Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Μέρκελ / Υπερασπίστηκε την πολιτική της για την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέρκελ / Υπερασπίστηκε την πολιτική της για την Ελλάδα

ΜΕΡΚΕΛ

Η καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε χθες στην Αθήνα ως απερχόμενη, σε μια επίσκεψη περίπου αβροφροσύνης, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε με αυτή τη συνάντηση να ρίξει γέφυρες στον διάδοχό της.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Μητσοτάκης φρόντισε να υποβάλει τα σέβη του στην έως προχθές ισχυρότερη γυναίκα της Ευρώπης (“φωνή της λογικής και της σταθερότητας” τη χαρακτήρισε) και υποστήριξε ότι η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνώρισε η Μέρκελ την τελευταία δεκαετία, ότι “δεν είναι πλέον εστία κρίσης και ελλειμμάτων, αλλά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που προχωρά στη δυναμική ανάπτυξη”.

Ο Μητσοτάκης δεν ήταν φειδωλός στους επαίνους του στη δική του κυβέρνηση -και μιλούσε λες και ήταν απόντες τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του από τη διακυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης: “Ούτε η Ευρώπη ούτε η Ελλάδα”, είπε, ”έφτασαν εύκολα στο ξέφωτο της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Και οι δύο δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες σε λαϊκισμό και δημαγωγία”.

Όσο για τη Μέρκελ, επανέλαβε ότι είχε “απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση” που προκάλεσε η πολιτική της στους ανθρώπους στην Ελλάδα, αλλά όλα τα έκανε για τη σταθερότητα του ευρώ. “Στο τέλος καταφέραμε να βρούμε μια κοινή πορεία για να μείνει η Ελλάδα μέλος της Ε.Ε.” είπε η καγκελάριος.

Αλλά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, όπως στο παρελθόν ανήκουν, όσο περνάει από το χέρι της εκάστοτε γερμανικής κυβέρνησης, το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές επανορθώσεις. Κι αυτό, προφανώς, δεν ενοχλεί τον Μητσοτάκη, που δεν έθεσε το ζήτημα -δημοσίως τουλάχιστον.

Αντίθετα έθεσε δύο ζητήματα που δεν άρεσαν στη Μέρκελ, αλλά δεν είναι πλέον δουλειά της να ασχοληθεί με αυτά. Το πρώτο ήταν το Σύμφωνο Σταθερότητας και η αναγκαιότητα να αναθεωρηθεί. Ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τη φράση της Μέρκελ ότι “η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα” και εξέφρασε την άποψη ότι το ταμείο ανάκαμψης -για τη δημιουργία του οποίου ευχαρίστησε τη “γενναία” Μέρκελ- θα πρέπει να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Βέβαια τάχθηκε υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και είπε ότι δεν πρέπει “να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος”.

ΤΕΙΧΟΣ

Υπέρ του Συμφώνου Σταθερότητας

Η Μέρκελ από την πλευρά της είπε πως “δεν υπάρχει λόγος να ξεφορτωθούμε το Σύμφωνο Σταθερότητας” -κι αυτή η τοποθέτηση είχε κάτι απειλητικό, στον βαθμό που τη συμμερίζεται η επόμενη γερμανική κυβέρνηση.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο Μητσοτάκης ήταν η τουρκική προκλητικότητα και η ανάγκη να γίνουν πράξη οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -δηλαδή να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία. Για το θέμα αυτό η Μέρκελ πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και περιορίστηκε να μιλήσει για τα πλεονεκτήματα του διαλόγου: “Πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, όσο δύσκολο κι αν είναι, να βρίσκουμε λύσεις μέσω του διαλόγου”.

Η καγκελάριος φρόντισε, πάντως, να πιστώσει στην κυβέρνηση “τα εξαιρετικά αποτελέσματα που πέτυχε” όταν ασκήθηκε πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης στον  Έβρο και είπε ότι “ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους για να πετύχει πολιτικούς στόχους”.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί 3 εκατομμύρια πρόσφυγες μόνο από τη Συρία και χρειάζεται στήριξη, όπως θα χρειαστεί και στην περίπτωση των Αφγανών προσφύγων. “Με το Σύμφωνο Ε.Ε. - Τουρκίας αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και με την Τουρκία” είπε.

Επιμένει για τα τείχη

Ο Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επαναλάβει χθες ότι θα πρέπει να κατασκευαστούν με ευρωπαϊκά κονδύλια τα “φυσικά εμπόδια” που χρειάζονται για τη φύλαξη των συνόρων -τα τείχη στον  Έβρο δηλαδή. Και απείλησε εμμέσως με δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων, εάν “καταρρεύσει η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL