Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.8°C31.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.8°C28.5°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.0°C30.9°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.5°C28.8°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.4°C28.9°C
0 BF 45%
Ευτελής πολιτικολογία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευτελής πολιτικολογία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Μπορεί να ακριβοπληρώνει τους διάσημους επικοινωνιολόγους του ο Κ. Μητσοτάκης, ωστόσο τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ακολουθούν συγκεκριμένη μανιέρα. Σαν να πρόκειται για μια φιξαρισμένη λίστα στην οποία προσφεύγουν ανάλογα με τις επικοινωνιακές περιστάσεις ή κατά πόσο θέλουν να ανεβάσουν τον πήχη της αντιπαράθεσης.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι να απαντούν με ερωτήσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση για τα δικά της πεπραγμένα με εκείνο το κλισέ «γιατί εσείς δεν το κάνατε όσο ήσασταν κυβέρνηση». Ακούγετε λογικό, πετάει την μπάλα στο στρατόπεδο του αντιπάλου και τον καλεί να απολογηθεί επιμερίζοντας τις ευθύνες.

Υπάρχει πάντα η σχετικοποίηση στα νούμερα με τον «μέσο όρο», όταν αυτά δεν εξυπηρετούν, ή η αυθαίρετη αναγωγή στο ευρωπαϊκό ή διεθνές γίγνεσθαι όταν με βάση κάποια μέτρηση θεωρούν ότι αυτό εξυπηρετεί. Ανάλογα με το μέγεθος της γκάφας Μητσοτάκη που έχουν να καλύψουν κυμαίνεται ο τόνος της φωνής, που ενίοτε διανθίζεται με ευθείες προσβολές και ύβρεις.

Πρόσφατο εύρημα των επικοινωνιολόγων είναι το «δεν έχω στοιχεία».  Ένα μήνα πριν ο  Άκης Σκέρτσος το είχε εισαγάγει προσθέτοντας «που να αποδεικνύουν ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον ιό».

Αντίστοιχη ήταν η δήλωση Μητσοτάκη στη Βουλή: «Δεν έχω καμία ένδειξη» ότι έχουμε μεγαλύτερη θνητότητα σε ασθενείς που είναι εκτός ΜΕΘ, κάτι που επαναλαμβάνουν κυβερνητικοί βουλευτές στα κανάλια: «Δεν έχω στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποιος έχασε τη ζωή του επειδή ήταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ» είπε ο Ι. Φωτήλας (Οpen) αντίστοιχα και ο Γ. Κουμουτσάκος (ΑΝΤ1) «Δεν υπάρχει μελέτη για αυξημένη θνητότητα» εκτός ΜΕΘ.

Το «δεν έχω στοιχεία» έχει πολλές ερμηνείες, όπως α) δεν υπάρχουν στοιχεία, άρα δεν ισχύουν όσα λέτε, β) δεν έχω δει εγώ στοιχεία, άρα μπορεί να ισχύουν, μπορεί και όχι, γ) όσα λέτε είναι fake news επειδή δεν βασίζονται σε καμία επιστημονική έρευνα.  Όποια εκδοχή και να διαλέξεις από τις τρεις, ικανοποιεί τον ψηφοφόρο της κυβέρνησης δίνοντας μια λογικοφανή απάντηση που κρύβει τις ευθύνες. Πως αλλιώς να αιτιολογήσει την αδιαφορία και την αποδυνάμωση του ΕΣΥ με τη μείωση 820 εκατ. ευρώ των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία μέσα στην πανδημία;

Πίσω όμως από τον επικοινωνιακό χειρισμό κρύβεται το «δεν μαζεύω στοιχεία» ή «μαζεύω και δεν τα δίνω στη δημοσιότητα» ως όφειλαν ως κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει για να μην λογοδοτούν.

Επιπλέον, όταν επιλέγεται ως κεντρικό επιχείρημα, είναι άκρως προβληματικό αφού κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι δεν έχουν στοιχεία η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Αυτό που καταλαβαίνει ο πολίτης είναι: «έχουν και τα κρύβουν» ρίχνοντας νερό στον μύλο των πάσης φύσεως αναθεωρητών της πραγματικότητας, των αντιεμβολιαστών.

Καταλήγουμε λοιπόν στην αντίφαση ο πρωτεύων πολιτειακός φορέας να αμφισβητεί ακόμα και τον εαυτό του δυναμιτίζοντας τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL