Live τώρα    
Κυριάκος Μητσοτάκης / Διάγγελμα για μη ανάληψη πρωτοβουλιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Διάγγελμα για μη ανάληψη πρωτοβουλιών

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Σε τηλεοπτικό μήνυμα ανεμελιάς αναμένεται να προβεί απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς δεν θα ανακοινώσει μέτρα και πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της πανδημίας και την ανακούφιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να μετακυλήσει το φορτίο των ευθυνών στους πολίτες για τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, καθώς θα περιοριστεί σε προτροπές για πιστή τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος. Προγραμματίζει να αυτοεπαινεθεί ωστόσο για την αποτελμάτωση του προγράμματος «Ελευθερία» που διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες.

Επιχείρηση διόρθωσης της εικόνας Βαβέλ

Η δημόσια παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη κρίθηκε επιβεβλημένη μετά την εικόνα Βαβέλ που εξέπεμψε το επιτελικό κράτος έπειτα από τις αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις υπουργών και συνεργατών του πρωθυπουργού. Χθες μάλιστα, την ώρα που κύκλοι του Μαξίμου άφηναν να διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός θα αποκλείσει την επιβολή ενός lockdown για τους ανεμβολίαστους, ο  Άδωνις Γεωργιάδης άνοιγε το παράθυρο επιβολής και άλλων μέτρων. Επιβεβαίωσε μάλιστα και την παράκαμψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.  Όπως είπε, οι ειδικοί προτείνουν μέτρα που άπτονται της υγειονομικής αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παίρνει μέτρα και αποφάσεις συνυπολογίζοντας την παράμετρο της οικονομίας.

Τη διχαστική αντίληψη, ωστόσο, του υπουργού Ανάπτυξης ότι «δεν μπορεί να σταματήσει η ζωή όλων γιατί κάποιοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν» αναμένεται να υιοθετήσει -αυτούσια ή πιο ήπια- απόψε ο πρωθυπουργός.

Ανοιχτά μαγαζιά για να μην ανοίξει το «μαξιλάρι»

Ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να διαβεβαιώσει ότι δεν θα μπει λουκέτο στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά, ειδικά ενόψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου, θα διατηρηθεί η απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους εστίασης αλλά και οι αγορές τους με επίδειξη rapid test. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι από την επιτυχία τής πανελλαδικής διαμαρτυρίας στον «αχάριστο» χώρο της εστίασης και δεν επιθυμούν μια ρήξη. Τον γαλάζιο πονοκέφαλο εντείνουν και οι φωνές διαμαρτυρίας του εμπορικού κόσμου έπειτα από το τελευταίο κύμα περιοριστικών μέτρων που στοχεύει τους μη εμβολιασμένους. Κυρίως όμως, η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει ένα λουκέτο στην οικονομία προκειμένου να μην χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» των 37 δισ. που «συμβάλλει στη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων», όπως αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας.

Η Ν.Δ. προτάσσει την αποφυγή του πολιτικού κόστους και στο σκέλος της τρίτης δόσης του εμβολιασμού. «Δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν συζητείται υποχρεωτικότητα» για τους πολίτες άνω των 65 ετών είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, με το κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο να προσβλέπει σε απόφαση της Ε.Ε. που θα συνδέει τη διατήρηση ισχύος του πιστοποιητικού με την αναμνηστική δόση.

Επιπλέον, ο Κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγή της δήλωσης θα αναγνωρίσει την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Θα χρησιμοποιήσει όμως ως άλλοθι για τη γαλάζια αδράνεια την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε όλη την Ευρώπη. Ακόμα και το μέτρο που αφορά το κλιμακωτό ωράριο στο Δημόσιο για την αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς -σε αντιδιαστολή με τη μη πύκνωση των δρομολογίων- είναι άγνωστο αν θα ανακοινωθεί σήμερα ή σε δεύτερο χρόνο.

Τέλος, το πρωθυπουργικό μήνυμα αναμένεται να περιλαμβάνει παραπλανητικές κατηγορίες για τη στάση της «αντιπολίτευσης» -όπως θα ειπωθεί-, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δίνει από χθες ένα λασπολογικό δείγμα γραφής.

Δέκα διαγγέλματα πρωθυπουργικής ανεμελιάς

Ξεχωριστή θέση ωστόσο στην τηλεοπτική ιστορία των πρωθυπουργικών μηνυμάτων έχει η εμβληματική πρόβλεψη της 9ης Φεβρουαρίου 2021 ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι...

 

Με όρους τηλεοπτικής σκηνοθεσίας επιχειρεί πάλι να διαχειριστεί την πανδημία ο πρωθυπουργός. Από το πρώτο άλλωστε μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, τον Μάρτιο του 2020, προς τους τηλεθεατές - «συμπολίτες» του το μήνυμα ήταν ευδιάκριτο. Το επιτελικό κράτος αριστεύει στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης, αλλά «τον δρόμο τον βαδίζουν οι πολίτες», όπως είχε πει τον Σεπτέμβριο του 2020 λανσάροντας την έννοια της ατομικής ευθύνης.

Οι δέκα πρωθυπουργικές δηλώσεις πριν από την αναμενόμενη για σήμερα, μπροστά στην κάμερα, ταυτίζονται εξάλλου στην έλλειψη αυτοκριτικής όταν οι σκληροί δείκτες ανηφορίζουν. Η ανυπαρξία στοιχειώδους προετοιμασίας για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το στοίβαγμα των μαθητών και οι εικόνες αποτροπιασμού με τους επιβάτες - σαρδέλες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν έχουν βρει χρόνο στους μονολόγους του κ. Μητσοτάκη.

Το ατελείωτο μίλι

Ξεχωριστή θέση ωστόσο στην τηλεοπτική ιστορία των πρωθυπουργικών μηνυμάτων έχει η εμβληματική πρόβλεψη της 9ης Φεβρουαρίου 2021 ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία, καθώς γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 23 Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης τοποθετούσε επίσης τους τίτλους τέλους προαναγγέλλοντας την ανέγερση του τείχους ανοσίας εντός του καλοκαιριού. Η παταγώδης αποτυχία των προβλέψεων επέφερε καίριο πλήγμα στην καλά φρουρούμενη εικόνα του πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η παύση των διαγγελμάτων, μέχρι και σήμερα.

Έκθετο αφήνουν ωστόσο τον σημερινό Μητσοτάκη και οι αναφορές του στα βαρύγδουπα μηνύματα των προηγούμενων κυμάτων.

Τον Μάρτιο του 2020, αφού αντέγραψε τη φράση του Μακρόν ότι «ο εχθρός είναι αόρατος αλλά όχι ανίκητος», εκθείασε τους ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες.  Έκτοτε το υγειονομικό προσωπικό αρκέστηκε στο χειροκρότημα από τα γαλάζια μπαλκόνια και στα χημικά των ΜΑΤ όταν διαδήλωνε.

Στις 13 Απριλίου 2020 σημείωνε ότι «θα συμβουλευόμαστε πάντα τους ειδικούς» και οι όποιες αποφάσεις θα τεκμηριώνονται από επιστημονικά δεδομένα. Από τότε τα γαλάζια καπελώματα της επιτροπής των ειδικών αποτέλεσαν την κανονικότητα της κυβερνητικής πρακτικής.

Ένα μήνα περίπου μετά, στις 20 Μαΐου, διατράνωνε ότι «όπως κερδίσαμε τη μάχη της Υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας». Οι ζοφερές επιδόσεις της Ν.Δ. και στους δύο τομείς καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία.

Στις 5 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του δεύτερου πανελλαδικού λουκέτου, δήλωνε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Σήμερα διασωληνωμένοι ασθενείς πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL