Live τώρα    
34°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
34 °C
32.2°C35.8°C
4 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
30.5°C35.3°C
3 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
33.8°C37.6°C
1 BF 38%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
29.8°C29.9°C
4 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
34 °C
32.9°C33.9°C
0 BF 33%
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / Η πρώτη Κυριακή για την πολιτική αλλαγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / Η πρώτη Κυριακή για την πολιτική αλλαγή

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Προάγγελος μαζικής συμμετοχής στις κάλπες που στήνονται σήμερα σε όλη την Ελλάδα υπήρξαν οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις που προκάλεσαν οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα ανά την Ελλάδα. “Δεν πάει άλλο” είναι η φράση που συμπυκνώνει το κλίμα σε όλη τη χώρα, με την οργή απέναντι στις πολιτικές του Κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του να εντείνεται και να δυναμώνει διαρκώς. Αυτό είναι το συμπέρασμα των “δημοσκοπήσεων” του δρόμου που διαπιστώνουν τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος στην καθημερινή επαφή τους με την κοινωνία. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι πολίτες προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καθώς το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές είναι μεγάλο, κάτι που αποτυπώνεται και στην ένταξη νέων μελών που συνεχίζεται απρόσκοπτα ακόμα και μετά το συνέδριο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκλεισε τον κύκλο της πανελλαδικής εξόρμησης ενόψει της 15ης Μαΐου στην  Άρτα και στο Αγρίνιο, όπου η ενθουσιώδης υποδοχή των πολιτών θύμιζε προεκλογική περίοδο. Το μήνυμα που εκπέμπει η Κουμουνδούρου είναι ξεκάθαρο. Οι κάλπες, που ανοίγουν σήμερα στις 8 π.μ., θα γίνουν το πρώτο μεγάλο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος. Οι εκλογές για τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή έχουν χαρακτήρα “πρώτης Κυριακής”, καθώς, όπως φιλοδοξεί η αξιωματική αντιπολίτευση, θα δώσουν δυναμική και ισχυρή ώθηση στο αίτημα της πολιτικής αλλαγής. “Η άλλη κρίσιμη Κυριακή θα είναι αυτή της εθνικής κάλπης” είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας το στίγμα και το κλίμα της σημερινής διαδικασίας.

Με λίγα λόγια, οι κάλπες σε όλη τη χώρα μπορούν να μετατραπούν στον πρώτο υποδοχέα του μαζικού και ισχυρού ρεύματος απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και υπέρ της πολιτικής αλλαγής. “Τα 1.000 εκλογικά τμήματα να γίνουν 1.000 ταχυδρομεία που θα στείλουν τον λογαριασμό στον Μητσοτάκη” είναι ο κεντρικός στόχος που όρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μια διαδικασία που θα είναι ταυτόχρονα πρωτόγνωρη, ένα μεγάλο πείραμα δημοκρατίας και συμμετοχής. “Θα υπάρξει μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική συνάντηση που θα πει ταυτόχρονα ότι δεν πάει άλλο και θα δώσει δύναμη και ταχύτητα στην πολιτική αλλαγή” τόνισε με άρθρο του στο News247 ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δ. Τζανακόπουλος.

ΤΣΙΠΡΑΣ

Το άγχος της Ν.Δ. που ντύθηκε τρολ

Οι εκτιμήσεις για μεγάλη συμμετοχή που θα ενδυναμώσει το αίτημα της πολιτικής αλλαγής, αλλά κυρίως οι χιλιάδες πολίτες που συρρέουν σε όλες τις περιοδείες του Αλ. Τσίπρα φαίνεται πως έχουν ήδη προκαλέσει πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου, που επιστρατεύει λογική τρολ του Διαδικτύου. Την Παρασκευή η Ν.Δ. επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γιατί δίνει χώρο και λόγο στους νέους να εμπλακούν με ενεργό τρόπο στην πολιτική δίνοντας δικαίωμα ψήφου για πρόεδρο σε νέες και νέους άνω των 15 ετών.  Έφτασε μάλιστα να στο σημείο να ισχυριστεί πως η Κουμουνδούρου στέλνει μηνύματα στα μέλη της Ν.Δ. για να ψηφίσουν. Βέβαια, δικαίωμα ψήφου για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχαν διαχρονικά τα μέλη της Νεολαίας του κόμματος που εκλέγονταν σύνεδροι.

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι που έχουν κλείσει τα 15 έτη. Για πρόεδρο μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά και οι πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν μέλη ακόμα και την ημέρα της διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου, στα εκλογικά τμήματα.  Όσοι εγγραφούν σήμερα, την ημέρα της ψηφοφορίας, ή είναι ήδη μέλη, αλλά έχουν εγγραφεί μετά τις 21.3.2022 μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα.

Τα μέλη που έχουν εγγραφεί έως τις 21.3.2022 και βρίσκονται εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν μπορούν να ψηφίσουν μόνο για πρόεδρο σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα.

Δικαίωμα ψήφου για τη νέα Κεντρική Επιτροπή, που θα απαρτίζεται από 300 μέλη, έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έχουν εγγραφεί έως τις 21.3.2022. Ως προς τα εκλογικά κέντρα, τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου στην κάλπη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της περιφέρειας στην οποία ανήκουν.  Έτσι, αν κάποιος είναι μέλος της Ο.Μ. Χαλανδρίου, αλλά βρίσκεται σε άλλη περιοχή εντός Αττικής, για παράδειγμα στη Νέα Μάκρη, μπορεί να ψηφίσει στο πλησιέστερο εκλογικό κέντρο. Εάν τυχόν κάποιο μέλος βρεθεί εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκει, τότε θα έχει δικαίωμα ψήφου μόνο για την εκλογή προέδρου. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία πρέπει να έχετε μαζί σας έγγραφο ταυτοπροσωπίας, όπως αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή δίπλωμα οδήγησης, ή βιβλιάριο Υγείας, ή άδεια διαμονής, ή visa, ή μπλε βεβαίωση, ενώ θα καταβάλλεται το ποσό των 2 ευρώ ως εκλογική συνδρομή.

Πόσους σταυρούς βάζω;

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, οι σταυροί στα ψηφοδέλτια ανά περιφέρεια κατανέμονται ως εξής: Αττική 45 σταυροί, Κεντρική Μακεδονία 11 σταυροί, Δυτική Ελλάδα 6 σταυροί, Κρήτη 5 σταυροί, Θεσσαλία 4 σταυροί, Πελοπόννησος 5 σταυροί,  Ήπειρος 3 σταυροί, Δυτική Μακεδονία 3 σταυροί, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 3 σταυροί, Στερεά Ελλάδα 3 σταυροί, Νότιο Αιγαίο 2 σταυροί, Ιόνιο 2 σταυροί, Βόρειο Αιγαίο 2 σταυροί, Εξωτερικό (ηλεκτρονικά) 1 σταυρός.

Γιατί ψηφίζω

* Την Κυριακή 15 Μαΐου θα ψηφίσω για να δώσω μια απάντηση σε όλο αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Θα ψηφίσω για να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Για μια κυβέρνηση που είναι παντελώς απούσα. Θέλω να δώσω μια απάντηση για τους 17.000 που έχασαν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ. Στην αστυνομοκρατία, στην αστυνομία στα πανεπιστήμια. Θέλω να δώσω απάντηση για την ακρίβεια. Για τα μέτρα και τον σχεδιασμό που ήταν ανύπαρκτα. Για όλα αυτά που θα μπορούσαν να έχουν γίνει για να προστατευθεί η κοινωνία από τη λαίλαπα που ζει σήμερα. Για την έλλειψη σχεδιασμού στην ενεργειακή κρίση. Μια κρίση που ήξεραν ότι έρχεται και παρ’ όλα αυτά δεν έκαναν τίποτα. Θέλω να δώσω απάντηση για τον ορμπανισμό που υπάρχει εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, για την έλλειψη ελευθερίας του Τύπου. Για την ανεργία. Μια απάντηση απέναντι στην αντίληψη πως δεν αντιμετωπιζόμαστε σαν ελεύθεροι πολίτες, αλλά σαν υπήκοοι. Μια ηχηρή απάντηση για εμάς τους καλλιτέχνες, που είμαστε παραγκωνισμένοι και παραμελημένοι τα δύο χρόνια της πανδημίας. Που είμαστε περιθωριοποιημένοι από την Πολιτεία σε όλη τηδιάρκεια  διακυβέρνησης της Ν.Δ. Πρέπει να διεκδικήσουμε την Πολιτεία που ονειρευόμαστε και φανταζόμαστε. Μια Πολιτεία εκδημοκρατισμένη. Να επανακαθορίσουμε τη δημοκρατία μας. Με ισονομία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ενεργούς πολίτες και όχι ανθρώπους που λειτουργούν στη βάση της πυραμίδας για τα συμφέροντα των λίγων. Θέλω να είμαι ένας από αυτούς τους ενεργούς πολίτες. Και γι’ αυτό θα είμαι εκεί στις 15 Μαΐου να ψηφίσω.

Μάριος Αθανασίου

* Όλα, μα όλα τα πολιτικά πρόσωπα που ζητούν από μας την άδεια να διαχειριστούν τις τύχες μας θα πρέπει και να τις σέβονται!  Όταν ζητάς κάτι, εν προκειμένω την ψήφο μας, δημιουργείς λογαριασμούς τους οποίους πρέπει και να εξοφλείς! Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω και γι’ αυτό τον λόγο θα ψηφίσω στις εκλογές της 15 Μαΐου.

Μαριάννα Τουμασάτου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL