Live τώρα    
34°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
31.2°C36.8°C
0 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
30 °C
27.4°C32.5°C
1 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
27.0°C29.4°C
0 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
32 °C
31.8°C37.1°C
3 BF 48%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.9°C29.5°C
0 BF 50%
Εμβόλια / Ανέμελος και για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ο Κυριάκος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλια / Ανέμελος και για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ο Κυριάκος

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου υποδέχθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συζήτησης που έγινε παρουσία δημοσιογράφων υποστήριξε ότι «φτάνουμε πια στο τέλος αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε» και όπως είπε «η πρόοδος στο μέτωπο της πανδημίας θα εξαρτηθεί απόλυτα από την πρόοδο στους ρυθμούς των εμβολιασμών». Και δεν φάνηκε να προβληματίζεται από τις επιδόσεις της Ελλάδας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «έχουμε ξεπεράσει αισίως τα 7,5 εκατομμύρια εμβόλια ... καθώς θα μπαίνουμε στον Ιούλιο το πρόβλημα δεν θα είναι η διαθεσιμότητα τόσο των εμβολίων όσο η προθυμία των υπολοίπων συμπολιτών μας πια να εμβολιαστούν», μεταθέτοντας για μία ακόμη φορά στους πολίτες την ευθύνη για την εξέλιξη των μεγεθών.

Η εξέλιξη των μεγεθών είναι ωστόσο που θα έπρεπε να προβληματίζει, καθώς η Ελλάδα υστερεί κατά πολύ σε σχέση με άλλες μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τον θερινό τουρισμό ως βασικό πυλώνα της οικονομίας τους. Οι συγκρίσεις με την Μάλτα ή την Κύπρο, την Ιταλία και την Ισπανία, ακόμη και την Πορτογαλία που αντιμετώπισε το δικό της πολύ σκληρό «τρίτο κύμα», δεν είναι κολακευτικές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα. Ειδικά την ώρα που τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι ανοιχτά για τουρίστες με ενδεικτικά και όχι μαζικά τεστ, όταν οι όμορες χώρες έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑ OWID 22062021
Owid

Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να καλύψει τις ευθύνες για την καθυστερημένη και ανεπαρκή σε όγκο προμήθεια εμβολίων, που οδήγησε στο άνοιγμα του τουρισμού με μεγάλους νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς να παρουσιάζουν δραματικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Αντίθετα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος επειδή όπως είπε, «έχουμε επαρκή εμβόλια πια και για τον χειμώνα, για το επόμενο έτος, σε περίπτωση που φαίνεται αρκετά πιθανό να χρειαστεί μία επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας».

Η κα Κυριακίδου από την πλευρά της φαίνεται να μην πήρε σοβαρά την τοποθέτηση Μητσοτάκη για επαρκή εμβόλια στην Ελλάδα ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί το χειμώνα και για τρίτη δόση το 2022. Όπως είπε η Επίτροπος, «έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία με μία εταιρεία για το 2022 -2023 και έχει ολοκληρωθεί χθες το βράδυ και δεύτερη συμφωνία με ακόμα μία εταιρία για εμβόλια για το 2022 - 2023». Και ο λόγος είναι ότι σε αντίθεση με την δήλωση του πρωθυπουργού, συνυπολόγισε ότι είναι απαραίτητο το εύρος των διαθέσιμων εμβολίων να «μας εξασφαλίζει ιδιαίτερα όσον αφορά και τις μεταλλάξεις ... Παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη των μεταλλάξεων, ιδιαίτερα της μετάλλαξης Δέλτα, που όπως ξέρετε ταλαιπωρεί αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL