Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Έφη Αχτσιόγλου / Η Κομισιόν προωθεί μέτρα ενάντια στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφη Αχτσιόγλου / Η Κομισιόν προωθεί μέτρα ενάντια στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί

Μητσοτάκης
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σε μια σκληρή δήλωση για την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στο κύμα ακρίβειας στον τομέα της ενέργειας που θα δοκιμάσει τα νοικοκυριά, σχολίασε η Έφη Αχτσιόγλου το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Αυγής» για το πακέτο μέτρων που προτείνει η Κομισιόν και το το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιδοτήσεις, μείωση του φόρου αλλά και την επισήμανση ότι δεν πρέπει να κοπεί το ρεύμα στα νοικοκυριά που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στους φουσκωμένους λογαριασμούς.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι «η Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εκτεταμένες επιπτώσεις που θα έχει το κύμα της ακρίβειας όχι μόνο στο επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα δημόσια οικονομικά και καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν ουσιαστικά μέτρα που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και την στοχευμένη μείωση φορολογίας».

Στην Ελλάδα, αντίθετα η κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη, αφού υποβάθμισε επί μακρόν το ζήτημα, με τον ίδιο σχεδόν να το απαξιώνει στην πρόσφατη ΔΕΘ, «κατέληξε πριν λίγες μέρες να εξαγγέλλει την επέκταση υφιστάμενων επιδομάτων που αφήνουν ουσιωδώς απροστάτευτα τα νοικοκυριά, ενώ δεν έλαβε κανένα μέτρο για τις επιχειρήσεις», σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου και υπογραμμίζει ότι τη στιγμή που η  Κομισιόν προωθεί μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενάντια στην ενεργειακή κρίση, «ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί».

Αναλυτικά η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του ζητήματος των αυξήσεων στην ενέργεια, προωθεί μια σειρά από ριζικά μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της Αυγής.  

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη, αφού υποβάθμισε επί μακρόν το ζήτημα, με τον ίδιο σχεδόν να το απαξιώνει στην πρόσφατη ΔΕΘ, κατέληξε πριν λίγες μέρες να εξαγγέλλει την επέκταση υφιστάμενων επιδομάτων που αφήνουν ουσιωδώς απροστάτευτα τα νοικοκυριά, ενώ δεν έλαβε κανένα μέτρο για τις επιχειρήσεις.

Την ώρα της μεγάλης ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ διαμηνύοντας στους πολίτες ότι είναι και θα είναι απροστάτευτοι στο κύμα των ανατιμήσεων.  

Απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για προσωρινή μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και επιμένει να κρατά ουσιαστικά καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό, αφήνοντας το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών να συρρικνώνεται.   

Παράλληλα προδιέγραψε την οριστική απόσυρση των μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2022 και επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις στα ανώτατα εισοδήματα. 

Με τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχειας να πλανάται πάνω από τα νοικοκυριά της χώρας, η κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη δεν αποδεικνύεται απλώς ιδεοληπτική, αλλά άκρως επικίνδυνη. 

Τα κράτη - μέλη μπορούν:

- Να μειώσουν τα επίπεδα των φόρων για στοχευμένα τμήματα του πληθυσμού, με χρονικά περιορισμένο και στοχευμένο τρόπο.

- Να εισάγουν γενικά μέτρα για τους ευάλωτους καταναλωτές, ώστε να χρηματοδοτήσουν πολιτικές για ΑΠΕ από πηγές άλλες, εκτός των λογαριασμών ενέργειας.

Επιχειρήσεις - βιομηχανίες

Η Ε.Ε. δέχεται ότι οι αυξημένες τιμές ρεύματος και αερίου θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις, ιδίως βραχυπρόθεσμα, στην μακροοικονομία, τη βιομηχανία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αναφέρεται σε επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού διαφόρων τομέων, στη ρευστότητα κυρίως των μικρομεσαίων, στην ένταση των υφιστάμενων ήδη πληθωριστικών πιέσεων και σε πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στη δημοσιονομική πολιτική.

Κατά τις πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, τα κράτη - μέλη θα μπορούν να παράσχουν στήριξη σε επιχειρήσεις - βιομηχανίες για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές ενέργειας και να προχωρήσουν στην ενεργειακή μετάβαση μακριά από ορυκτά καύσιμα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις (Κατευθυντήριες Οδηγίες - EEAG), χρησιμοποιώντας κατάλληλα την προβλεπόμενη ευελιξία που παρέχει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση Ν.Δ. ούτε λίγο ούτε πολύ ενθαρρύνει επιχειρήσεις - βιομηχανία να μετακυλήσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος στη λιανική...

Μεσομακροπρόθεσμες δράσεις

Επιπλέον, προβλέπονται και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα που, μεταξύ άλλων, αφορούν:

- Ενδυνάμωση καταναλωτών: α) παρέχοντας πληροφορίες και επιλογές για το πώς μπορούν να συμμετέχουν στην ενεργειακή αγορά, να είναι καλύτερα προστατευμένοι και σε ισχυρότερη θέση στην ενεργειακή αλυσίδα εφοδιασμού, β) ορίζοντας έναν προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου σε περίπτωση εξόδου / αποτυχίας προμηθευτή.

- Ενίσχυση των επενδύσεων σε ΑΠΕ - ενεργειακή απόδοση.

- Διασφάλιση της ανθεκτικότητας ενός απανθρακοποιημένου ενεργειακού συστήματος στην Ε.Ε. Η Κομισιόν θα υιοθετήσει τον Οκτώβριο κανονισμό για τη δημιουργία νέων διασυνοριακών ομάδων ανάλυσης περιφερειακού κινδύνου στο φυσικό αέριο. Επίσης, θα αναθεωρήσει τον κανονισμό για την ασφάλεια εφοδιασμού.

- Θα διερευνήσει τα πιθανά οφέλη και τον τρόπο που μια εθελοντική, κοινή προμήθεια αποθεμάτων αερίου μπορεί να εφαρμοστεί, χωρίς να εμπλακεί στη λειτουργία της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς και σε εναρμόνιση με τους κανόνες ανταγωνισμού.

- Θα συνεχίσει να παρακολουθεί με τα κράτη - μέλη και τους λειτουργούς την εξέλιξη των χονδρεμπορικών / λιανικών τιμών ενέργειας.

- Θα προχωρήσει (Δεκέμβριος) σε σύσταση του Συμβουλίου για περαιτέρω καθοδήγηση στα κράτη - μέλη σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν καλύτερα κοινωνικές και εργασιακές παραμέτρους της πράσινης μετάβασης.

- Θα ξεκινήσει πρωτοβουλία για την ανάπτυξη πλήρως ευθυγραμμισμένων περιφερειακών ή ενωσιακών ενεργειακών αγορών λιανικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL