Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Προβοκάτσιες, αστυνομία και ψέματα: η πολιτική της Ν.Δ. για τα πανεπιστήμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προβοκάτσιες, αστυνομία και ψέματα: η πολιτική της Ν.Δ. για τα πανεπιστήμια

ΑΠΘ πανεπιστήμιο ΜΑΤ φοιτητές
EUROKINISSI/ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Ένας από τους πολλούς στόχους της κυβέρνησης είναι να δοθεί τέλος σε όλες τις διεργασίες που ξεκίνησαν με την πτώση της χούντας. Είναι άλλωστε γνωστό πως οι επιτελείς της Δεξιάς ταράζονται με τη λέξη «Μεταπολίτευση». Ο κ .Βορίδης, ο κ. Γεωργιάδης, βρίσκουν κοινό έδαφος με μέλη του ακραίου Κέντρου και όλοι μαζί προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία ότι όλα τα δεινά που ζούμε σήμερα ξεκινούν από τη Μεταπολίτευση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συχνά δε το παράδειγμα που δίνουν είναι τα πανεπιστήμια: αχαλίνωτοι φοιτητές, νεποτισμός ανάμεσα στους καθηγητές, οικονομικές ατασθαλίες, αναποτελεσματική διοίκηση κ.τ.λ. Δυστυχώς γι' αυτούς. τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Και όσο δεν ισχύουν, τόσο πιο έντονη είναι η επίθεσή τους στα πανεπιστήμια, μιας και δεν γίνεται πιστευτό το αφήγημά τους για την κανονικότητα στα πανεπιστήμια. 

Η πιο πρόσφατη επίθεση στη Μεταπολίτευση είναι το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες το υπουργείο Παιδείας. Η κυβέρνηση, όμως, για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να μην πάρει διαστάσεις το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε, προωθεί την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ανακοινώνει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, μειώνει ακόμη περισσότερο τον αριθμό εισακτέων. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δημιουργεί ακραία ένταση στη Θεσσαλονίκη με την αστυνομία. 

Στον πυρήνα των ρυθμίσεων που ανακοίνωσε η υπουργός, είναι το νέο μοντέλο διοίκησης. Για τη διοίκηση του πανεπιστημίου δημιουργείται ένα πανίσχυρο όργανο (από 6 μέλη - καθηγητές του πανεπιστημίου και 5 «επίλεκτους» εκτός πανεπιστημίου,) το οποίο επιλέγει τον πρύτανη από τα 6 εσωτερικά μέλη. Αν σήμερα, πχ., ένας πρύτανης εκλέγεται από 500-3.500 καθηγητές, ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι ένα πανεπιστήμιο, οι μελλοντικοί πρυτάνεις θα εκλέγονται από τα 11 μέλη, εκ των οποίων οι 5 δεν θα είναι καν μέλη του πανεπιστημίου. Επιπλέον, ο υποψήφιος πρύτανης καλείται να δηλώσει ποιοι θα είναι οι αντιπρυτάνεις του. Οι διαπλοκές και οι πελατειακές σχέσεις που θα δημιουργηθούν θα ξεπεράσουν ακόμη και τις επιδιώξεις όσων συνέταξαν το νομοσχέδιο. Συνεννοήσεις εν κρυπτώ και γραμμάτια προς μελλοντική εξαργύρωση θα γίνουν η νέα κανονικότητα.

Προβοκάτσιες, λοιπόν, αστυνομία και ψέματα. Εκλογές πλησιάζουν και οι παλιές καλές συνταγές της έντασης ενεργοποιούνται. Τα ξέρει καλά αυτά η Δεξιά, κλείνοντας, πάντα το μάτι και στηνΑκροδεξιά. Την έχει τελειοποιήσει τη συνταγή στη διάρκεια πολλών δεκαετιών. Την ξαναπροβάλλει σήμερα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL