Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Κυπριακό / Ζητείται αυστηρότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυπριακό / Ζητείται αυστηρότητα

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Έντονη ανησυχία για τις κινήσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, απ’ όπου όμως δεν έλειψε το παρασκήνιο με πιέσεις για πιο αυστηρή διατύπωση στην τελική δήλωση. Την ίδια στιγμή, φαίνεται να ναυαγούν οι συζητήσεις για έκτακτο συμβούλιο τον υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., με την Ε.Ε. γενικότερα να τηρεί στάση αναμονής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούνταν χθες τα κυπριακά Μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ασφαλείας υπήρξαν διαφωνίες ως προς τη λεκτική διατύπωση της αντίδρασης προς τις ανακοινώσεις της τουρκικής πλευράς, καθώς η βρετανική αντιπροσωπεία κατέθεσε ένα προσχέδιο που δεν αντικατόπτριζε πλήρως τις θέσεις της κυπριακής πλευράς. Ως αποτέλεσμα, υπήρξαν αντιδράσεις και σπάσιμο της “σιωπηρής διαδικασίας” από τουλάχιστον τρεις ακόμα χώρες, οι οποίες ζήτησαν την αυστηροποίηση του κειμένου και συγκεκριμένα να υπάρξει αναφορά σε «παραβίαση» των προηγούμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου για τα Βαρώσια.

Σε γενικές γραμμές, το προσχέδιο των Βρετανών αρχικά ζητούσε ανάκληση της απόφασης για άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων και την αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί. Επίσης επαναλάμβανε ότι δεν πρέπει να αναληφθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στη συνέχεια βελτιώθηκε όταν προσετέθη η φράση «το Σ.Α. καταδικάζει...», ωστόσο οι όποιες βελτιώσεις δεν ήταν αρκετές για να επιτευχθεί ομοφωνία. Επίσηςτο τελευταίο βρετανικό προσχέδιο αναφέρει πως «το Σ.Α. εκφράζει βαθιά λύπη σε σχέση με μονομερείς δραστηριότητες οι οποίες είναι αντίθετες με τα προηγούμενα ψηφίσματα και ανακοινώσεις του».

Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστήριξαν μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ιδιαίτερα θερμή σ’ αυτό τη Ρωσία. Επίσης ιδιαίτερα έντονες παρεμβάσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πραγματοποιήθηκαν από ΗΠΑ, Ιρλανδία, Κίνα και Ινδία. Ωστόσο η ειδική αντιπρόσωπός των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέκχαρτ φέρεται να υποστήριξε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος για διαπραγματεύσεις, χωρίς εντούτοις να παρουσιάσει συγκεκριμένα σχέδια από τη γραμματεία των Η.Ε.

Ανήσυχος ο Γκουτέρες

Βαθιά ανήσυχος δήλωσε, από τη μεριά του, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Με ανακοίνωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του Φερχάν Χακ, υπενθύμισε ότι έχει επανειλημμένα καλέσει όλα τα μέρη να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες, οι οποίες προκαλούν εντάσεις και πιθανόν να υποσκάψουν τις συνεχείς προσπάθειες για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών προς την κατεύθυνση μιας διαρκούς διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος. «Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α.» προσθέτει ο Χακ.

Η Ε.Ε. μίλησε χθες από τον ρόλο του παρατηρητή, με την αρμόδια για θέματα Εξωτερικών υποθέσεων εκπρόσωπο της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλ να επαναλαμβάνει ότι η Ε.Ε. συνεχίζει "να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α., παρακολουθεί τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις του για την Κύπρο και θα αποφασίσει αναλόγως για τα επόμενα βήματα». Επισήμανε δε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν ξεκάθαρο πλαίσιο για τη σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία λαμβάνοντας υπόψη σημαντικά στοιχεία, διευκρινίζοντας ότι «αυτό το πλαίσιο βασίζεται στη σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση».

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Κατρούγκαλος: Τι κάνει η κυβέρνηση στην ΕΕ;

Σε συνέντευξή του χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε με νόημα ότι η Ε.Ε. όφειλε να έχει “πιο ενεργό” ρόλο στο Κυπριακό. «Η Κύπρος είναι χώρα - μέλος της, άρα η Ε.Ε. θα είχε κάθε λόγο και θα έπρεπε να διεκδικήσει την απόλυτη συμμετοχή στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Η Ε.Ε. ωστόσο, ακολουθώντας διστακτικότητα, δεν κατάφερε ούτε καν να είναι κομμάτι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη», είπε χαρακτηριστικά, αποσιωπώντας, όμως τον ρόλο και την ευθύνη που θα έπρεπε να αναλάβει σε αυτό και η Ελλάδα.

“Η Ε.Ε. πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στο Κυπριακό, λέει ο ΥΠΕΞ. Τι κάνει όμως η κυβέρνηση γι’ αυτό; Επί ΣΥΡΙΖΑ η Ε.Ε. συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, επί Ν.Δ. όχι. Οι προτάσεις μας για διασύνδεση ελληνο-τουρκικών και Κυπριακού με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις αγνοήθηκαν”, υπογράμμισε, σε ανάρτησή του στο Twitter, o τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Γιώργος Κατρούγκαλος. “Πρέπει επιτέλους να καλυφθεί το κενό ενεργητικής στρατηγικής με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες λύσης, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν αρκούν πια οι φραστικές καταδίκες”, πρόσθεσε.

Όσο για το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, αυτό φαίνεται να μην προχωράει λόγω των αντιδράσεων που προβάλλουν άλλες χώρες και κυρίως η Γερμανία. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μάλιστα χαρακτήρισε “οπισθοδρόμηση” τις τουρκικές ανακοινώσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι “από τέτοιες οπισθοδρομήσεις δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL