Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C16.9°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C15.2°C
1 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C15.9°C
0 BF 48%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Διαλύουν τον ΟΑΕΔ με το μυαλό στο ταμείο ανάκαμψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Διαλύουν τον ΟΑΕΔ με το μυαλό στο ταμείο ανάκαμψης

ΟΑΕΔ

Την ουσιαστική κατάργηση του ΟΑΕΔ, τουλάχιστον με τη μορφή με την οποία προσφέρει υπηρεσίες στους άνεργους εδώ και δεκαετίες, επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά». Σύσσωμη η αντιπολίτευση σχολίασε δηκτικά τον τίτλο του νομοσχεδίου, καθώς ουσιαστικά στοχεύει στο να εκδιώξει μαζικά άνεργους από τους καταλόγους με το πρόσχημα ότι… δεν ψάχνουν πραγματικά για δουλειά. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι πίσω από την «αναδιοργάνωση» του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης βρίσκεται η διαχείριση του πακέτου 1,2 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για την κατάρτιση προς όφελος των ιδιωτικών εταιρειών του χώρου.

«Κλείνει επί της ουσίας ένας κοινωνικός οργανισμός με σημαντικό ρόλο» τόνισε ο Κώστας Μπάρκας, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο «φορτώνει την ευθύνη της ανεργίας στους ίδιους τους άνεργους», τους οποίους αντιμετωπίζει με τιμωρητικές διατάξεις και ως ανθρώπους που απολαμβάνουν προνόμια. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε ότι η ισότιμη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στη διοίκηση του ΟΑΕΔ ανατρέπεται και ο έλεγχός του περνά πλήρως στο κράτος. Εκτίμησε δε ότι στόχος της κίνησης αυτής είναι «τα μεγάλα κεφάλια της κατάρτισης να διαχειριστούν το μεγάλο πακέτο που έρχεται» από το ταμείο ανάκαμψης, αλλά και να εκποιηθεί η σημαντική ακίνητη περιουσία του ΟΑΕΔ.

Στο κλίμα της έκθεσης Πισσαρίδη

«Ακόμα ένα αντικοινωνικό σχέδιο νόμου» που υλοποιεί την έκθεση Πισσαρίδη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισημαίνοντας ότι υποκαθιστά το δικαίωμα στην εργασία και την υποχρέωση του κράτους να στηρίζει τους άνεργους με τιμωρητικές διατάξεις. Μάλιστα, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχολίασε ότι η κυβέρνηση μέσω του Κωστή Χατζηδάκη καταφεύγει στην απαξίωση του ΟΑΕΔ τη στιγμή που οι παροχές προς τους άνεργους είναι από τις πλέον ισχνές στην Ευρώπη.

Η αλλαγή του ονόματος του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ γίνεται «για να ξεχαστεί ο ρόλος του», όπως παρατήρησε η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεανώ Φωτίου, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση ενοχλείται γιατί ο ΟΑΕΔ καταγράφει 1,1 εκατ. άνεργους, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ μόλις 500.000.

Τεχνική μείωση των άνεργων

Μέλημα του νομοσχεδίου είναι η «τεχνική μείωση των άνεργων», αλλά και ο αποκλεισμός των κοινωνικών εταίρων από τη διαχείριση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, τόνισε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Μουλκιώτης. Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο τις «πλασματικές μετρήσεις» για το ύψος της ανεργίας και τη διευκόλυνση των «παράσιτων» των γραφείων εύρεσης εργασίας, σημείωσε ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ. Για «σχέδιο αφανισμού» του ΟΑΕΔ έκανε λόγο η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση και για «εκστρατεία λάσπης προς τους άνεργους» μίλησε η Μαρία Απατζίδη από το ΜέΡΑ25.

Συνεχίζει τις συκοφαντίες ο Χατζηδάκης

Η διαγραφή των άνεργων από τα μητρώα αν αρνηθούν τρεις κατάλληλες γι’ αυτούς προσφορές δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία, αλλά ισχύει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, υποστήριξε ο Κ. Χατζηδάκης. Για να δικαιολογήσει τις εκκαθαρίσεις άνεργων από τους καταλόγους, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε πως οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των άνεργων μεταξύ ΟΑΕΔ και ΕΛΣΤΑΤ ταυτίζονταν μέχρι το 2010 και μετά άρχισαν να αποκλίνουν σημαντικά.

Ο Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τις συκοφαντίες του περί «καταχραστών δημοσίου χρήματος» που αξιοποιούν την παραμονή τους στους καταλόγους των άνεργων για να χρησιμοποιήσουν τις σχετικές διευκολύνσεις. Διευκολύνσεις για τις οποίες πλέον τίθενται εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα με το επίδομα θέρμανσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL