Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C18.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.9°C16.0°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.0°C18.0°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.1°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Πολύ έντονες βροχοπτώσεις
12 °C
11.9°C12.5°C
0 BF 94%
Σωτήρης Αλεξίου στην «Α» / Χρειάζεται ένα φρέσκο σχέδιο που θα απαντά στα νέα ερωτήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωτήρης Αλεξίου στην «Α» / Χρειάζεται ένα φρέσκο σχέδιο που θα απαντά στα νέα ερωτήματα

ΑΛΕΞΙΟΥ

Η έναρξη των εργασιών θα γίνει στο Ωδείο Αθηνών στην αίθουσα Ω2 με την ομιλία του Αλ. Τσίπρα. Στις 22-23-24 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί στο ΣΕΦ.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. με αφορμή το συνέδριο θα παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις και το σχέδιο του κόμματος για τη νέα γενιά. Λίγο πριν από το συνέδριο, που θα καταλήξει στο πολιτικό κείμενο και θα προχωρήσει στην ανανέωση του Κεντρικού Συμβουλίου, το οποίο θα εκλέξει νέο γραμματέα, ο απερχόμενος γραμματέας Σ. Αλεξίου μιλάει στην ΑΥΓΗ.

* Ανανέωση σε πρόσωπα, μαζικοποίηση, άνοιγμα σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες, διεύρυνση με πολιτικούς όρους είναι τρία από στοιχήματα που λίγο - πολύ βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστοιχίζονται με τις στοχεύσεις της Νεολαίας; Σε τι βαθμό τα έχετε υλοποιήσει;

Η συνεχής προσπάθεια για μαζικοποίηση και διεύρυνση της κοινωνικής μας επιρροής και των κοινωνικών αναφορών μας, η ανάγκη συνεχούς ανανέωσης του στελεχικού δυναμικού, οι δίαυλοι συζήτησης, επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλους πολιτικούς χώρους είναι στον πυρήνα της δικής μας παράδοσης. Η μάχη για την απόκτηση της ηγεμονίας εντός της κοινωνίας είναι μια διαρκής πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση μεταξύ ανταγωνιστικών πολιτικών σχεδίων, ειδικά σήμερα που συγκρούονται δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε παράλληλα, αλλά με αυτόνομα βήματα, με τις κομματικές διεργασίες, σε συνεργασία και σύμπλευση με το κόμμα. Με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της, τους αναγκαίους πειραματισμούς -καθώς έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν-, τις αναταράξεις και τον αναστοχασμό των νέων ερωτημάτων της εποχής και των αναβαθμισμένων πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων, η οργάνωσή μας είναι πολύ πιο ώριμη, ενδυναμωμένη, πλουραλιστική και παρεμβατική στη δημόσια σφαίρα, αλλά και στους κοινωνικούς αγώνες που δίνει η γενιά μας.

* Τα συνέδρια στην Αριστερά είθισται να περιλαμβάνουν και τον απολογισμό και τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Στην περίπτωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ πώς μεταφράζεται αυτό;

Τα συνέδρια είναι το καλύτερο πεδίο για να συζητήσουμε διεξοδικά, συντροφικά και δημοκρατικά τι κρατάμε και τι αφήνουμε πίσω μας. Δεν μπορούμε να είμαστε μονοδιάστατοι στον τρόπο που κάνουμε την όποια κριτική, χωρίς να παραβλέπουμε τη συνθετότητα της πραγματικότητας, των συγκρούσεων, το πλαίσιο της κάθε μάχης, τα πίσω βήματα, τα άλματα, τους συμβιβασμούς, τις αναγκαίες ρήξεις και τις τομές που απαιτούνται.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να βυθιστούμε στους υποκειμενισμούς μας, αλλά να αναμετρηθούμε και με τον κακό μας εαυτό δημιουργώντας εκ νέου μια κοινή αφετηρία σε εσωκομματικό επίπεδο για τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας.

Ειδικότερα, σε μία εποχή πανδημίας, κλιματικής κρίσης, μαζικών μετακινήσεων πληθυσμών, προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από πολέμους, φτώχεια και εξαθλίωση, μία νέα σκληρή οικονομική κρίση διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον, τα αποτελέσματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και τις τεκτονικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις, η συζήτηση για τους μετασχηματισμούς και τα νέα πεδία πολιτικής σύγκρουσης είναι επιβεβλημένη, καθώς και η προοδευτική, φιλολαϊκή παρέμβαση μέσα σε αυτά.

Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα νέο σχέδιο, που θα ανοίγει δρόμους για μια νέα πραγματικότητα, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με σαφείς κοινωνικές προτεραιότητες που θα έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τις προτεραιότητες του κεφαλαίου και των ελίτ. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:

1. Θα αγωνιστεί για να μην μετατραπούμε σε μια χαμένη γενιά.

2. Θέλει να εκπροσωπεί και να παλεύει μαζί με τους νέους και τις νέες που μεγάλωσαν τα χρόνια της κρίσης και επί της ουσίας στα όμορφα χρόνια της νιότης τους δεν έχουν ζήσει καλά και δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια καλύτερη και ασφαλέστερη προοπτική στη ζωή τους.

3. Θα πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός πλατιού αντικυβερνητικού μετώπου με στόχο την πτώση της νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ν.Δ.

4. Στοχεύει στη δημιουργία και διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών της με οργανωμένες δυνάμεις, αλλά και με τμήματα της κοινωνίας των πολιτών.

* Ανέλαβες γραμματέας σε μια ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη συνθήκη, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, μετά από μια διάσπαση στο κόμμα και στη Νεολαία. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η οργάνωση όλη αυτή την περίοδο;

Το πρώτο στοίχημα που κερδήθηκε ήταν η ανασυγκρότηση της οργάνωσης, κάτι που ξεκίνησε από τη γραμματεία που ανέλαβε μετά το καλοκαίρι του 2015. Από εκεί κι έπειτα η καθημερινότητα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε μια μάχη με τον ίδιο της τον εαυτό. Στοχεύαμε κάθε μέρα να δρούμε σε μια κατεύθυνση για να ξεπερνάμε το μπόι μας και να αναπτυσσόμαστε γρήγορα, και βίαια κάποιες φορές, ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά και κινηματικά. Νέες οργανώσεις ιδρύθηκαν σε κάθε γωνιά της χώρας και εκατοντάδες νέα μέλη που εντάχθηκαν στις γραμμές μας.

Μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε και ο συγκερασμός της κυβερνητικής εμπειρίας και της κινηματικής - κοινωνικής παρέμβασης σε ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο. Καταφέραμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο να διευρυνθεί και να αναπτυχθεί η αναφορά και η παρέμβασή της σε μαζικούς χώρους όπου ζουν και δημιουργούν οι νέοι. Με αυτόν τον τρόπο η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το “παρών” σε όλες τις μεγάλες μάχες της γενιάς μας.

Όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε και όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα διαρκές στοίχημα, μαζί με το καθήκον να βρεθούμε όπου χτυπά ο παλμός και να αγωνιζόμαστε για την εξασφάλιση της κάλυψης του ιστορικού ορίου των αναγκών των νέων ανθρώπων.

Απαιτείται ένα φρέσκο σχέδιο, που θα απαντά στα νέα ερωτήματα της συγκυρίας, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία της εποχής μας για να καταφέρουμε να γίνουμε μια σύγχρονη πρωτοπόρα οργάνωση που θα δίνει όραμα και ελπίδα στους νέους ανθρώπους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL