Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.2°C17.3°C
0 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.3°C17.7°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.0°C17.7°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
10.9°C11.5°C
0 BF 76%
Αρχή Διαφάνειας / Έγραψαν την προκήρυξη με βάση τα προσόντα του εκλεκτού του Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχή Διαφάνειας / Έγραψαν την προκήρυξη με βάση τα προσόντα του εκλεκτού του Μητσοτάκη

ΜΠΙΝΗΣ

Η απόπειρα της κυβέρνησης να ελέγξει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς καταγράφηκε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Μόνο η Ν.Δ. ψήφισε τον εκλεκτό του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελο Μπίνη. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με απόφασή του τον Σεπτέμβριο 2019 τον διόρισε διοικητή της νεοϊδρυθείσας τότε Αρχής και τώρα τον διορίζουν ξανά με φωτογραφική προκήρυξη μέσω του νόμου 4622 που εισηγήθηκε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ζαχαριάδης: Απευθείας ανάθεση

Αυτές οι μεθοδεύσεις προκάλεσαν την ένταση με την αντιπολίτευση, ακόμα και ειρωνείες. Το 2019 έγινε «απευθείας ανάθεση» της θέσης, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και πρόσθεσε: «Έρχεται μετά ο Μ. Βορίδης και λέει, μάλιστα, ποια είναι η σωματογραμμή του Αγγ. Μπίνη; Τάδε ύψος, τάδε κιλά, τόσο νούμερο παπούτσι κ.λπ., και του ράβει το κοστούμι. Άλλαξε όλη τη μοριοδότηση, ώστε μόνο αυτός να μπορεί να χωρέσει στα ρούχα και στο κάθισμα, γι’ αυτή τη διαδικασία».

Δηκτικός Καστανίδης

«Έχω έναν κρυφό ή και φανερό θαυμασμό στην ικανότητα του πρωθυπουργού να συλλαμβάνει, στο πλαίσιο της αναγκαίας αριστείας, τα πρόσωπα τα οποία επιλέγονται από τον ίδιον και μετά επιλέγονται και από την ειδική επιτροπή του Ν. 4622» σχολίασε δηκτικά ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρης Καστανίδης καταψηφίζοντας (όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25) την πρόταση της κυβέρνησης.

Κατρούγκαλος: Στημένο

Για «εμβληματική προσπάθεια άλωσης της δημόσιας διοίκησης στον κρισιμότερο τομέα της, που αφορά στην πραγματοποίηση ελέγχων», και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό (που είχε συνεργάτη τον Αγγ. Μπίνη) έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «προσωπικά ο πρωθυπουργός επέλεξε τη διοίκηση της Αρχής για να μην ελέγχονται τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιοίκησης στην κοινωνία». Στη συνέχεια «στήθηκε» η προκήρυξη ώστε να μοριοδοτούνται μόνο τα προσόντα του Άγγ. Μπίνη.

«Ήταν απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, αλλά δεν είχε διδακτορικό. Έτσι το διδακτορικό δεν μοριοδοτείται καθόλου. Είναι μαζί με το μεταπτυχιακό προαπαιτούμενο τυπικό προσόν και το πτυχίο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης μοριοδοτείται με 300 μόρια στα 1.000. Μολονότι το βασικό έργο της Αρχής είναι εξωτερικοί έλεγχοι, δεδομένου ότι ο Άγγ. Μπίνης είχε μια βασική ειδίκευση στον εσωτερικό έλεγχο, προτάσσεται στην προκήρυξη αυτή η ειδίκευση» υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος και συνέχισε: «Στα επιπρόσθετα προσόντα αξιολογείται η εργασιακή εμπειρία μόνο σε χώρες του εξωτερικού. Δεν αξιολογείται η εμπειρία στην Ελλάδα. Ένας πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν είχε καμία πιθανότητα απέναντι στον Άγγ. Μπίνη δεδομένου ότι η εμπειρία του ήταν στο εσωτερικό. Ένας ειδικός σε θέματα ελέγχων καμία τύχη δεν είχε απέναντι στον Άγγ. Μπίνη, γιατί ο Άγγ. Μπίνης ήταν η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη».

Ξανθόπουλος: Θα ελεγχθούν Novartis - ΚΕΕΛΠΝΟ;

Την έντονη ανησυχία του για τη στάση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας όσον αφορά τη συνέχιση σημαντικών ελέγχων που σχετίζονται με υποθέσεις σκανδάλων διαφθοράς, όπως η Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ, εξέφρασε ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος. «Γιατί δεν ανανεώθηκαν οι θητείες των επιθεωρητών και της συντονίστριας της Επιθεώρησης; Γιατί αφαιρείται ο φάκελος σημαντικών υποθέσεων ελέγχων που αφορούν αυτές τις υποθέσεις διαφθοράς; Ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας; Γιατί αποχωρούν πριν την περαίωση του έργου; Συζητήθηκε στο Δ.Σ. της Αρχής και ποια ήταν η γνώμη του;» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσπερνάνε το ΣτΕ

Υπογραμμίζεται ότι η χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή πραγματοποιήθηκε υπό την πίεση του Μαξίμου, το οποίο απέστειλε στη Βουλή την πρόταση για τον Άγγ. Μπίνη προκειμένου βάσει Κανονισμού να εγκριθεί εντός πέντε ημερών. Με τον τρόπο αυτό η κυβερνητική πλειοψηφία ξεπέρασε το γεγονός ότι στο ΣτΕ εκκρεμεί αίτηση αναστολής και ακύρωσης της διαδικασίας επιλογής του Αγγ. Μπίνη. Η αίτηση υποβλήθηκε από τον πρ. γενικό επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Σταύρο Ευαγγελάτο, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τη θέση του διοικητή της Αρχής Διαφάνειας. Υπενθυμίζεται ότι ο Στ. Ευαγγελάτος είχε τοποθετηθεί στη θέση του επιθεωρητή το 2014 με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη και παρέμεινε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Για τον Στ. Ευαγγελάτο εγώ έχω πάρα πολύ καλή εκτίμηση και τον γνωρίζω και ως διευθυντή Φαρμάκου, όταν ήταν, και ως διοικητή του ΣΕΥΠ» ανέφερε ο βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης.

Μπίνης: Λειτουργούμε

Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. υποστήριξε πως γίνονται προσωπικές επιθέσεις στον Άγγ. Μπίνη, μένοντας στη διαδικασία και αποφεύγοντας να υπερασπιστεί ευθέως τις φωτογραφικές διατάξεις της προκήρυξης Βορίδη.

Ο Άγγ. Μπίνης υπερασπίστηκε τη συγχώνευση των έξι ελεγκτικών αρχών για να δημιουργηθεί η Αρχή Διαφάνειας. «Ποιοι φορείς συγχωνεύτηκαν; Δέκα επιθεωρητές στο ΣΕΕΜΕ, που χρωστούσαν 100.000 ευρώ ενοίκια, χωρίς Ίντερνετ και κομπιούτερ, άλλοι 10 στο ΣΕΔΕ, ξεχασμένοι σε ένα τριώροφο κτήριο, οι 50 περίπου του ΣΕΥΠ, οι 100 του ΣΕΕΔ και οι 10 που είχε ο γενικός επιθεωρητής» ανέφερε. Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πηγές, στο ΣΕΥΠ υπηρετούσαν 121 επιθεωρητές...

«Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα φορέας που προήλθε από συγχώνευση έξι φορέων λειτουργεί από την προηγούμενη μέρα, όχι από την επόμενη» είπε και πρόσθεσε: «Πριν ήταν ένα μαύρο κουτί. Δεν θα βρείτε ούτε μία πρόταση πώς αξιολογούνταν οι καταγγελίες, ούτε μία σελίδα αρχείου να μπορεί να απαντήσει κάποιος στον έλεγχο των Ελλήνων βουλευτών, γιατί προέταξες αυτή και όχι την άλλη, γιατί υπάρχει καταγγελία από το 2010 στους φορείς και προγενέστερες που δεν έχουν ελεγχθεί και σαπίζουν στα ντουλάπια; Αυτό σήμερα δεν γίνεται. Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο και, αν αργήσει η καταγγελία, θα ελεγχθεί και αυτός που την αργεί, και φυσικά η διοίκηση» ανέφερε ο Άγγ. Μπίνης.

Σύμβουλο δημοσιότητας με 200.000

Την αποκάλυψη ότι ο Άγγελος Μπίνης έδωσε 200.000 ευρώ σε σύμβουλο δημοσιότητας, ενώ δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των πορισμάτων, έκανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Τώρα αρχίζει η δημοσιοποίηση, δικαιολογήθηκε ο Άγγ. Μπίνης χωρίς να διαψεύσει το ποσό.

«Πρέπει να κάνουμε και δουλειές. Δεν υπάρχει δημοσιότητα. Προσλαμβάνεται όμως σύμβουλος δημοσιότητας με 200.000 ευρώ. Καμία Αρχή δεν έχει προσλάβει σύμβουλο δημοσιότητας για να της δείχνει πώς να μην έχει δημοσιότητα στους ελέγχους» ανέφερε ο Γ. Κατρούγκαλος. «Κλασικό κράτος της Δεξιάς. Και τους δικούς μας και έλεγχοι να μην γίνονται και τις δουλειές μας να κάνουμε».

«Ποτέ δεν υπήρχε δημοσιότητα στις εκθέσεις. Σε καμία περίπτωση, σε κανέναν νόμο δεν έχει δημοσιευτεί ούτε μία παράγραφος από έκθεση, με την έννοια αυτή. Τώρα προσπαθούμε να το κάνουμε, να υπάρχει πρόσβαση, φυσικά με σεβασμό στο GDPR, τα βασικά στοιχεία» παραδέχτηκε ο Άγγ. Μπίνης.

Επίσημα, από τις 6.375  καταγγελίες, μόνο δύο  αξιολογήθηκαν

Το 63% των καταγγελιών τέθηκαν απευθείας στο αρχείο και μόλις έντεκα υποθέσεις εντάχθηκαν σε ελεγκτικό πρόγραμμα, οι δύο για άμεσο έλεγχο

Το θάψιμο των καταγγελιών που γίνονται για διαφθορά αποδεικνύει ο απολογισμός του 2020 που κατέθεσε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας  Άγγελος Μπίνης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σύμφωνα με τον απολογισμό του περασμένου έτους, υπήρξαν μόλις δύο άμεσες εντολές έκδοσης ελέγχου! Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι υπήρξαν συνολικά 6.375 καταγγελίες!

Ειδικότερα στη σελίδα 65 του απολογισμού (την οποία δημοσιεύει η ΑΥΓΗ) υπάρχει διάγραμμα που δείχνει την έκβαση των καταγγελιών κατόπιν της αξιολόγησης που έκανε η διοίκηση της Αρχής Διαφάνειας. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν μόνο ένα τρίμηνο (την περίοδο Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2020), καθώς η διαδικασία αξιολόγησης τέθηκε σε εφαρμογή στις 5 Οκτωβρίου 2020.

Τα στοιχεία της Αρχής Διαφάνειας δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταγγελιών οδεύει στο αρχείο. Συγκεκριμένα:

- Το 63,22% (275 υποθέσεις) τέθηκαν στο αρχείο.

- Το 34,25% (149 υποθέσεις) εστάλησαν για διερεύνηση είτε για να αρχειοθετηθούν είτε για να εκδοθεί εντολή ελέγχου.

- Το 2,07% (9 υποθέσεις) εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ελεγκτικής δράσης.

- Το 0,46% (2 υποθέσεις) αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικά επείγουσες, με αποτέλεσμα να εκδοθούν άμεσα εντολές ελέγχου.

Αυξήθηκαν κατά 80% οι καταγγελίες

Ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι υπάρχει κατά 80% αύξηση των καταγγελιών, αλλά ελάχιστες ελέγχονται. «Για την αύξηση κατά 80% των καταγγελιών νομίζω πως ο μέσος λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι δείχνει το κλίμα που επικρατεί στη χώρα» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι υπάρχουν 6.375 καταγγελίες. «Από αυτές τις 6.375 στο πρόγραμμα αυτό της πρότυπης διαδικασίας διαχείρισης που έχει επιλέξει ο Άγγ. Μπίνης, πόσες εντάχθηκαν σε ελεγκτικό πρόγραμμα; 9. Όχι 9%, αλλά 9. Για πόσες δόθηκε άμεση έκδοση εντολής ελέγχου; Για 2! Από 6.375 καταγγελίες, από αυτές, πιλοτικά από ό,τι φαίνεται, πρότυπη διαδικασία λέει, επιλέγονται 2 για άμεσο έλεγχο» τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Δεν υπέβαλε πόθεν έσχες

Ακόμη ο διοικητής της Αρχής Διαφάνειας επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς πως όταν ήταν συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υπέβαλε δήλωση πόθεν έσχες. Ο Γ. Κατρούγκαλος τον ρώτησε αν το 2014, όταν ήταν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχε καταθέσει τη δήλωση όπως υποχρεούτο. «Δεν ειδοποιήθηκα» απάντησε ο Άγγ. Μπίνης.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2014, διάστημα κατά το οποίο τύγχανα υπόχρεος προς υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, ως προϊστάμενος επιθεωρητής του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, έως τις 14 Μαρτίου που αποσπάστηκα στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ, δεν πήρα τη σχετική ειδοποίηση, ότι έπρεπε να υποβάλω γι’ αυτό το τρίμηνο, δυόμισι μήνες μέχρι 14.3» είπε και πρόσθεσε: «Όταν το έμαθα, την υπέβαλα και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL