Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.2°C
0 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.6°C14.6°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
13 °C
13.0°C13.0°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.5°C
0 BF 67%
Ευκλείδης Τσακαλώτος / Το μοντέλο οικονομίας της ΝΔ βασίζεται στη φθηνή εργασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευκλείδης Τσακαλώτος / Το μοντέλο οικονομίας της ΝΔ βασίζεται στη φθηνή εργασία

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Η οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης «δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε βιώσιμη, και δεν είναι βιώσιμη επειδή δεν είναι δίκαιη» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένη στρατηγική για τη μείωση της φτώχειας και, παρά τους θετικούς δείκτες της οικονομίας, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν φαίνεται κάποια προσπάθεια αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας, παρά τη συμβολή του στη χρεοκοπία.

Υπογράμμισε ότι το μοντέλο οικονομίας που χτίζει η Ν.Δ. «βασίζεται στη φθηνή εργασία» αναφέροντας σειρά πολιτικών που σχετίζονται με αυτή τη στρατηγική. Μεταξύ αυτών και η ελάχιστη βάση για τα πανεπιστήμια, που αποκλείει χιλιάδες μαθητές από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η κατάργηση των διετών προγραμμάτων Τεχνικής Εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια και φυσικά το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας που έχει περάσει η Ν.Δ. από το καλοκαίρι του 2019.

Επιπλέον σχολίασε δηκτικά την επιμονή των στελεχών της Ν.Δ. να ξεκινούν την συζήτηση από το 2015 για να αποφύγουν την αυτοκριτική για τις ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας και θύμισε ότι με ευθύνη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είχε εγκαθιδρυθεί ένα καθεστώς ανοχής στη φοροδιαφυγή συγκεκριμένου κοινωνικού μπλοκ, φιλικού στον δικομματισμό, με αποτέλεσμα τα συνεχή τεράστια ελλείμματα.

Το φετινό Νόμπελ Οικονομικών και η αλλαγή μοντέλου

Ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο φετινό Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για να σχολιάσει μια διαφαινόμενη αλλαγή αντιλήψεων για την οικονομία και παρατήρησε ότι πολύ συχνά στο παρελθόν το Νόμπελ αυτό δινόταν σε νεοφιλελεύθερους οικονομολόγους της Σχολής του Σικάγου, αλλά φέτος δόθηκε στον Ντέιβιντ Καρντ.

Οι δύο βασικές συμβολές του Καναδού οικονομολόγου είναι ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν αυξάνει την ανεργία και ότι οι μετανάστες έχουν ελάχιστη ή καθόλου επίδραση στους μισθούς.

«Είναι καιρός να έρθει μια κυβέρνηση που καταλαβαίνει ότι το παλιό μοντέλο, που βασίζεται στον χαμηλό μισθό, έχει τελειώσει» τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος επισημαίνοντας ότι το μοντέλο που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε καλύτερους μισθούς και καλύτερες θέσεις εργασίας, είναι δηλαδή ένα μοντέλο «πιο δίκαιο και πιο αναπτυξιακό, και είναι πιο αναπτυξιακό επειδή είναι πιο δίκαιο».

Κριτική από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας «τα ξαναβλέπουμε στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου» προειδοποίησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Τη διάψευση της προεκλογικής υπόσχεσης της Ν.Δ. για αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια της ανάπτυξης σχολίασε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παρατηρώντας ότι η αύξηση είναι 2% αντί για 12%.

«Το προσχέδιο προϋπολογισμού κατατίθεται σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας», παρά «τα ωραία και τα καλά λόγια ότι θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη» υπογράμμισε ο Βασίλης Κόκκαλης.

«Η άλλη πλευρά της καταστροφολογίας είναι η υπεραισιοδοξία» παρατήρησε ο Γιάννης Γκιόλας επικρίνοντας τον αποκλεισμό από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης των προβλέψεων για άνοδο του πληθωρισμού.

«Κυβερνάτε με ξένα κόλλυβα» σημείωσε ο Νίκος Συρμαλένιος τονίζοντας ότι η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει εν μέσω της πανδημίας αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αφήσει το «μαξιλάρι».

Κριτική στην κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται σαν να τελείωσε η πανδημία, μειώνοντας 12% τις δαπάνες για την Υγεία, άσκησε ο Σάκης Παπαδόπουλος.

Επιμένουν στην υπεραισιοδοξία τα κυβερνητικά στελέχη

Για σύντομο ξεπέρασμα της ενεργειακής κρίσης και μη μόνιμη αύξηση του πληθωρισμού έκανε λόγο ο Θόδωρος Σκυλακάκης * «Στοπ» στην υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης από τον συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκο Κουτεντάκη

 

Τα μηνύματα υπεραισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας το 2022 συνεχίστηκαν από τα κυβερνητικά έδρανα κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης υποστήριξε και πάλι ότι το κύμα ακρίβειας, η ενεργειακή κρίση και η τάση ανόδου του πληθωρισμού έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

«Στοπ» στην υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης από τον συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκο Κουτεντάκη, που επισήμανε τις σημαντικές «αβεβαιότητες» με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία.

Ο Θ. Σκυλακάκης υποστήριξε πως η ενεργειακή κρίση «δεν εκτιμάται ότι θα περάσει πέραν του Απριλίου. Μπορεί να τελειώσει νωρίτερα, μπορεί αργότερα».  Όσον αφορά τον πληθωρισμό ισχυρίστηκε ότι «η δική μας εκτίμηση και οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις και του ΔΝΤ και της Ευρώπης είναι ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη αύξηση πληθωρισμού και ότι οι τιμές σταδιακά θα επανέλθουν».

Υποστήριξε μάλιστα ότι η απουσία παρέμβασης της κυβέρνησης οφείλεται στο ότι... «ο πληθωρισμός πρέπει να μετράται πρώτα και μετά να ακολουθούμε πολιτικές, γιατί κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε πληθωριστικές προσδοκίες»!

Σοφίσματα αντί απάντησης στην κριτική της αντιπολίτευσης

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο Θ. Σκυλακάκης απέδωσε το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο στην εισαγωγή κεφαλαιουχικού εξοπλισμού από το εξωτερικό, ενώ δικαιολόγησε τους αυξημένους έμμεσους φόρους το 2022 με λογιστικά τερτίπια για την καθυστέρηση στην είσπραξη των μειωμένων λόγω πανδημίας άμεσων φόρων του 2020.

Ακόμη δικαιολόγησε τις τράπεζες για τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον δανεισμό αποδίδοντάς τον στο μικρό μέγεθος των περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα υποστήριξε, ότι «οι μικρομεσαίοι έλαβαν από αυτή την κυβέρνηση τη μεγαλύτερη ενίσχυση που έχει λάβει κοινωνική ομάδα από καταβολής του ελληνικού κράτους», ενώ ισχυρίστηκε ότι η προεκλογική υπόσχεση της Ν.Δ. για αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια της ανάπτυξης θα εφαρμοστεί... μόλις το ΑΕΠ επανέλθει στα επίπεδα του 2019.

Κουτεντάκης: Οι αβεβαιότητες για την οικονομία

Η ανάπτυξη το 2022 θα εξαρτηθεί από «δύο αντίρροπες δυνάμεις», την αρνητική επίδραση της παύσης των έκτακτων μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας και τη θετική επίπτωση της επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας και του ταμείου ανάκαμψης, επισήμανε ο Φρ. Κουτεντάκης. Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προειδοποίησε, όμως, ότι διατηρούνται σημαντικές αβεβαιότητες σε σχέση με την ελληνική οικονομία.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει καλή υγειονομική εικόνα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή  Ένωση «και σε αριθμούς θανάτων και σε αριθμούς κρουσμάτων και σε ποσοστά εμβολιασμού». Σημείωσε ακόμα ότι η επαναφορά της προσφοράς δεν μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα στη ζήτηση, με αποτέλεσμα η αύξηση του πληθωρισμού να δημιουργεί πιέσεις για μείζονες αλλαγές πολιτικών.

Τέλος, ο Φρ. Κουτεντάκης προειδοποίησε ότι υπάρχει αβεβαιότητα για την ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων, ιδιαίτερα σε σχέση με τα χρέη των επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω της πανδημίας και δεν θα ξανανοίξουν.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL