Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.2°C
0 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.6°C14.6°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
13 °C
13.0°C13.0°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.5°C
0 BF 67%
Το στρατηγικό ξέπλυμα των φασιστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το στρατηγικό ξέπλυμα των φασιστών

Συρίγος
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Οι φασίστες στη χώρα μας σηκώνουν κεφάλι με την κάλυψη μιας Δεξιάς που διεκδικεί ερείσματα στο Κέντρο, ενώ ο υφυπουργός Παιδείας απενοχοποιεί τον φασισμό ανήμερα της επετείου της ετυμηγορίας στη δίκη της Νυρεμβέργης. Το να καταδικάζεις τη φασιστική βία με εξισώσεις δεν είναι καταδίκη, αλλά νομιμοποίηση και, όπως φάνηκε, δεν είναι καθόλου τυχαίο, αλλά μέρος συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου της νέας Δεξιάς του Μητσοτάκη.

Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι η επανεμφάνιση της θεωρίας των δύο άκρων όταν ο φασισμός δείχνει τα δόντια του καταλαμβάνοντας επί διημέρου ολόκληρο σχολικό συγκρότημα; Ο Άγγελος Συρίγος όχι μόνο δεν ανασκεύασε μετά την κριτική που δέχθηκε για τις «ίσες αποστάσεις» και την ανακάλυψή του περί «αριστερής βίας» στη Σταυρούπολη, αλλά επανήλθε δριμύτερος. «Φασίστας είναι αυτός που ανοίγει κεφάλι, ασχέτως από την ιδεολογία του» είπε.

Και έτσι απλά ο φασισμός εκπίπτει του απόλυτου κακού που είναι. Δεν χρήζει απόλυτης καταδίκης ως πολιτική ιδεολογία, αλλά μετατρέπεται σε συμπεριφορά, όσο ανοίκεια κι αν είναι. Αποκτά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αποδεκτά και άρα εξηγήσιμα, αντί του εγκληματικά παράλογου με το οποίο είναι συνυφασμένος. Με τον τρόπο αυτό διαχωρίζεται από τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον ολοκληρωτισμό και τον αυταρχισμό που τον συνέχουν και οδηγούν στο αποτέλεσμα που είναι η φασιστική βία εναντίον ολόκληρων πληθυσμιακών ομάδων.

Κρίσιμο όμως είναι ότι η σχετικοποίηση και το ξέπλυμα γίνονται από μια Δεξιά που ταυτόχρονα παρουσιάζεται ως Κεντροδεξιά, ενώ την ίδια ώρα υιοθετεί μεγάλο μέρος των απόψεων της Ακροδεξιάς. Βορίδης και Γεωργιάδης εκ προοιμίου είχαν μιλήσει για την αποτροπή της «ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς».

Η Αριστερά και οι απόψεις είναι το πρόβλημα και για τον  Άγ. Συρίγο αν κρίνουμε από τις επικλήσεις του για μη «κομματικοποίηση» στα σχολεία ή από την πρόσφατη στοχοποίηση των καταλήψεων συλλήβδην. Τόσο αλαζόνες είναι, να θεωρούν πως μπορούν να διαγράψουν την άποψη ή την κριτική, όπως κατήργησαν το μάθημα της Κοινωνιολογίας;

Τέλος, αν κάθε βίαιη συμπεριφορά χαρακτηριστεί φασιστική, όπως υποστηρίζει η Ν.Δ., ο φασισμός απενοχοποιείται.  Έξυπνο πολιτικά αν προσβλέπεις στις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Επικίνδυνο παράλληλα, γιατί σπέρνεις το φασιστικό δηλητήριο σε κεντρώα ακροατήρια. Απάνθρωπο κυρίως, γιατί τίποτα δεν σε δίδαξαν οι δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL