Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.6°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.6°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C24.2°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C16.5°C
3 BF 69%
ΚΙΝΑΛ / Μπερδεμένο σε αντιφάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΙΝΑΛ / Μπερδεμένο σε αντιφάσεις

ΛΟΒΕΡΔΟΣ

«Με φωτογραφική διάταξη επιχειρεί η κυβέρνηση να επιβάλει στο ΑΣΕΠ τους εκλεκτούς της, παραβιάζοντας κατάφωρα την ίδια την αρχή της ανεξαρτησίας της Αρχής», «το... καμάρι τους αυτή τη φορά είναι ο βιασμός των Ανεξάρτητων Αρχών. Τι θα μείνει τελικά όρθιο;».

Αυτά έλεγε το ΚΙΝ.ΑΛΛ., σε ανακοίνωσή του στις 8 Απριλίου. Έπειτα από ενάμιση μήνα, η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ξέχασε τον «βιασμό των Ανεξάρτητων Αρχών» προχωρώντας σε ντιλ με τη Ν.Δ. για να συγκροτηθεί η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία. Με εμφανές αντάλλαγμα τον διορισμό δύο κομματικών στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο Χάρης Καστανίδης την επέκρινε για δραματικό πολιτικό λάθος και απόφαση που έλαβε η ηγεσία ερήμην των συλλογικών οργάνων.

Το παραπάνω αποτελεί μια μεγάλη ψηφίδα των αντιφάσεων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παρότι συνεχίζει με σκληρή κριτική κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και με εμφανή αντιδεξιά στρατηγική που έχει υιοθετήσει η αρχηγός του - προχθές δήλωσε κατηγορηματικά ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και το κόμμα της θα συμμετέχει με μπλοκ στην απεργία. Παρότι διατυπώνει ρητά τον στόχο ότι «διεκδικούμε την ψήφο των προοδευτικών πολιτών για ένα προοδευτικό δρόμο απέναντι στον συντηρητικό δρόμο της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη», όπως ξεκαθάρισε την Πέμπτη, για πολλοστή φορά. Παρότι η ίδια μιλά διαρκώς για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, αν και χωρίς ιδιαίτερες διευκρινίσεις. Παρ' όλα αυτά, άλλαξε θέση και έσπευσε σε συμφωνία με τη Ν.Δ. για τον ΑΣΕΠ.

Πέρα από τις αντιφάσεις στις κινήσεις Γεννηματά, είναι εμφανές ότι με την κεντρική γραμμή με την οποία εκείνη οδεύει προς τις εκλογές (εσωτερικές και εθνικές) δεν συμφωνούν όλοι στην Κ.Ο. Τα αντανακλαστικά του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου είναι ακόμα ενεργά. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που διεκδικεί την ηγεσία, έχει δηλώσει ρητώς τη θέση του για αλλαγή γραμμής του κόμματος δεξιότερα, έχοντας αναγάγει την... ατζέντα της ασφάλειας σε πρωταρχική. Άλλωστε και η στήριξη της Εύας Καϊλή στον Ανδ. Λοβέρδο, μαζί με τα κοπλιμέντα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να ισχυριστεί κανείς το αντίθετο.

Συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις ίδιας εταιρείας -της οποίας την πιστότητα αμφισβητούν στελέχη της Χαρ. Τρικούπη και όχι μόνο-, που πάντα τον εμφανίζουν πρώτο στην κούρσα της ηγεσίας, οι εντυπώσεις που δημιουργούνται σε συνδυασμό με την προφανή στήριξή του από ορισμένες (φιλοκυβερνητικές) ιστοσελίδες, προκαλούν πίεση στη Φ. Γεννηματά.

Ουσιαστικά, η πίεση προέρχεται από την υπόσχεση της «κυβερνησιμότητας» που με έμμεσο τρόπο παρουσιάζει ο Ανδ. Λοβέρδος, σε αντίθεση με την «αυτόνομη» πορεία που παρουσιάζει η Φ. Γεννηματά. Γιατί μπορεί να ενοχλείται ο Ανδ. Λοβέρδος από αναγνώσεις για το πολιτικό αφήγημά του, όμως ο ίδιος έχει δηλώσει ότι με τη Ν.Δ. «συναντιόμαστε στις βασικές συνταγματικές, αστικοδημοκρατικές αρχές και αξίες» και έχει ξεκαθαρίσει πως υπάρχουν δύο δρόμοι για ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα: «Ή μεγαλώνει πολύ ή συγκυβερνά».

Αυτή η πίεση ενδέχεται να οδηγεί σε στρογγυλοποίηση ή όξυνση θέσεων της Φ. Γεννηματά. Η σύνδεση της μετανάστευσης με την αυξημένη εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, που έκανε πρόσφατα, προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η βεντάλια των εκλογών για την ηγεσία δεν έχει ανοίξει ούτε κατά διάνοια. Η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη (δεύτερος στις πρώτες εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛΛ.) δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τα χαρακτηριστικά της, ενώ όλα δείχνουν ότι και ο Παύλος Γερουλάνος προετοιμάζεται.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL