Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
28.8°C32.3°C
1 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
30 °C
27.3°C31.5°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.6°C29.9°C
1 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.1°C
3 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.4°C28.9°C
0 BF 34%
Από τον κόσμο των ιδεών, στο πεδίο του εφικτού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον κόσμο των ιδεών, στο πεδίο του εφικτού

ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Η ανθρώπινη σκέψη και η δραστηριοποίησή της, δεχόμενη διαφόρων ειδών ερεθίσματα, μπορεί να γεννήσει και να διευρύνει ιδέες, αρχές, αξίες, να τις συγκεντρώσει και να δημιουργήσει ένα σύνολο, μια θεωρία. Από τα αρχικά στάδια προβολής της, έκθεσής της, θα προχωρήσει στη μετουσίωση, στο βέλτιστο αποτέλεσμα, που είναι η πράξη.

Πρέπει λοιπόν να φτάσουμε σε αυτό το βέλτιστο αποτέλεσμα, καθιστώντας αξιόπιστη τη διαδικασία και την παραγωγή ορθών στρατηγικών ισορροπίας.

Χρειάζεται η μεταφορά, η διάχυση, η επικοινωνία των ιδεών, των αρχών και των αξιών να μετασχηματίζονται απλά, ώστε να χειρίζονται ευκολότερα και να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα. Θα καθίσταται όμως φανερή και η μεταξύ τους σύνδεση, καθώς δεν αρκεί η επινόησή τους και μόνο ή η συνηθισμένη αποτύπωσή τους εάν δεν δημιουργούν σύγχρονα μοντέλα πράξεων κι ενός μελλοντικού οδικού χάρτη.

Είναι αναγκαίο, όμως, και ο σκοπός που θα απευθύνονται οι ιδέες, οι αρχές, οι αξίες να είναι σύνθετος ως προς τους δέκτες. Ο «πομπός» θα μεταδίδει το «σήμα» με όσο το δυνατόν περισσότερους (απο)δέκτες. Θα δοθεί έτσι η σωστή εντύπωση ότι διαχέονται σε όλους, χωρίς εξαιρέσεις, και ότι όλοι μπορούν να ενταχθούν στην πραγματικότητά τους προσθετικά και πολλαπλασιαστικά, οριζόντια και μακριά από συνειδητές διαιρέσεις, υπεροπτικές αφαιρέσεις και μονοσήμαντους διαχωρισμούς.

Πρέπει να καθοριστεί η φύση των ιδεών, των αρχών, των αξιών και να μην έχει μονοδιάστατο χαρακτήρα, αλλά να αποσκοπεί με μια μαθηματική αλληλουχία σε ένα αποτέλεσμα που θα διαμορφώνει καινοτομίες, μακριά από μιμητικούς, αλλότριους συνδυασμούς. Πρέπει, λοιπόν, να μην υποτίθεται πως είναι μόνο νέες, αλλά να είναι και μοναδικές. Να μην είναι αόριστες, αλλά καθορισμένες και να μην καθορίζονται από τις πιθανότητες αλλά από την ορθολογικότητα τους.

Να συγκεκριμενοποιηθεί ότι οι αρχές, οι αξίες, οι ιδέες απευθύνονται στην κοινωνία. Είναι αυτή η απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η πολιτική, ιδεολογική, ταξική διεκδίκηση να γίνουν αλληλένδετες, ταυτόσημες και να αναδείξουν συνειδήσεις δημιουργικής πρωτοβουλίας.

Χρειάζεται να επικαιροποιούνται αυτές οι ιδέες, οι αρχές, οι αξίες, ώστε, πέρα από την πραγματικότητα, ακολουθώντας τον πιο ειρηνικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό, να θεωρηθούν από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις ως αναγκαίες. Πρέπει να ακολουθηθούν από τις άλλες δυνάμεις με βάση το ειδικό βάρος εκείνου που τις εκφράζει, χωρίς ηγεμονισμούς, μακριά από επαμφοτερίζουσες πρακτικές και λογικές τζόγου. Η επικαιροποίηση δεν θα διαγράψει την αρχική τους μορφή αλλά θα τις προσαρμόσει χωροχρονικά.

Πρέπει να γίνουν κίνημα. Να εντρυφήσουμε στην παραγωγή τους που θα απορρέει από την κινηματική δράση και λογική. Οι ιδέες, οι αρχές, οι αξίες πρέπει να τις ακούσουν και να ακουστούν από όσους θελήσουν να έρθουν στη δική μας, τη σωστή πλευρά του δρόμου. Θα αποτυπωθεί έτσι παντού το πλαίσιο των κινήσεων. Το πλαίσιό μας. Το πλαίσιο που προτάσσει το εμείς έναντι του ενός, της κοινωνίας έναντι της ολιγαρχίας.

Τα γεγονότα είναι αυτά που καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Καλούμαστε λοιπόν να δημιουργήσουμε εκείνα τα γεγονότα που θα «επιβάλουν» όσα αναφέρουμε και θα μας οδηγήσουν σε έναν κουραστικό μεν, αλλά όμορφο συνδυασμένο αγώνα αντοχής και ταχύτητας. Έναν συνδυασμό που θα καθορίσει την επόμενη μέρα και θα φέρει πιο κοντά το επιθυμητό αποτέλεσμα.

* Ο Φλώριος Ελευθερίου είναι αν. συντονιστής Ο.Μ. ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL