Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

ΚΑΝΑΛΙΑ

Μέχρι τις Βρυξέλλες έχουν φτάσει τα κατορθώματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πεδίο της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας. Μετά τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της διεθνούς οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, που κατατάσσει την Ελλάδα στη χειρότερη θέση μεταξύ των μελών της ΕΕ, η Κομισιόν αναλαμβάνει δράση επικεντρώνοντας την έκθεσή της για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας για το 2022 ιδιαίτερα στα θέματα των μέσων ενημέρωσης.

«Η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου για το 2022 θα αναλύσει τις εξελίξεις σχετικά με την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων» δήλωσε στην EURACTIV Ελλάδος εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Η θέση μας για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα περιγράφεται ξεκάθαρα στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου 2020. Το Media Pluralism Monitor (MPM 2020) παρέχει επίσης μια χρήσιμη περίληψη της κατάστασης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του πλουραλισμού στην Ελλάδα».

Ο αξιωματούχος επανέλαβε ότι η Κομισιόν εργάζεται επίσης σε μια νέα πρωτοβουλία, έναν «ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης» με στόχο την αύξηση της διαφάνειας, της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας σχετικά με ενέργειες που επηρεάζουν τον έλεγχο και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

«Γενικά μιλώντας, τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να μπορούν να εργάζονται ελεύθερα και ανεξάρτητα παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση – αυτό βρίσκεται στην καρδιά του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2022, η Ελλάδα έπεσε από την 70η θέση το 2021 στην 108η. Μάλιστα, η κατάταξή της είναι ακόμη χαμηλότερη από αυτή οποιασδήποτε υποψήφιας χώρας από τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου στη χειρότερη κατάταξη είναι η Αλβανία (103η).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL