Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
23.6°C27.9°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.9°C25.6°C
4 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.0°C27.1°C
2 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.8°C26.1°C
3 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
2 BF 78%
Τα βρόμικα όπλα δεν σιγούν ποτέ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα βρόμικα όπλα δεν σιγούν ποτέ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Εγένετο πόλεμος.  Ήταν ημέρα Πέμπτη και ώρα πρωινή. Και έτσι απλά, πριν καν συνέλθουμε από τον τρόμο, την απομόνωση και την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων που επέφερε η συνθήκη της πανδημίας, περάσαμε στην επόμενη πίστα. Την αφαίρεσή τους. Την επιβολή της βίας και του θανάτου.

Ο πόλεμος δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις. Ούτε βιντεοπαιχνίδι στα χέρια ισχυρών. Είναι το απάνθρωπο που στοχεύει την καρδιά του πολιτισμού. Και, όπως συμβαίνει πάντα, ο πόλεμος της προπαγάνδας παίρνει τα ηνία από την ενημέρωση. Η παραπληροφόρηση οργιάζει. Η είδηση μοιάζει με χρησμό ή γρίφο.

Στα καθ’ ημάς, εντυπωσιακή ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά ακόμα και τον πόλεμο, αποδεικνύοντας ότι διακατέχεται από τον κυνισμό ή την επικίνδυνη αφέλεια να αντιμετωπίζει όλα τα δεινά ως ευκαιρίες...

Κατά συνέπεια, μεθοδεύτηκε μια προσπάθεια εξύψωσης του στραπατσαρισμένου προφίλ του Κ. Μητσοτάκη. Ο «σωτήρας» δαφνοστεφανώθηκε από την Ντ. Μπακογιάννη: «Αν έχεις μια σοβαρή κυβέρνηση και έναν σοβαρό πρωθυπουργό, όλα αντιμετωπίζονται». Και τον Γ. Οικονόμου: «Ο πρωθυπουργός πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις επίλυσης όλων των μεγάλων διεθνών ζητημάτων».

Με κορόνες για δήθεν δικαίωση της πολιτικής των ανεξέλεγκτων εξοπλισμών και του άνευ ορίων φιλοδυτισμού, προωθήθηκε ως νέο κυβερνητικό δόγμα το «η άμυνα είναι αυτοσκοπός», για να παύσει κάθε κριτική στην κυβέρνηση που έχει αφήσει τους πολίτες στο έλεος της ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης.

Για προφανείς λόγους εκλογικής συσπείρωσης, με το φόβητρο της Τουρκίας, δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία για μια αναμόχλευση του εγχώριου εθνικισμού. Αστείο είναι όταν ο Άγγ. Συρίγος ή ο Δ. Καιρίδης βγάζουν το κοστούμι του υφυπουργού και του βουλευτή αντίστοιχα, για να αναλάβουν ρόλο «αντικειμενικού» αναλυτή-σχολιαστή.

Ο πόλεμος για τη Ν.Δ. έγινε σημαία επικοινωνιακής ευκαιρίας. Ακραίο μεν, αναμενόμενο δε, με τον στενόμυαλο μικροκομματισμό της. Αδιανόητα χυδαία όμως είναι η απόλυτη αφοσίωσή τους στον πόλεμο λάσπης. Αφού το φάντασμα Βγενόπουλου δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα λόγω της συγκυρίας, η τακτική αναπροσαρμόστηκε και ακολούθησε η προσπάθεια ταύτισης της Αριστεράς με τον Πούτιν.

«Δεν είπατε για κυρώσεις», «δεν αναφέρατε πουθενά το όνομα Πούτιν» ήταν οι απευθείας βολές. Υπήρξαν όμως και τα κάτω από τη μέση χτυπήματα από τους ειδικούς. Ν. Ρωμανός (ΑΝΤ1): «Δεν μπορεί να τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ θύτη και θύματος» είπε για αντιπολεμική δήλωση του Κ. Αρβανίτη, που προηγουμένως είχαν παραχαράξει.

Η κομπορρημοσύνη και ο εξωφρενικός επαρχιωτισμός από τον οποίο διατρέχεται η Ν.Δ. δεν την αφήνει να αντιληφθεί τίποτα πέρα από το στενό κομματικό της συμφέρον ακόμα και τις πιο κρίσιμες ώρες. Συνεχίζει ακάθεκτη τον δικό της «πόλεμο», με τα ίδια πάντα, βρόμικα όπλα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL