Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.3°C26.7°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.2°C23.8°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.2°C22.2°C
1 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
20.4°C26.6°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
0 BF 76%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Τελευταίο νομοσχέδιο του 2021 με δώρα για λίγους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Τελευταίο νομοσχέδιο του 2021 με δώρα για λίγους

ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ

Το πλήθος «φωτογραφικών» και προβληματικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στηλίτευσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το νομοσχέδιο - σκούπα ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής ως το τελευταίο της χρονιάς και, ως συνήθως, περιλαμβάνει πλήθος άσχετων ή «πονηρών» διατάξεων.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης στηλίτευσε την επιμονή της κυβέρνησης να καταφεύγει σε συνεχείς ολιγόμηνες παρατάσεις των έκτακτων διατάξεων για την πανδημία, αντί να προχωρήσει σε μόνιμα μέτρα. Παράλληλα επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για καθαρές απαντήσεις για τα κρεβάτια ΜΕΘ και για τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την ανά νοσοκομείο και υγειονομική περιφέρεια κατανομής τους και για την εικόνα που η κυβέρνηση παρέλαβε.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν ιδιαίτερα στην υποχρεωτική συνταγογράφηση για ανασφάλιστους από δημόσιες δομές Υγείας. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα κατά το δοκούν στον υπουργό Υγείας να μεταθέσει την έναρξη ισχύος ή να εξαιρέσει φάρμακα ή εξετάσεις από το πεδίο εφαρμογής της αμφιλεγόμενης ρύθμισης. Υπενθυμίζεται ότι, με επίκληση της αύξησης της συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς, η κυβέρνηση υποχρέωσε όλους τους ανασφάλιστους να παίρνουν τις συνταγές τους από δημόσιες δομές αυξάνοντας την ταλαιπωρία τους.

Αν και η ρύθμιση αποτελεί μια μικρή υποχώρηση της κυβέρνησης λόγω των αντιδράσεων, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησαν για τους κινδύνους που ενέχει η συγκέντρωση εξουσιών στον υπουργό Υγείας. «Προσέξτε γιατί θα εκτεθεί ο υπουργός» προειδοποίησε ο Ανδρέας Ξανθός συμπληρώνοντας με νόημα: «Εκτός εάν αυτό είναι επιλογή. Να μπορεί ο υπουργός να κάνει αδιαφανώς συνεννοήσεις με συγκεκριμένες εταιρείες που έχουν φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα κ.λπ.».

Η Θεανώ Φωτίου επισήμανε ότι η ισχύς της διάταξης αφορά ανασφάλιστους, άτομα με αναπηρία ή επιχειρηματίες σε οικονομικές δυσκολίες. «Είναι δυνατόν ποτέ να το κάνετε αυτό και να νομίζετε ότι δεν θα εισπράξετε τεράστια οργή και αγανάκτηση από τα περιβόητα μεσαία στρώματα; Τι νομίζετε ότι είναι;  Όλοι αυτοί οι φτωχοί που τους έχετε γραμμένους;» αναρωτήθηκε δηκτικά.

Περίεργες φοροαπαλλαγές

Ο Ν. Ηγουμενίδης αναφέρθηκε επί μακρόν στις προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου - σκούπα. Αναρωτήθηκε ποιους εξυπηρετεί και γιατί γίνεται επίκληση της πανδημίας για ρυθμίσεις όπως η απαλλαγή από την επιβολή φόρου δωρεάς στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, μεταξύ των οποίων οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα.

Επίσης στηλίτευσε την υπαγωγή στον μειωμένο ΦΠΑ 13% της εισαγωγής αντικειμένων τέχνης και αρχαιοτήτων, καθώς και την παράταση της αναστολής καταβολής από το Δημόσιο 5% επί των νοσηλίων στις μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, διάταξη που συνιστά έμμεση χρηματοδότηση των ιδιωτικών μονάδων χρόνιας αιμοκάθαρσης.

Ερωτήματα διατύπωσε και για τα κίνητρα πίσω από τη διάταξη που προβλέπει ότι είναι αφορολόγητη η μεταβίβαση μετοχών εταιρείας που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό άλλης εταιρείας, ακόμα κι αν αυτό γίνει με κέρδος. Ακόμη ζήτησε διευκρινίσεις για το αν η παραχώρηση κοινωφελών χώρων του μητροπολιτικού πάρκου Ελληνικού στον Δήμο Ελληνικού περιλαμβάνει και τους χώρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας, ζήτημα με το οποίο διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας προβλέψει στη σύμβαση του 2016 ότι οι χώροι αυτοί θα παραμείνουν στο Δημόσιο.

Ο Ν. Ηγουμενίδης έθεσε επίσης ερώτημα για το αν η διάταξη για την παράταση της ισχύος των συμβάσεων φύλαξης και καθαριότητας των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών αφορά και τις 120 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που είχαν κατακτήσει τις συμβάσεις τους με πολύμηνους αγώνες. Αντίστοιχο ζήτημα υπάρχει και με τις συμβάσεις των εποχικά εργαζομένων στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, καθώς ορίζεται ανανέωση συμβάσεων μόνο για 30 από αυτούς, τη στιγμή που εργάζονται στο Φεστιβάλ 43 άτομα.

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να γίνει αποδεκτή η τροπολογία τους για την παράταση της απαλλαγής από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ. «Σε αυτές τις συνθήκες της ακρίβειας, της έξαρσης της πανδημίας, πρέπει να πάρουμε μέτρα γι’ αυτούς» τόνισε ο Ν. Ηγουμενίδης, που συνυπέγραψε την τροπολογία μαζί με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Ανδ. Ξανθό, τη Θ. Φωτίου, τον Πάνο Σκουρλέτη και την  Όλγα Γεροβασίλη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL