Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.0°C29.4°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.9°C27.2°C
1 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
20.0°C21.0°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
27.0°C27.2°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.0°C25.6°C
1 BF 83%
Βουλή / Με στρατηγική «κρύβε λόγια» για τις απευθείας αναθέσεις της Νικολάου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλή / Με στρατηγική «κρύβε λόγια» για τις απευθείας αναθέσεις της Νικολάου

ΦΥΛΑΚΗ

Απέφυγε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να στηρίξει τις απευθείας αναθέσεις της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου. Ο μεν υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν είπε λέξη, ο δε υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου έμεινε στη γενικόλογη κάλυψη υποστηρίζοντας πως έχει βελτιωθεί η κατάσταση στις φυλακές.

Σπίρτζης: Μόνο στον Φουρθιώτη αρέσει η φυλακή

«Ποιοι λένε ότι σήμερα είναι καλή η κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα; Η κυβέρνηση και ο κ. Φουρθιώτης!» αντέτεινε ο Χρήστος Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Δίνει συνέντευξη μέσα από τη φυλακή λέγοντας ύμνους για τον υφυπουργό και τη Σ. Νικολάου για την κατάσταση στον Κορυδαλλό και λέει ότι δεν θέλει να βγει. Το έχετε ξαναδεί εσείς αυτό; Ποιες είναι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον Φουρθιώτη;».

Τρεις «εμμονικές στρατηγικές» διέκρινε στην κυβέρνηση ο Νίκος Βούτσης: «Όχι στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων και νέες φυλακές, υπονόμευση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και το δόγμα 'Εξάρχεια παντού'».

«Πώς αποδεχτήκατε αυτή τη διεθνώς πολιτική πατέντα να υπαχθεί η σωφρονιστική πολιτική στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Τι σχέση μπορεί να έχει ένα υπουργείο που η κατεύθυνση και η φιλοσοφία του είναι η αστυνόμευση και η καταστολή με ένα υπουργείο που οφείλει να προσβλέπει στην αναμόρφωση και την επανένταξη και να ικανοποιεί τις ανάγκες για επιπλέον γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, κέντρα απεξάρτησης και εκπαιδευτικές μονάδες;» ρώτησε τους υπουργούς.

Ξανθόπουλος: Η δεξιά πολιτική στις φυλακές

Το «μείγμα αυταρχισμού - νεοφιλελευθερισμού» της κυβερνητικής πολιτικής στις φυλακές επισήμανε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος λέγοντας ότι «η δεξιά πολιτική περιλαμβάνει χωροφυλακίστικη μεταχείριση, αυστηροποίηση των πάντων, περιστολή των αδειών κρατουμένων, συρρίκνωση των αγροτικών φυλακών, εγκατάλειψη της κοινωνικής επανένταξης, παραμέριση της εκπαίδευσης και της απασχόλησης, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, αδρανοποίηση ελέγχων, άγνοια και αδιαφορία για τις συνέπειες».

Στη μηνυτήρια αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Σοφίας Νικολάου για τη «σωρεία απευθείας αδιαφανών αναθέσεων σε εταιρείες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο της ανάθεσης» αναφέρθηκε η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου. Ακόμη επισήμανε ότι περιμένει δέκα μήνες το αντίγραφο τίτλου σπουδών Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου από Πανεπιστήμιο της Γαλλίας της Σ. Νικολάου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και Γιάννης Γκιόλιας επέκριναν την κυβέρνηση για λογικές ιδιωτικοποίησης του σωφρονιστικού συστήματος, με προμήθειες, με συντήρηση των φυλακών από ιδιώτες και με τον «νέο Κορυδαλλό» μέσω ΣΔΙΤ, χωρίς ενημέρωση και κρυφά από το Κοινοβούλιο, με «μυστικό» και το σχέδιο μετεγκατάστασης των φυλακών. Ο Λ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι οι φυλακές θα μείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου υπογράμμισε την αδιαφάνεια και την υποβάθμιση συλλογικών οργάνων, όπως το Κεντρικό Συμβούλιο Φυλακών, και την παράκαμψη της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών για λήψη αποφάσεων μόνο από ένα πρόσωπο, τη Σ. Νικολάου.

«Καμία εκπαιδευτική δομή δεν ξεκίνησε τη λειτουργία της στο διάστημα της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Αντίθετα, και τα ήδη υπάρχοντα σχολεία βρίσκονται σε διαρκή αγώνα επιβίωσης» σημείωσε η Ειρήνη Αγαθοπούλου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL