Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Νίκη Κεραμέως / Φωτοτυπία Διαμαντοπούλου για ΑΕΙ-ΣΔΙΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκη Κεραμέως / Φωτοτυπία Διαμαντοπούλου για ΑΕΙ-ΣΔΙΤ

ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Με «πατέντα» Διαμαντοπούλου, η υπουργός Νίκη Κεραμέως αλλάζει τη ραχοκοκαλιά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με ένα νομοσχέδιο - μαμούθ 340 άρθρων επιχειρεί να υπονομεύσει τη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων και να βάλει τέλος σε ακαδημαϊκές και συλλογικές κατακτήσεις μετά την πτώση της χούντας. Ξεχνά, φαίνεται, η υπουργός Παιδείας ότι όσοι και όσες υπουργοί επιχείρησαν στο παρελθόν να ακυρώσουν δημοκρατικές κατακτήσεις μέσα στα πανεπιστήμια βρέθηκαν στις χωματερές της Ιστορίας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι, καταργεί την εκλογή του πρύτανη, που ελεγχόταν μέχρι σήμερα από τη Σύγκλητο και το ίδρυμα, και επαναφέρει με υπερεξουσίες τα Συμβούλια Ιδρύματος, που θα είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης των ΑΕΙ, ενώ εγκαινιάζει ένα νέο πελατειακό σύστημα στους κόλπους των πανεπιστήμιων για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου. Η ομάδα αυτή θα αποτελεί ένα κλειστό σύστημα, μια ομάδα ελίτ που θα έχει τους δικούς της μηχανισμούς και δεν θα μπορεί να ελεγχθεί από κανένα άλλο όργανο, γιατί απλώς δεν θα υπάρχει. Επιπλέον, η κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, όπως αυτές υπάρχουν από τη Μεταπολίτευση, δεν είναι απόφαση ξεκομμένη από την επιχείρηση περιορισμού των δημοκρατικών κατακτήσεων. Άλλωστε εκείνες είναι που έχουν λόγο για όσα συμβαίνουν στα πανεπιστήμια, από τα συγγράμματα έως τη φοιτητική μέριμνα, και οι οποίες διεκδικούν απέναντι στα όργανα διοίκησης. Πλέον, από τις φοιτητικές εκλογές δεν θα αναδεικνύονται παρατάξεις αλλά μεμονωμένα άτομα. Μετά το στραπάτσο της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές, η απόφαση αυτή ίσως να ανακουφίζει κάπως τη φοιτητική παράταξη της Ν.Δ., που έχασε την πρωτοκαθεδρία της στα ΑΕΙ μετά από 30 και πλέον χρόνια στα πανεπιστήμια. 

Πανεπιστήμια - επιχειρήσεις 

Για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με κρατική χρηματοδότηση, που παράγει γνώση και έρευνα, χρειαζόταν σήμερα ένας πρύτανης και ένα πρυτανικό συμβούλιο. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις χρειάζονται έναν διευθυντή - manager. Εξάλλου για την κυβέρνηση η τοποθέτηση manager με υπέρογκους μισθούς φαίνεται να είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα. Manager στη ΔΕΗ, manager στον ΕΦΚΑ, manager τώρα και στα ΑΕΙ, με στόχο τα πανεπιστήμια να εξασφαλίσουν πόρους που θα αντισταθμίζουν τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση.

Τι περιλαμβάνει ο νέος νόμος - πλαίσιο; Πανεπιστήμια - επιχειρήσεις που θα διοικούνται από Συμβούλια Ιδρύματος, με εκτελεστικούς διευθυντές - μάνατζερ, χωρίς Πρυτανικά Συμβούλια, με πρυτάνεις που θα εκλέγονται από εξωπανεπιστημιακούς, με βιομηχανικά διδακτορικά συνεργασίας των πανεπιστημίων με επιχειρήσεις, επαγγελματικά μεταπτυχιακά στα οποία θα διδάσκουν άνθρωποι της αγοράς εργασίας. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο, που κατατίθεται το επόμενο διάστημα στη Βουλή και αναμένεται να πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων. Προβλέπονται επίσης σχολές πολλών ταχυτήτων, με περισσότερα «πτυχία - σούπα» σκόρπιων και ασύνδετων γνώσεων και χωρίς επαγγελματική αναγνώριση και επαναφορά των ΤΕΙ τριετούς φοίτησης. 

Αντί 3.000 εκλεκτόρων μελών ΔΕΠ, 11

Με την επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος (τα οποία λειτούργησαν όχι απλώς αναποτελεσματικά αλλά και απειλητικά για την αυτόνομη και δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων) καθιερώνεται ξανά μια αυταρχική υπερ-ηγεσία στα ΑΕΙ, που θα έχει τον πλήρη έλεγχο των πανεπιστημίων, με διοικητικές, οικονομικές και στρατηγικές αρμοδιότητες. Υπενθυμίζεται ότι τα Συμβούλια Ιδρύματος νομοθετήθηκαν για πρώτη φορά το 2011 με τον νόμο Διαμαντοπούλου και έμειναν στην Ιστορία ως τα πλέον αποτυχημένα όργανα διοίκησης που θεσμοθετήθηκαν ποτέ στα ελληνικά ΑΕΙ. Τώρα επανήλθαν με νέα μορφή. 

Ειδικότερα, με το νέο συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, ο πρύτανης δεν θα εκλέγεται, λόγου χάρη, από το σύνολο των 3.000 καθηγητών (μέλη ΔΕΠ) ενός ιδρύματος, αλλά μόνο από τα 11 μέλη που θα αποτελούν τα Συμβούλια Ιδρύματος. Τα έξι από τα 11 μέλη του Συμβουλίου θα εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ ενός ιδρύματος, ενώ τα άλλα πέντε μέλη θα είναι εξωπανεπιστημιακά και θα επιλέγονται από αυτούς που εκλέχθηκαν. Επιλέξιμοι για τη θέση του πρύτανη είναι τα έξι μέλη του Συμβουλίου, ενώ ο πρύτανης θα είναι και πρόεδρος του Συμβουλίου. Οι αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης θα οδηγήσουν σε νέα παζάρια και «ζυμώσεις»: οι υποψήφιοι πρυτάνεις θα φροντίζουν από πριν για τις «συμμαχίες» τους συγκροτώντας κλειστές ομάδες των έξι υποψηφίων μελών για το Συμβούλιο, στην εκλογή των οποίων θα ποντάρουν για τη δική τους, φυσικά, εκλογή. Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρυτάνεις θα κρίνονται όχι μόνο από τα αντικειμενικά τους προσόντα, αλλά και από την πρόταση που θα καταθέτουν για ομάδα υποψηφίων αντιπρυτάνεων. Νέος γύρος παζαριών εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί το νομοσχέδιο να παρουσιάστηκε συνοδευόμενο από το τρίπτυχο «αυτονομία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα», με την ψήφισή του όμως θα εγκαινιαστεί, όπως τονίζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), «μια γκρίζα εποχή για τα πανεπιστήμια, με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα, με τελικό σκοπό την κατάληψη με αντιδημοκρατικό και αδιαφανή τρόπο μιας θέσης στη διοίκηση του πανεπιστημίου».

ΑΠΘ ΜΑΤ πανεπιστήμιο
facebook/thanasis.kampagiannis

Από την αστυνομία στα πανεπιστήμια, ποιος θα προστατέψει τους φοιτητές;

Την ώρα που η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρουσίαζε τον νέο νόμο - πλαίσιο στα ΑΕΙ, τα ΜΑΤ έδερναν φοιτητές έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έστελναν αιμόφυρτο έναν φοιτητή στο νοσοκομείο. Με πρόσχημα την κατασκευή βιβλιοθήκης στον χώρο του ιδρύματος, ειδικοί φρουροί και ασφαλίτες αλωνίζουν εδώ και καιρό μέσα στο πανεπιστήμιο, με τη διοίκηση του ΑΠΘ και την κυβέρνηση να κάνουν πρόβα τζενεράλε για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ.

Η αυλαία άνοιξε με ένα κρεσέντο βίας και τρομοκρατίας, με αίματα και τραυματισμούς, με τα μαθήματα στις σχολές να ακυρώνονται μέρα με τη μέρα. Αυτή είναι η «κανονικότητα» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της Ν.Δ.; Μόνο τι δουλειά έχουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια δεν αναρωτήθηκαν τα κυβερνητικά στελέχη, που τάχα κόπτονται για τη δημιουργία βιβλιοθήκης, όταν έχουν συμβάλει στη δυσφήμιση των δημόσιων ΑΕΙ παρουσιάζοντάς τα ως κέντρα ανομίας και παραβατικότητας. Κατά τα άλλα, η υπουργός Παιδείας κάνει καμπάνια «εξωστρέφειας» στην Αμερική διαφημίζοντας τα ποιοτικά ελληνικά πανεπιστήμια. Αλλά η επιλογή να χαϊδέψει τα συντηρητικά αντανακλαστικά των οπαδών της στο εσωτερικό της χώρας είναι ξεκάθαρη. Τα ΜΑΤ έχουν κάνει κατάληψη στο ΑΠΘ. Και από την αστυνομία, ποιος θα προστατέψει τους φοιτητές;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL