Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Τα εγκλήματα που γίνονται «συνήθη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα εγκλήματα που γίνονται «συνήθη»

ΔΙΚΗ

Λειτουργός της Δικαιοσύνης εμπλέκεται σε υπόθεση ναρκωτικών, στελέχη της αστυνομίας εμπλέκονται σε υπόθεση πλαστών ταυτοτήτων - πλυντηρίων σε εγκληματίες. Κάθε στιγμή γίνονται φόνοι απίστευτης αγριότητας, γυναικοκτονίες, παιδοκτονίες, πατροκτονίες κ.λπ., εγκλήματα ιδιαίτερης έντασης, χωρίς να είναι εύκολο να τα εντάξεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Π.χ. εγκλήματα φτώχειας ή νύχτας. Πολλές φορές αστοί, πολίτες υπεράνω κάθε υποψίας, εκδηλώνουν μια απίστευτη βία, άλλοτε κρύα, άλλοτε θερμή. Πέραν της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, θυμίζω το απίστευτο έγκλημα της Τοπαλούδη στη Ρόδο, το παλαιότερο του Άλεξ στη Βέροια και τόσα άλλα. Υπάρχει δε πλέον και η «κατασκευή» γρήγορων υπερασπιστικών τεχνικών. «Πες ότι θόλωσες ή αμέλησες και θα φας ελάχιστα χρόνια».

Το αστυνομικό ρεπορτάζ, η νομική ερμηνεία, καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος της ειδησιογραφίας αλλά, το κυριότερο, εκφράζουν, φαίνεται, τη διεύρυνση των εγκληματοποιημένων, πλέον, συγκρούσεων. Συχνά, τα γεγονότα αποκαλύπτουν και μια χοντροκοπιά, μια απίστευτη αναισθησία, όχι μόνο των άμεσα μετεχόντων αλλά και των θεατών. Το είδαμε στο σπαρακτικό γεγονός της σύνθλιψης του μικρού κοριτσιού στην πόρτα του εργοστασίου. Παλιότερα, στην υπόθεση του Ζακ, επίσης βλέπαμε την αποστασιοποίηση των «θεατών» στον ξυλοδαρμό του. Για να είναι ορατά και συχνά τέτοιας τάξης εγκλήματα, σημαίνει και ότι είναι πολλά, αλλά φοβάμαι και ότι εδράζονται σε ένα είδος συλλογικής απάθειας.

Τα πολιτικά εγκλήματα στην κοινοβουλευτική περίοδο, όπως της Βασιλακοπούλου τον Ιούλιο του 1980, του Κουμή και της Κανελλοπούλου στο Πολυτεχνείο '80, του καθηγητή Τεμπονέρα δέκα χρόνια μετά, του Γρηγορόπουλου το 2008, του Φύσσα το 2013 και άλλα, βρήκαν ένα υψηλό πολιτικό νόημα και απέκτησαν μια εξέχουσα συμβολική δύναμη, διέγειραν αυτό που ήταν συλλογικά μη ανεκτό. Συμπύκνωναν μια ιδιαίτερη και επεξεργασμένη ποιότητα, η οποία συνέβαλε στις μεγάλες πολιτικές συνομαδώσεις που ουσιαστικά «παρέλαβαν» τα γεγονότα φόνων και τα επανανοηματοδότησαν, δίνοντάς τους ιστορική διάρκεια και μεγάλη πολιτική και πολιτιστική δραστικότητα.

Όμως αυτά που ανέφερα στην αρχή του κειμένου, τα συνεχή εγκλήματα «σιωπής», δυσδιάκριτου χαρακτήρα, τα ακατάτακτα εγκλήματα μιας τερατώδους καθημερινότητας, πώς αναταράζουν την κοινωνία, πώς τα παραλαμβάνουμε οι μικροαστοί; Σιωπή, ένα γρήγορο τρένο που χάνεται, μια κατανάλωση της είδησης ή ό,τι συμβαίνει είναι πολύ πιθανόν να συμβεί, δηλαδή διαμορφώνεται μια υφέρπουσα συμφιλίωση με το τερατώδες. Είναι λοιπόν πιθανό το έγκλημα από όργανα της Δικαιοσύνης, της Τάξης, από ευυπόληπτους πολίτες, από μεθοδικούς νομιμόφρονες που υφαίνουν είτε τη διαταραχή είτε την κακότητα;

Πολλές φορές έχω γράψει για την πολιτιστική διάσταση της κρίσης, η οποία δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή της. Ότι η οικονομική ερμηνεία της κρίσης είναι μια μερική ερμηνεία. Ας σκεφτούμε ότι οι γενιές που ζουν την κρίση ως κάτι φυσικό, που γεννήθηκαν και ενηλικιώνονται μέσα στην κρίση, ας αναρωτηθούμε πώς θα μπορέσουν να αντιδράσουν στη σκληρότητα και το αποτρόπαιο; Πώς τα διαπλάθουμε τα παιδιά, οι πρεσβύτεροι, που βλέπουμε έκθαμβοι την ανιούσα του βιαιοκεντρικού φαινομένου; Που νιώθουμε ότι δεν είναι κάτι αποσπασματικό, κάτι έκτακτο, αλλά μια μονιμοποιούμενη έκρηξη ενός σκοτεινού και αλλόκοτου περιεχομένου.

Η πολιτική δικαίου, η ποινική διαχείριση, έχει όρια. Πολύ περισσότερο, ένας ηθικισμός που στην πραγματικότητα γίνεται η επιτρεπτική συνθήκη του εγκλήματος και εντέλει υποκαθιστά τη συγκρότηση δικαιοσύνης. Η συγκρότηση των όρων δικαιοσύνης και κοινωνικής εξειρήνευσης ή έστω ισορροπίας είναι το ζητούμενο. Όχι η φευγαλέα τηλεοπτική ή σοσιαλμιντιακή λύπη μπροστά στον κατακλυσμό των εγκλημάτων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL