Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ / Ο πόλεμος, το παραμύθι των αγωγών και η αξιότιμη κυρία Νούλαντ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ / Ο πόλεμος, το παραμύθι των αγωγών και η αξιότιμη κυρία Νούλαντ

ΔΕΝΔΙΑΣ

Ανοίγει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι προσπάθειες της Δύσης να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα “παράθυρο” κατασκευής του αγωγού East Med στην ανατολική Μεσόγειο; Απάντηση, για την ώρα, δεν υπάρχει, αν και το πιθανότερο είναι να είναι αρνητική. Αυτό λέει η λογική - και οι αποφάσεις της Ε.Ε. ότι το φυσικό αέριο είναι καύσιμο μετάβασης. Συνεπώς, μόνο τεχνικά ώριμοι, οικονομικά βιώσιμοι και πολιτικά εφικτοί αγωγοί έχουν ελπίδες να κατασκευαστούν - και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο East Med πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.

Επιπλέον, οι Αμερικανοί έχουν βρει την ευκαιρία να πουλάνε παντού το δικό τους LNG -ακριβό μεν, αλλά με την αγορά του δεν γεμίζει κανείς το πολεμικό ταμείο του Πούτιν-, ενώ και οι χώρες της γειτονιάς μας που διαθέτουν κοιτάσματα αερίου ξέρουν ότι μπορούν να το πουλήσουν υγροποιημένο. Ο χρόνος και το κόστος για υποδομές υγροποίησης αερίου υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πιο συμφέροντα από την κατασκευή νέων αγωγών.

Έτσι, η χθεσινή παρουσία των υπουργών Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, και της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη, στην Αθήνα, για τη διεξαγωγή της 8ης τριμερούς συνάντησης μέσα σε έξι χρόνια δεν έβγαλε ειδήσεις στον τομέα των αγωγών, επισήμως τουλάχιστον.

Όπως είπε μετά το πέρας της συνάντησης ο οικοδεσπότης Νίκος Δένδιας, “συζητήσαμε για την ενεργειακή μας συνεργασία υπό το φως της στρατηγικής της Ε.Ε. για τη διαφοροποίηση στον τομέα της ενέργειας και τη διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του LNG και επίσης συζητήσαμε τη διασυνδεσιμότητα της ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του ευρω-ασιατικού αγωγού”.

Επιπλέον, στη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Λαπίντ, που ακολούθησε την τριμερή, οι δύο πλευρές συμφώνησαν “στην ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και συνεργασίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου”. Προφανώς, οι Ισραηλινοί δεν αποφάσισαν ακόμη πώς θα διοχετεύσουν το αέριό τους στην ευρύτερη γειτονιά. “Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι έτοιμος να αλλάξει τη δομή της ευρωπαϊκής και της μεσανατολικής αγοράς ενέργειας. Υπάρχουν κίνδυνοι εδώ, αλλά υπάρχουν και ευκαιρίες, τις οποίες πρέπει να εξετάσουμε από κοινού”, είπε ο Ισραηλινός υπουργός και αναπληρωτής πρωθυπουργός μετά τις συναντήσεις.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία θα ήθελε να περνάει το αέριο μέσω του εδάφους της και κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Πάντως, ο Λαπίντ έσπευσε χθες να καθησυχάσει τον πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι η βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα “σε καμία περίπτωση δεν είναι σε βάρος των σχέσεών μας με την Ελλάδα, που είναι τόσο στενές”.

Οράματα και αγωνίες

Στο πλαίσιο της τριμερούς, Δένδιας, Κασουλίδης και Λαπίντ συζήτησαν για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας των χωρών τους και σε άλλους τομείς, πέραν της ενέργειας, όπως η πολιτική προστασία, η οικονομία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με απώτερο στόχο, όπως είπαν, την προώθηση ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό, άλλωστε, είναι “το κοινό τους όραμα”.

Τέτοιες δηλώσεις συνηθίζονται μετά από τις τριμερείς συναντήσεις, η αγωνία και των τριών όμως -για διαφορετικούς λόγους- ήταν τι θα γίνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία, πόσο γρήγορα θα τελειώσει και τι θα αφήσει πίσω του. Ο επικεφαλής της ελληνική διπλωματίας δεν κουράζεται να λέει πόσο άμεση ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πόσο σαφές ήταν το μήνυμα που έστειλε ότι αυτές οι πρακτικές δεν είναι αποδεκτές στον 21ο αιώνα. Ο Δένδιας, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην Τουρκία, θέλει να πιστεύει πως “αυτό σαφώς δείχνει ότι έφτασε το τέλος της ανοχής στον αναθεωρητισμό στον 21ο αιώνα”.

Η υπόμνηση του Κυπριακού

Επιπλέον, Δένδιας και Κασουλίδης προσπαθούν να θυμίσουν ότι το Κυπριακό ζήτημα είναι αποτέλεσμα ξένης εισβολής εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. “Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία καταδικάζουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, μας υπενθυμίζει αυτή τη χαίνουσα πληγή στην Ευρώπη, την οποία ουδείς θα πρέπει να ξεχνά”, είπαν.

Πάντως, στη συνάντησή τους, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν μεταξύ άλλων και το περιθώριο διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών. Και το έκαναν την ημέρα που βρέθηκε στην Αθήνα, ερχόμενη από την Άγκυρα, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία είχε και μια σύντομη συνάντηση μαζί τους.

Η Τουρκία ως διαμεσολαβητής

Την προηγουμένη, η Νούλαντ εγκαινίασε με τον Τούρκο ομόλογό της, Σεντάτ Ονάλ, τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ - Τουρκίας και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως, για παράδειγμα, η οικονομική και αμυντική συνεργασία. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νούλαντ και Ονάλ επανέλαβαν την κοινή δέσμευση των χωρών τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ οι ΗΠΑ χαιρετίζουν, όπως υπογραμμίστηκε, τις προσπάθειες της Τουρκίας να διευκολύνει μια δίκαιη διπλωματική λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου.

Όλους τους είδε

Σημειώνεται ότι η Νούλαντ -διάσημη για την ατάκα της “ποιος γ@μεί την Ευρωπαϊκή Ένωση”, που είπε όταν σχεδίαζε στο Κίεβο τους τρόπους αντίδρασης στον τότε Ουκρανό Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014- έγινε δεκτή χθες και από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προηγουμένως, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία του υφυπουργού του, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα της Ουκρανίας, “η σημασία παροχής κάθε δυνατής υποστήριξης προς τη χώρα και η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL