Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Γαλλία - Ελλάδα / Τι οδήγησε στην αμυντική συμφωνία - Οι ανταγωνισμοί και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία - Ελλάδα / Τι οδήγησε στην αμυντική συμφωνία - Οι ανταγωνισμοί και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής

Μητσοτάκης Κυριακος Εμανουελ Μακρον
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Η αμυντική συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Ελλάδα ήρθε σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι πανηγυρισμοί του κυβερνητικού επιτελείου και του μιντιακού συστήματος που την στηρίζει δεν πρέπει όμως να καλύψει τα σοβαρά ερωτηματικά που υπάρχουν για τη συμφωνία, αλλά και την διαφαινόμενη έλλειψη στρατηγικής της Αθήνας.

Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η ευρωπαϊκή άμυνα

Η AUKUS, η συμμαχία δηλαδή ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Βρετανία, και η πρόσφατη τετραμερής ΗΠΑ – Αυστραλίας – Ινδίας – Ιαπωνίας, έδειξαν ότι η Αμερική στρέφει το βλέμμα της ακόμα πιο έντονα προς τον Ειρηνικό και την Κίνα, σε συνέχεια μιας σειράς εμπορικών / πολιτικών κινήσεων του Τζο Μπάιντεν για τον περιορισμό της επιρροής της δύναμης της Κίνας.

Η επιλογή αυτή της αμερικάνικης ηγεσίας εκνεύρισε τη Γαλλία, κυρίως λόγω της ακύρωσης της προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων. Ωστόσο δημιούργησε και ένα αδιαμφισβήτητο κενό στην Ευρώπη. Ακριβώς αυτή ήταν η στιγμή ώστε ο Εμανουέλ Μακρόν να επιταχύνει τα βήματά και να προσπαθήσει να καταστήσει τη Γαλλία κινητήρια δύναμη στην ευρωπαϊκή ήπειρο και να εντείνει την παρουσία του στην ευαίσθητη Μεσόγειο. Αυτό το σκηνικό, βέβαια, όχι μόνο δεν ενοχλεί τις ΗΠΑ, αντιθέτως μάλλον αποτελεί προϊόν προσεκτικής μεθόδευσης από την Ουάσινγκτον.

Δεν πρέπει να λανθάνει άλλωστε της προσοχής ότι η Γερμανία, μια χώρα με ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα, την Τουρκία και την Ρωσία, φαίνεται να βρίσκεται σε αμηχανία. Στο Βερολίνο δεν κατοικοεδρεύει πια η Άνγκελα Μέρκελ, που πολιτικά αποκρυστάλλωνε την στρατηγική για την δημιουργία ενός πανίσχυρου γερμανικού κεφαλαίου με διεθνή παρουσία και την Ευρώπη ως αναγκαίο συμπλήρωμα. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα αργήσει να βρει το βηματισμό του στα νέα δεδομένα και το μεσοδιάστημα φάνηκε ιδανικό για την Γαλλία του Μακρόν.

Παράλληλα η Γαλλία, εν αντιθέσει με τη Γερμανία, έχει από καιρό αντιτιθέμενα συμφέροντα με την Τουρκία του Ερντογάν. Η σταδιακή αποχώρηση γαλλικών δυνάμεων από το Σάχελ στην Αφρική, η αυξανόμενη επιρροή της ερντογανικής Τουρκίας στις πρωτεύουσες της περιοχής και η αποτυχημένη εμπλοκή της Γαλλίας σε διενέξεις στη Βόρεια Αφρική (χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Λιβύης) δημιούργησε την ανάγκη για άσκηση πίεσης σε άλλο «τερέν». Και τι πιο ιδανικό από την Μεσόγειο, όπου τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας αποτελούν σύνορα της Ε.Ε., περιοχή την οποία αφορά ευθέως η ευρωπαϊκή άμυνα.

Μιλώντας, πάντως, περί της ευρωπαϊκής άμυνας, η ταχύτητα με την οποία κινείται η Γαλλία είναι μεν εξηγήσιμη, ωστόσο υπάρχει προκύπτει ένα κρίσιμο ερώτημα: Πώς μπορεί να σταθεί μια κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, όταν δεν υπάρχει ισχυρή ευρωπαϊκή διπλωματία, όταν οι διάφορες χώρες-μέλη της Ε.Ε. ακολουθούν αποκλίνουσες τακτικές και όταν γίνεται εμφανές ότι η Ευρώπη προσδένεται πρόθυμα στο άρμα της αμερικάνικων στοχεύσεων;

Τα κρίσιμα ερωτηματικά και η έλλειψη στρατηγικής της Ελλάδας

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι κρίσιμες λεπτομέρειες της συμφωνίας Γαλλίας – Ελλάδα δεν έχουν γίνει γνωστές. Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά προσπαθεί σε ευαίσθητα ζητήματα να παράξει επικοινωνιακή πολιτική με εντυπωσιασμούς, πανηγυρισμούς και λίγη ουσία για το τι συμφωνήθηκε ανάμεσα στους Μητσοτάκη και Μακρόν. Ας ελπίσουμε πως η επικείμενη συζήτηση την προσεχή Τρίτη στη Βουλή θα γίνει με γνωστούς τους όρους της συμφωνίας. Η κυβέρνηση, πάντως, δεν περιορίζεται στις εν κρυπτώ συνεννοήσεις, αλλά στο πρόσφατο παρελθόν έχει εμπλέξει τη χώρα μας σε ανταγωνισμούς που όχι μόνο δεν την αφορούν, αλλά υποσκάπτουν την σταθερή της θέση στην ευρύτερη περιοχή: χαρακτηριστικότερη η αποστολή Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα είναι γιατί πραγματοποιήθηκε τώρα αυτή η συμπληρωματική συμφωνία προμήθειας 3+1 φρεγατών και όχι το καλοκαίρι του 2020. Εκείνη την εποχή ο Τύπος, εγχώριος και ξένος, ανέφερε πως η προμήθεια των Belharra κρίθηκε οικονομικά ασύμφορη. Τι μεσολάβησε και σήμερα τα 5 δισ. ευρώ για την αγορά τους είναι συμφέρουσα για μια οικονομία όπως η ελληνική που επλήγη ανεπανόρθωτα από την κρίση της πανδημίας covid-19;

Με την Τουρκία να βρίσκεται σε δυσμενή θέση και να προστρέχει στην Ρωσία για υποστήριξη, παραμένει άγνωστο πώς σχεδιάζει η Αθήνα να προλάβει προκλητικές ενέργειες από τη γείτονα. Διότι καλή η στρατιωτική προετοιμασία, ωστόσο οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας και η διεξαγωγή συζητήσεων ακόμα και με τους πιο «δύσκολους» εταίρους παραμένει επιτακτική ανάγκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL