Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Κύπρος / Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας - Πιο έντονη η καταδίκη από ΗΠΑ παρά από ΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κύπρος / Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας - Πιο έντονη η καταδίκη από ΗΠΑ παρά από ΕΕ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΗΕ

Κανείς στην διεθνή κοινότητα δεν πείστηκε ότι υφίσταται οποιαδήποτε ανεξάρτητη βούληση στην τρέχουσα ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, όπως δείχνουν οι τοποθετήσεις ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσίας που θέτουν τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο κέντρο των όσων εξελίσσονται στην Αμμόχωστο και τα Βαρώσια. Οι εκτιμήσεις της πλειοψηφίας των αναλυτών είναι ότι η Άγκυρα ενόψει επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό επιχειρεί να εκβιάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά με ενέργειες «σαλαμοποίησης» του Κυπριακού και επιβολή διαπραγματεύσεων με τους τουρκοκύπριους ως ισότιμο κράτος.

Από την άλλη, ο χρόνος που επιλέχθηκε μοιάζει να είναι συνδεδεμένος με τις εξελίξεις στο Βερολίνο, όπου είναι σε πλήρη εξέλιξη η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τα εκατομμύρια τουρκικής καταγωγής πολιτών είναι εργαλείο πίεσης προς την Μέρκελ και τους Χριστιανοδημοκράτες, που «τρέμουν» μία νέα απώλεια δυναμικής τη στιγμή που ανακάμπτουν στις δημοσκοπήσεις ως η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά η ΕΕ «κατάφερε» να χρησιμοποιήσει λιγότερο έντονες διατυπώσεις για τα τελευταία γεγονότα στην Κύπρο, από ό,τι οι ΗΠΑ. Η Μόσχα από την πλευρά της παραμένει παραδοσιακά υπέρ της τήρησης της διεθνούς νομιμότητας, καθώς αναδεικνύει τις διαφορές περιπτώσεων όπως η Κύπρος (στρατιωτική εισβολή μετά από πραξικόπημα) σε σχέση με την Κριμαία (απόσχιση μετά από κατάλυση του κράτους και δημοψήφισμα για ένωση με άλλη χώρα). Αλλά παραδόξως και στην Αθήνα τα μηνύματα φάνηκε να μην είναι το ίδιο σαφή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κάποιο τρόπο φαίνεται ότι «ξέχασε» να ξεκαθαρίσει πως δεν υφίσταται λύση δύο κρατών, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών.

Το πρωί της Τετάρτης είναι προγραμματισμένη για τις 11.00 η πραγματοποίηση Εθνικού Συμβουλίου στην Λευκωσία υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση όλων των πλευρών και να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω μέτρα και αντιδράσεις στην τουρκική προκλητικότητα. Στο νησί βρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος νωρίτερα επισκέφτηκε το Ισραήλ. 

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την σημερινή εξαγγελία της τουρκικής πλευράς για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Υπογραμμίζουμε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).

Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί».

Απερίφραστη καταδίκη Ερντογάν από τις ΗΠΑ

Με δήλωσή του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τόνι Μπλίνκεν «καταδικάζει την ανακοίνωση από τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ... η κίνηση είναι καθαρά ασυνεπής προς τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που σαφώς καλούν τα Βασώσια να διοικούνται από τον ΟΗΕ».

Οι ΗΠΑ μάλιστα θυμίζουν ότι «από τον Οκτώβριο του 2020 όταν οι Τουρκοκύπριοι με την υποστήριξη της Τουρκίας ανακοίνωσαν το άνοιγμα της παραλίας των Βασωσίων και ξεκίνησαν ενέργειες για την υλοποίηση της απόφασης, οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία αγνόησαν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ανακαλέσουν τις μονομερείς τους κινήσεις στα Βαρώσια». Πρόκειται για «ενέργειες των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας προκλητικές, απαράδεκτες και ασύμβατες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις για παραγωγική εμπλοκή σε διαπραγματεύσεις με στόχο μία συμφωνία».
 
«Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν τις αποφάσεις που ανακοίνωσαν σήμερα και όλες τις ενέργειες που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2020», συνεχίζει ο Μπλίνκεν, «οι ΗΠΑ εργάζονται με συνεργάτες που έχουν τις ίδιες θέσεις προκειμένου να φέρουν το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας μία ισχυρή αντίδραση».

«Υπογραμμίζουμε τη σημασία της αποφυγής μονομερών προκλήσεων που αυξάνουν την ένταση στο νησί και υπονομεύουν τις προσπάθειες να επανεκκινήσει ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υποστηρίζουμε πάντα μία συμφωνία υπό την ηγεσία των Κυπρίων για την επανένωση του νησιού ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα ωφελεί όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή».

Προσήλωση στις αποφάσεις του ΟΗΕ ζητά η Ρωσία

Η Μόσχα από την πλευρά της απέφυγε τις ευθείες αναφορές σε καταδίκη των ενεργειών των Τουρκοκυπρίων, υπό την καθοδήγηση του Ερντογάν, στα Κατεχόμενα. Σε τηλεφωνική συνομιλία του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία έγινε με κυπριακή πρωτοβουλία κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, «από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων, που εγκυμονούν αποσταθεροποίηση της κατάστασης και δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος στο γνωστό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με το ψήφισμα υπ' αριθμ. 550 του ΣΑ του ΟΗΕ του 1984 τα Βαρώσια, που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη του νησιού, πρέπει να παραμείνουν άθικτα έως την επιστροφή εκεί των απογόνων των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών, οι οποίοι εκδιώχθηκαν το 1974», ενώ επιστροφή της περιοχής αυτής υπό τον έλεγχο των κυανόκρανων του ΟΗΕ απαιτεί το ψήφισμα υπ' αριθμ. 789 του 1992, καθώς «βρίσκεται de facto υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων της Τουρκίας». «Παρά την ύπαρξη αυτών των δύο ψηφισμάτων, στις 8 Οκτωβρίου του 2020, οι Αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου άνοιξαν την πρόσβαση στους τουρίστες στο παράκτιο τμήμα των βόρειων συνοικιών των Βαρωσίων», καταλήγει.

Πίσω από τον ΟΗΕ κρύβεται η ΕΕ ενώ το θέμα αφορά μέλος της

Χτες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επιβεβαίωσε ότι και σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ θα συνεχίσει, όσο μπορεί, να χαΐδεύει την Τουρκία, παρότι η Κύπρος είναι χώρα μέλος της. Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε είναι απλώς ανάλογη αυτής ΗΠΑ και Ρωσίας, ενώ δεν κάνει κανένα λόγο για ευρωπαϊκές αντιδράσεις, παρά μόνο για αναμονή των αποφάσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» τις ανακοινώσεις Τατάρ και Ερντογάν, που προκαλούν «βαθιά ανησυχία». «Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως - συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα» σημειώνει ο ύπατος εκπρόσωπος.

«Η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και «ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP που επιβάλλονται στην περιοχή των Βαρωσίων, έτσι ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να εκτελεί τις εντολές της».

«Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL