Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C25.1°C
0 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C24.3°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.8°C25.2°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 78%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Έβρεξε πάλι τροπολογίες, ρουσφέτια και δωράκια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Έβρεξε πάλι τροπολογίες, ρουσφέτια και δωράκια

Η Ολομέλεια στη Βουλή

Ρουσφέτια, «δωράκια» σε μεγαλοεπιχειρηματίες και σωρεία άλλων διευθετήσεων που το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη δεν είχε φροντίσει να ετοιμάσει εγκαίρως περιλαμβάνονται στη βροχή τροπολογιών της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε πλήθος υπουργών στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο. Μία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι, η κυβέρνηση κατέθεσε εννέα ογκώδεις πολυτροπολογίες στο νομοσχέδιο, προσθέτοντας 66 επιπλέον άρθρα στο 52 άρθρων νομοσχέδιο, χώρια την απογευματινή τροπολογία των βουλευτών Δωδεκανήσου της Ν.Δ. που τροποποιεί τον δασικό νόμο και την έκανε δεκτή αρχικά ο αναρμόδιος Κυριάκος Πιερρακάκης και μετά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο αρμόδιος Κώστας Σκρέκας.

Οι υπουργοί κρύφτηκαν πίσω από το πλήθος των ρυθμίσεων και την ελάχιστη ώρα που διατέθηκε για διευκρινίσεις στους βουλευτές της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσουν «κάτω από το ραντάρ» τις σκανδαλώδεις διευθετήσεις. Ενδεικτική ήταν η ρύθμιση για την ενεργειακή διασύνδεση Πελοποννήσου - Κρήτης, που «χάρισε» σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους υποχρεώσεις εκατομμυρίων ευρώ. Η διάταξη περιελήφθη σε πολυτροπολογία 12 άρθρων, με τον Σωκράτη Φάμελλο να μιλά για καταστάσεις «χειρότερες από Φαρ Ουέστ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαιρέσει τις συμβασιούχους καθαρίστριες των σχολείων από το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου προκειμένου να μην μπορούν να μονιμοποιηθούν και να παραμείνουν «σε μόνιμο καθεστώς ομηρείας». Επίσης, κατήγγειλε τη «σκανδαλώδη» και «φωτογραφική» ρύθμιση για την αναπλήρωση του προέδρου της ΟΚΕ, που η ΓΣΕΕ έχει καταγγείλει ως προσπάθεια υπέρβασης δικαστικής απόφασης, για να εισπράξει την κυνική απάντηση του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακόγλου ότι... αν η κυβέρνηση σκόπευε να αποσύρει τη διάταξη, δεν θα την κατέθετε!

Η κυβέρνηση δεν έδειξε το ίδιο ενδιαφέρον για τους υπαλλήλους του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού, με τον Νίκο Γιατρομανωλάκη να αρνείται το αίτημα της Σίας Αναγνωστοπούλου για μεταφορά των εργαζομένων στο υπουργείο και ανάκληση των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων, επικαλούμενος δικαστικές αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Φίλης επέκρινε το «ρουσφέτι» της Νίκης Κεραμέως στους μπαταχτσήδες καθηγητές Πανεπιστημίου, καθώς τους χαρίζει τα οφειλόμενα ποσά από την εισφορά που θα έπρεπε να έχουν καταβάλει στους ΕΛΚΕ από την παράλληλη άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «ντροπολογία», θυμίζοντας ότι καλύπτει την περίοδο «παχιών αγελάδων» 1999-2009 και επιτρέπει στους ασυνεπείς καθηγητές «να ενθυλακώσουν τα σχετικά ποσά εις υγείαν των κορόιδων - συναδέλφων τους που έχουν τακτοποιήσει κανονικά τις οφειλές τους».

Μοιραία, η συζήτηση για το Κτηματολόγιο υπονομεύτηκε, με τον Μάριο Κάτση να καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο «τινάζει στον αέρα» την πρόοδο που έχει γίνει παραδίδοντας στη λειτουργία ένα ημιτελές έργο. «Ούτε επιτάχυνση κάνετε, ούτε απλούστευση, ούτε ασφάλεια στις συναλλαγές. Αναπαράγετε τον παλαιοκομματισμό, που έχει κάθε συμφέρον να μην ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο ποτέ» τόνισε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας ότι «Κτηματολόγιο και εκκρεμότητες δεν πάνε μαζί! Δεν είναι μεταρρύθμιση. Θα είναι σαν να έχουμε Κτηματολόγιο, αλλά δεν θα έχουμε». Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεσμεύτηκε ότι η κτηματογράφηση θα ανέβει από το 35% στο 55% του χρόνου και στο 90% έναν χρόνο μετά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL