Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
26.2°C30.2°C
2 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.0°C31.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.0°C29.4°C
1 BF 31%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.8°C26.5°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
0 BF 32%
ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής / Αμηχανία από τις εκκρεμότητες ενός εσωκομματικά αποδυναμωμένου Λοβέρδου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής / Αμηχανία από τις εκκρεμότητες ενός εσωκομματικά αποδυναμωμένου Λοβέρδου

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Ουσιαστικές απαντήσεις μπορεί να μην έχουν δοθεί ακόμα, όμως η εξέλιξη με το χαμένο στη μετάφραση όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου που έφερε ξανά στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης την υπόθεση Novartis αξιοποιήθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη με διπλό στόχο: να συντηρήσει την κόντρα που θέλει να διατηρεί ανοιχτή με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποκρούει το αίτημά του για προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά και για να στείλει μηνύματα και να επιτεθεί στη Ν.Δ., από την οποία εκτιμά ότι θα δεχτεί τη μεγαλύτερη πίεση για συγκυβέρνηση στις επικείμενες εκλογές ή στις δεύτερες κάλπες, εφόσον υπάρξουν.

Η κόντρα με τη Ν.Δ. εξελίσσεται και σε προγραμματικό επίπεδο, με τη Χαριλάου Τρικούπη να κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη ότι ανακοινώνει και εμφανίζει πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ως δικές του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα για την κοινωνική στέγαση, το οποίο ο Ν. Ανδρουλάκης προσπαθεί να αναδείξει ως προμετωπίδα της κοινωνικής ατζέντας του κόμματος.  Άλλωστε, για τη Χαριλάου Τρικούπη η απόπειρα διείσδυσης Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη αντιπαράθεση των δύο κομμάτων όσον αφορά τη δεξαμενή του «μετριοπαθούς Κέντρου» είναι προφανής.

Κάλυψη, αλλά και υπονοούμενα προς Ν.Δ.

Ως προς το μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Ανδρουλάκης κάλυψε πολιτικά τον Ανδρέα Λοβέρδο λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε δικαστές», ενώ ενέταξε και την αξιωματική αντιπολίτευση στις κατηγορίες του περί προσπάθειας διακοπής της πορείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Οι βασικές κατηγορίες όμως και τα βαριά υπονοούμενα απευθύνονταν στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη, με τον Ανδρουλάκη να μιλά ακόμα και για παρακρατικούς μηχανισμούς που θέλουν να πλήξουν το κόμμα του με ορίζοντα τις εκλογές, γιατί «βλέπουν ως πραγματική απειλή την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης».  

Έτσι, μαζί με το «δεν θα γίνουμε δικαστές», πρόσθεσε και ότι «δεν θα επιτρέψουμε παρακρατικοί μηχανισμοί να κρατούν σε ομηρία την παράταξη στη νέα της αυτή εποχή», τονίζοντας ότι «το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει τις επόμενες ημέρες να δώσει καθαρές απαντήσεις για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες» ώστε να μην υπάρχουν σκιές. «Στις επόμενες εκλογές, ό,τι και να σχεδιάζουν στο παρασκήνιο, θα είναι ηττημένοι κι εμείς θα είμαστε νικητές» είπε με αναφορές στη «Δεξιά» αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βάρη του παρελθόντος

Όμως σε κάθε περίπτωση η ανακίνηση της υπόθεσης Novartis και οι εκκρεμότητες του παρελθόντος, όσο κι αν θα ήθελε να τις προσπερνά ως μη γενόμενες, προσθέτουν βάρη στον Ν. Ανδρουλάκη, που προσπαθεί να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του ως ένα κόμμα που τώρα δημιουργήθηκε. Προκαλεί όμως και αμηχανία, εφόσον επέλεξε πολιτικά να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο στέλεχός του και αντίπαλό του στην κούρσα για την αρχηγία.

Ο τρόπος που χειρίστηκε το ζήτημα, με προφανή πρώτη έγνοια να μην πληγεί η δική του συνολική προσπάθεια, δεν ακολουθείται από όλους στο κόμμα, με πρώτο τον ίδιο τον άμεσα ενδιαφερόμενο Ανδ. Λοβέρδο, ο οποίος δεν διατυπώνει τα ίδια υπονοούμενα απέναντι στη Ν.Δ. όπως έκανε ο πρόεδρός του, αλλά βάλλει αποκλειστικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πάντως, εκφράζοντας απόλυτα τη γραμμή της ηγεσίας, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε δικαστικές διαδικασίες να μας επηρεάζουν πολιτικά», πως «έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και θέλουμε να βγουν όλα στο φως» και ότι «η Δικαιοσύνη θα δώσει την απάντηση σε όλα τα ερωτήματα».

Πεταλωτής: Να δοθούν απαντήσεις και από τα πολιτικά πρόσωπα

Ωστόσο, δεν επιδεικνύουν όλα τα στελέχη του κόμματος την ίδια θέρμη στο να υπερασπιστούν τον Λοβέρδο, ο οποίος μετά την ήττα του τον Δεκέμβριο του 2021 έχει αποδυναμωθεί σημαντικά και στο οργανωτικό σκέλος του εσωκομματικού σκηνικού. Αποκορύφωμα αυτού ήταν η εκλογή του στην ένατη θέση από το τέλος στο Πολιτικό Συμβούλιο και η συμμετοχή στο όργανο μόλις τριών στελεχών που εντάσσονται στο στρατόπεδό του.

Το δε γεγονός ότι η πρόταση Ανδρουλάκη για τα πρόσωπα είχε τεθεί υπόψη και είχε συζητηθεί με τον Γ. Παπανδρέου (εξέλεξε επτά στελέχη) και τον Ανδ. Λοβέρδο δείχνει, πέρα από την εσωκομματική κυριαρχία του νέου προέδρου, και την απουσία διάθεσης σύγκρουσης με την ηγεσία εκ μέρους του βουλευτή που βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Από την άλλη, η παπανδρεϊκή πτέρυγα επανέρχεται δυναμικά στο εσωκομματικό παιχνίδι μετά την καταγραφή της στην Κ.Ε. ως τον πρώτο πυλώνα της μειοψηφίας. Ο Μ. Καρχιμάκης δήλωσε πρώτος «όλα στα φως» όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Ο Γιώργος Πεταλωτής επισήμανε πως «για ό,τι ήρθε στην επιφάνεια τώρα θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις και από τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται, άρα πέρα από τις απαντήσεις οι οποίες μπορεί να είναι επικοινωνιακές εδώ υπάρχει ζήτημα δικαστικής διερεύνησης και δεν πρέπει να μείνει τίποτα χωρίς να υπάρχει στο φως».

Ευρύτερα πολιτικά, είπε για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ζήτημα των ίσων αποστάσεων ότι «πλησιάζοντας τις εκλογές θα πρέπει όντως να γίνουμε και θα αναγκαστούμε να γίνουμε πιο σαφείς, θα αναγκαστούμε εκ των πραγμάτων να πάρουμε πιο σαφή θέση ως προς αυτό», θυμίζοντας ότι έχει ζητήσει να οργανωθεί συζήτηση για το τι σημαίνει προοδευτικό και τι συντηρητικό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL