Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
23.9°C27.2°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.2°C25.0°C
2 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
18.9°C28.9°C
1 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.9°C26.1°C
1 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.0°C24.4°C
1 BF 83%
Λαός και... προίκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λαός και... προίκα

ΣΟΦΙΑ

1962 - Η Ελλάδα προσπαθεί ακόμη να κλείσει τις πληγές του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και του Εμφύλιου και να σταθεί στα πόδια της οικονομικά. Πολίτευμα, το οξύμωρο σχήμα: Βασιλευόμενη Δημοκρατία! Πρωθυπουργός: Κωνσταντίνος Καραμανλής, του κόμματος της ΕΡΕ, προγόνου της Ν.Δ. Αξιωματική αντιπολίτευση: Ένωση Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Οι δε εκλογές του 1961, που ανέδειξαν την ΕΡΕ, έμειναν στην ιστορία ως «εκλογές της βίας και της νοθείας»!

Παράλληλα, είναι και η εποχή των παρακρατικών οργανώσεων, με την ανοχή αλλά και στήριξη της ΕΡΕ, σαν όπλου αντιμετώπισης των πολιτικών της αντιπάλων. Στο στόχαστρό τους κάθε δημοκρατική φωνή. Απειλούν, ξυλοκοπούν και δολοφονούν δημοκρατικούς πολίτες, όπως τον Γρηγόρη Λαμπράκη (1963), επιφανή γιατρό και αθλητή, βουλευτή της ΕΔΑ.

Στην «ωραία» ατμόσφαιρα να προσθέσουμε και τη φτώχεια. Ο βασικός μισθός ενός υπαλλήλου ήταν περίπου 1.000 δρχ. τον μήνα, ενώ χιλιάδες Έλληνες αναγκάζονταν να φύγουν για το εξωτερικό. Ο λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, περνούσε στερημένα ή δύσκολα.

Οι αντιθέσεις στις κοινωνικές τάξεις ήταν πολύ έντονες, όπως και οι πολιτικές διαφορές. Κι ενώ ο λαός αναμφίβολα δυστυχούσε ή στερούνταν πολλά αγαθά, η κοσμική ζωή των πλουσίων, κυρίως της Αθήνας, ανθούσε! Κυβερνητικοί και παλατιανοί γλεντούσαν και δεξιώνονταν σε πολυτελή ξενοδοχεία και αλλού.

Τότε λοιπόν, το 1962, παντρεύτηκε η Σοφία, πρωτότοκη κόρη του Παύλου και της Φρειδερίκης. Ο Παύλος ήταν ο βασιλιάς, αλλά κουμάντο έκανε η Φρειδερίκη. Ο γάμος ήταν αισχρή επίδειξη χλιδής και ασύστολη πρόκληση για την κατάσταση του ελληνικού λαού. Το ζεύγος, Σοφία και Χουάν Κάρλος, παρήλασαν στους δρόμους της Αθήνας σε χρυσοποίκιλτη άμαξα και απίστευτη πολυτέλεια. Και όχι μόνον αυτά. Το μεγαλύτερο αίσχος ήταν η προίκα της Σοφίας!

Η προίκα, εκτός των άλλων, του αστρονομικού για την εποχή και τη χώρα ποσού των 30.000 χιλιάδων χρυσών λιρών!

Η προίκα, που απαίτησε και πήρε η Φρειδερίκη από τον ενδεή ελληνικό λαό, για ν’ αγοράσει τον γαμπρό της κόρης της! Η προίκα, που, παρά τη γενική κατακραυγή, εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της ΕΡΕ, η οποία, σημειωτέον, αρνήθηκε να δώσει 15% αύξηση για την Παιδεία!

Τον παραμυθένιο γάμο παρακολούθησαν 32 βασιλιάδες και βασίλισσες και πάνω από 100 πρίγκηπες και πριγκήπισσες με απίστευτη χλιδή, που πλήρωσε ο ελληνικός λαός!

Εξήντα χρόνια αργότερα, η Σοφία γίνεται πανηγυρικά δεκτή στην Αθήνα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος καμαρώνει για τα κολακευτικά της λόγια! Κολακεύεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας με τις φιλοφρονήσεις της Σοφίας, που έβαλε θηλιά στον λαιμό του ελληνικού λαού, που τον περιφρόνησε, δυστύχησε και απομύζησε...

Αν όχι αξιοπρέπεια, τουλάχιστον λίγη ντροπή...

* Η Αγγελική Καμπούρη είναι φιλόλογος - γλωσσολόγος και ζει στον Καναδά

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL