Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.8°C
6 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C23.1°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.9°C24.3°C
2 BF 35%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.9°C
5 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.0°C19.0°C
2 BF 33%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Κατάντια - Έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Κατάντια - Έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα

Οικονόμου Μητσοτάκης
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με καμία διάθεση αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ελευθερία του Τύπου, κατάφερε να διασύρει τη χώρα διεθνώς και να τη ρίξει στην 108η θέση μεταξύ 180 χωρών στην αξιολόγησή και αφού πρώτα επιτέθηκε, τώρα ζητάει και τα «ρέστα» καθώς έστειλε επιστολή για να «μαλώσει» τους Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την πρωτοφανή αυτή ενέργεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη διατυμπανίζει σε ανάρτησή του στο Facebook o κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Με επιστολή που στείλαμε χθες στην Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», θέτουμε τα ερωτήματα και δεδομένου ότι ο Δείκτης, που στερείται στέρεης επιστημονικής βάσης και τα σχετικά σχόλια, διαβάλλει την εικόνα της χώρα μας, ζητήσαμε να μας αποσταλεί σε εύλογο χρονικό διάστημα πλήρης απάντηση στις παραπάνω ανησυχίες μας, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση» έγραψε χαρακτηριστικά.

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αρκείται στο να παρεμβαίνει στον πλουραλισμό των δημοσιογραφικών μέσων μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά πλέον τον εξάγει.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη το μόνο που καταφέρνει είναι να εκθέτει την Ελλάδα, αμφισβητώντας θεσμούς διεθνώς αναγνωρισμένους που τους υποτιμά και τους αποκαλεί ΜΚΟ όταν δεν εξυπηρετούν το αφήγημά της.

Είναι όμως τουλάχιστον λυπηρό το γεγονός ότι η κυβέρνηση η οποία προσπάθησε να απορρίψει την έκθεση έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα», ζητώντας εξηγήσεις για την μεθοδολογία της.

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα μπροστά στα μάτια των θερμοκέφαλων υποστηρικτών της Νέας Δημοκρατίας και θέλοντας να προσβάλλει τους «Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα» τους κατηγορεί γιατί αποκαλούν τα Κατεχόμενα «Βόρεια Κύπρο». 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του Γιάννη Οικονόμου

«Η ποιότητα μιας έκθεσης δεν κρίνεται μόνο από την υπογραφή του συντάκτη της, αλλά από τη μεθοδολογία της έρευνας και την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων. Στην πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» υπό τον τίτλο «Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2022» ο προσεκτικός και απροκατάληπτος  αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας. Ενδεικτικά, ο ισχυρισμός ότι σε  χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ - στο οποίο παρεμπιπτόντως κυβερνά ο στρατός -  αλλά και τα Κατεχόμενα, που η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» αποκαλεί «Βόρεια Κύπρο», παρότι δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, υπάρχει, σύμφωνα με την έκθεση τους, μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα, εκτός του ότι στερείται κάθε σοβαρότητας, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της.
Με επιστολή που στείλαμε χθες στην Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», θέτουμε τα ερωτήματα και δεδομένου ότι ο Δείκτης, που στερείται στέρεης επιστημονικής βάσης και τα σχετικά σχόλια, διαβάλλει την εικόνα της χώρα μας, ζητήσαμε να μας αποσταλεί σε εύλογο χρονικό διάστημα πλήρης απάντηση στις παραπάνω ανησυχίες μας, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, με τα ακόλουθα:
α) Μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη διαβεβαίωση ότι στη λίστα των «ειδικών περί ελευθερίας του Τύπου» που συμμετείχαν στην απάντηση των ερωτηματολογίων για την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα που ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε η έρευνα να είναι αμερόληπτη, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.
β) Την ακριβή μεθοδολογία που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα για τους μετρήσιμους και αντικειμενικούς δείκτες, για την  κατάταξη της χώρας και τον τρόπο υπολογισμού των βαθμολογιών.
γ) Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των χωρών του δείκτη.
δ) Τα στοιχεία της Ελλάδας από το 2015.
Αναμένουμε άμεσα, λοιπόν, σαφείς διευκρινίσεις από τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL