Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί / Η αναστολή εργασίας έγινε «ευχέρεια απολύσεων»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί / Η αναστολή εργασίας έγινε «ευχέρεια απολύσεων»

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Την πόρτα τής εξόδου ανοίγει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους που εμμένουν στην άρνησή τους να εμβολιαστούν και μετά το διάστημα της αναστολής εργασίας τους ή της άδειας άνευ αποδοχών που προβλέπει το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας. Κορυφαίοι υπουργοί ήδη διαδραματίζουν ρόλο «λαγού», παρά τις αναμενόμενες προσπάθειες του Μαξίμου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφερόμενη στις ιδιωτικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων, σημείωσε ότι "αυτό που σχεδιάζουμε είναι η άδεια άνευ αποδοχών να έχει ένα... ταβάνι, π.χ. ενός μήνα, και μετά ο εργοδότης να μπορεί να πει ότι εάν δεν έχει κάνει ακόμα εμβόλιο ο εργαζόμενος, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προστατέψει τους ωφελούμενούς μου, οπότε μετά το χρονικό περιθώριο που θα του έχει δοθεί θα μπορεί ο εργοδότης να τον απολύσει. Αν κάνει το εμβόλιο, τότε το τι μέλλει γενέσθαι με εκείνον που τον έχει αντικαταστήσει θα είναι στην ευχέρεια του κάθε εργοδότη".

Ακατάλληλος

Τη σκυτάλη του εκφοβισμού ανέλαβε λίγο αργότερα ο  Άδωνις Γεωργιάδης, που πολλάκις έχει προαναγγείλει τις κυβερνητικές κατευθύνσεις. « Ένας άνθρωπος που εργάζεται σε δομή φροντίδας ηλικιωμένων και αποφασίζει να μην εμβολιαστεί γιατί φοβάται, γιατί ο Μπιλ Γκέιτς θα του βάλει τσιπάκι κ.λπ., αλλά αντιλαμβάνεται ότι όντας ανεμβολίαστος αυξάνει την πιθανότητα να μεταφέρει τον ιό μέσα στη δομή, αυτός ο άνθρωπος έχει ρόλο; Αν αυτός προτιμάει τον εαυτό του από τη ζωή αυτών που φροντίζει, πληροί τα κριτήρια να είναι σε αυτή τη δομή;» ήταν τα ερωτήματα - εκβιασμοί του υπουργού Ανάπτυξης. Φρόντισε μάλιστα να απαντήσει ο ίδιος λέγοντας ότι «είναι προφανές ότι ένας υγειονομικός ή εργαζόμενος σε δομή που αποφασίσει ότι δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο -αρά γνωρίζει ότι θέτει σε κίνδυνο αυτόν που φροντίζει- προφανώς είναι ακατάλληλος».

Υπαναχώρηση κατ’ εντολή

Σ’ αυτό το φόντο κύκλοι της κυβέρνησης άφηναν να διαρρεύσει ότι στις τάξεις του Μαξίμου υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια, κυρίως για τις δηλώσεις της Δ. Μιχαηλίδου, που διαθέτει την ιδιότητα της υφυπουργού Εργασίας. Η αποκάλυψη των κυβερνητικών σκέψεων ή σχεδίων πυροδότησε έναν γύρο επαφών και τηλεφωνημάτων προς το αρμόδιο υπουργείο «ώστε να διορθωθεί η αστοχία». Κατόπιν αυτών η Δ. Μιχαηλίδου εξέδωσε ανακοίνωση που ανέφερε ότι η διατύπωσή της «περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων με απολύσεις ήταν λάθος». Επιχείρησε δε να πείσει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση».

Θα προσληφθεί άλλος

Το πρωθυπουργικό επιτελείο επιστράτευσε και τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να «αδειάσει» την υφυπουργό του. "Δεν απολύεται κανένας, αλλά λέμε άδεια άνευ αποδοχών διότι ένας ανεμβολίαστος εργαζόμενος αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των άλλων. Δεν θες να κάνεις εμβόλιο, μην κάνεις, αλλά πήγαινε στη άκρη για λίγο, να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, να προσληφθεί κάποιος άλλος που θα κάνει τη δουλειά σου εμβολιασμένος. Ε, αυτό είναι κοινή λογική" είπε χαρακτηριστικά.

Πηγές της κυβέρνησης, υπό αυτό το πρίσμα, επικαλέστηκαν την αναγκαιότητα πειθούς των δύσπιστων πολιτών έναντι του εμβολιασμού!  Όπως επισήμαναν, «διανύουμε μια κρίσιμη και ευαίσθητη συγκυρία όσον αφορά τους εμβολιασμούς και το τελευταίο που χρειάζεται είναι να δυναμιτιστεί το κλίμα με όσους διστάζουν να εμβολιαστούν. Γι’ αυτό η προτεραιότητά μας είναι να πειστούν οι δύσπιστοι συμπολίτες μας μέσω επιχειρημάτων, μέσω διαλόγου και όχι μέσω πιέσεων».

Πελώνη: Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του!

Σε αντιπαραβολή ωστόσο με το ανωτέρω σκεπτικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος… απογείωσε το δόγμα τής ατομικής ευθύνης. «Ο καθένας από εμάς πρέπει πλέον να αναλάβει και την ευθύνη του και από τη στιγμή που έχει πρόσβαση στο εμβόλιο, να εμβολιαστεί για να προστατευθεί» ανέφερε η Αριστοτελία Πελώνη. Τραβώντας δε νέες διαχωριστικές γραμμές στους κόλπους της κοινωνίας, συμπλήρωσε ότι «δεν είναι να πηγαίνουμε σε οριζόντια lockdown και μέτρα, τα οποία είναι άδικα απέναντι σε όσους έχουν τηρήσει τα μέτρα και έχουν πάρει την ατομική και την κοινωνική ευθύνη που τους αναλογεί».

ΒΟΡΙΔΗΣ

Παράθυρο επέκτασης της υποχρεωτικότητας

Την επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων εξετάζει η κυβέρνηση στη σκιά του εκτροχιασμού του γαλάζιου χρονοδιαγράμματος που αφορά την ύψωση του τείχους ανοσίας. « Όλα εξετάζονται και αξιολογούνται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος» απάντησε σε σχετική ερώτηση η Αριστοτελία Πελώνη, ενώ ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «πράγματι παραμένει ανοιχτή η πόρτα των υποχρεωτικών εμβολιασμών και για άλλες κατηγορίες» και ότι «αυτό όμως θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας».

Ο υπουργός Εσωτερικών, ωστόσο, επιχείρησε να στήσει μικροκομματικό σκηνικό έντασης, καθώς κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να πάρει συγκεκριμένη θέση στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων». Ο ίδιος ο Μ. Βορίδης παρ’ όλα αυτά έδειξε να παίρνει αποστάσεις από την κυβερνητική στόχευση να βάλουν πλάτη οι ιερείς για την ενίσχυση των ρυθμών εμβολιασμού. «Οι θεολογικές απόψεις είναι κάτι, οι επιστημονικές απόψεις είναι επίσης κάτι άλλο. Αυτά μπορεί να καταλήγουν στο να διαμορφώνεται μια προσωπική άποψη για τα πράγματα. Το σημαντικό είναι να μην χρησιμοποιείται το σχήμα του ιερέα προκειμένου να επηρεάζει στην α ή τη β κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL