του Δικαστηρίου που δικαίωσε την Ισπανία για την επιστροφή μεταναστών οι οποίοι είχαν εισέλθει μέσω του συνοριακού θύλακα της Μελίγια στο Μαρόκο. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η απόφαση γίνεται αντικείμενο λανθασμένης ανάγνωσης και εκμετάλλευσης από πολιτικά στελέχη τα οποία βιάστηκαν να προεξοφλήσουν, χωρίς, φυσικά, να έχουν μελετήσει το σκεπτικό της, ότι το ΕΔΑΔ ανοίγει τον δρόμο σε μαζικές επαναπροωθήσεις ανθρώπων που ζητούν άσυλο. Με πρώτο και καλύτερο τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη: «Τι λέει δηλαδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Ότι αν έρχεται μια βάρκα με 50 ανθρώπους, έχεις δικαίωμα ως κράτος να τους βάλεις σε ένα πλοίο και να τους στείλεις όλους πίσω χωρίς να εξετάσεις αν κάποιος είναι πρόσφυγας» έλεγε στο Open την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2020, επιδεικνύοντας άγνοια της απόφασης και μοναδική προχειρότητα την ώρα που ζητούσε τα ρέστα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και όσους επισημαίνουν την ακροδεξιά πολιτική τοποθέτησή του.
Το σκεπτικό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Ας επιστρέψουμε όμως στον Α. Λοβέρδο, που οι τοποθετήσεις του θα έπρεπε να είναι τεκμηριωμένες, αφού, εκτός από βουλευτής, είναι και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Ο Α. Λοβέρδος αγνοεί ή παραβλέπει ότι ο ίδιος ο τότε πρόεδρος του ΕΔΑΔ και νυν καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Αλ. Σισιλιάνος, μέσα στη Βουλή, ενώπιον των βουλευτών της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ, στις 17 Φεβρουαρίου 2020, είχε δηλώσει ότι η απόφαση που δικαίωνε την Ισπανία, εκτός του ότι αφορά μετανάστες και όχι αιτούντες άσυλο, αφενός δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη θάλασσα, αφετέρου ούτε καν στον Έβρο δεν θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής, γιατί το σκεπτικό του Δικαστηρίου εδράζεται στο ότι η Ισπανία δίνει τη δυνατότητα να ζητήσει κανείς άσυλο στα συνοριακά φυλάκιά της ή στις πρεσβείες της, συνθήκες που δεν παρέχει η Ελλάδα.
Μάλιστα, ο καθηγητής Σισιλιάνος, με πολύ διπλωματικό τρόπο και στο εύρος που του επέτρεπε ο θεσμικός του ρόλος, σημείωσε ότι «δεν είναι μια επαναστατική απόφαση», αλλά παραδέχτηκε ότι «σηματοδοτεί μια αυστηροποίηση», σε συνέχεια άλλων αποφάσεων του ΕΔΔΑ που θέτουν ένα πιο αυστηρό πλαίσιο για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, σταθμίζοντας με μεγαλύτερο βάρος από το παρελθόν τα ζητήματα ελέγχου των συνόρων, γεγονός που δεν μπορεί παρά να αντανακλά την ευρύτερη συντηρητική στροφή του πολιτικού συστήματος της Ευρώπης.
Ανάλγητος, αδιάβαστος, καιροσκόπος
Εύκολα κατανοούμε ότι ο Α. Λοβέρδος, πέρα από κυνικά ανάλγητος -η απόφαση για το Φαρμακονήσι αφορά 11 νεκρούς και την εξευτελιστική συμπεριφορά που υπέστησαν οι επιζήσαντες, άνθρωποι ναυαγοί, που είχαν δει να πνίγονται μπροστά στα μάτια τους τα παιδιά τους-, αποδεικνύεται και απελπιστικά αμελέτητος για έναν καθηγητή πανεπιστημίου και θιασώτη της αριστείας.
Ποιο είναι το διακύβευμα, όμως, χάριν του οποίου ο Α. Λοβέρδος θέτει εν αμφιβόλω την επιστημονική του εγκυρότητα; Είναι προφανές ότι ο ίδιος είναι στιβαρός πυλώνας του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και αυθεντικός εκφραστής του εντός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.. Με αυτό το πολιτικό σκεπτικό διεκδίκησε την προεδρία του κόμματος και ουδέποτε έκρυψε ότι πιθανή μετεκλογική συνεργασία του κόμματός του με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα τον έβρισκε αντίθετο. Εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία του με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε μια υπόθεση η οποία τον Ιανουάριο του 2014 είχε προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση, εντός και εκτός Βουλής, ανάμεσα στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο εκφράζει την απόλυτη εναντίωσή του με ένα ταυτοτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτημα, χαϊδεύοντας, παράλληλα, το πλέον συντηρητικό και ξενοφοβικό ακροατήριο, αλλά και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον πρόεδρό του κόμματός του: διαμηνύει στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι ακόμη κι αν το αποτέλεσμα της κάλπης, όποτε κι αν αυτή στηθεί, δίνει την αριθμητική δυνατότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., να μην διανοηθεί να το αποτολμήσει, καθώς θα τον βρει μπροστά του με συνέπειες που ενδεχομένως να στοιχίσουν ακόμη και την ενότητα του κόμματος.