Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Στρίβει (ακρο)δεξιά σχεδιάζοντας πρόωρες εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Στρίβει (ακρο)δεξιά σχεδιάζοντας πρόωρες εκλογές

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τις τελευταίες μέρες οι λογογράφοι του Κυριάκου Μητσοτάκη γεμίζουν τις ομιλίες του με ευθείες ή έμμεσες αναφορές στο 2015, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τον υποτιθέμενο «λαϊκισμό» της Αριστεράς.

Χαρακτηριστικά, στις 27 Μαΐου ο πρωθυπουργός έλεγε σε εκδήλωση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος: «Είμαστε παράδειγμα ανθεκτικής δημοκρατίας. Βιώσαμε μια τεράστια οικονομική κρίση και γίναμε μάρτυρες της ανόδου και της πτώσης ενός τυπικού λαϊκίστικου κόμματος». Την ίδια μέρα, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, έλεγε ότι «ο αγώνας για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και την περιθωριοποίηση του λαϊκισμού είναι ένας αγώνας κοινός και συνδέεται και με την καλλιέργεια αυτού που αποκαλούμε κοινό ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».

Αποκορύφωμα, βέβαια, υπήρξε η αναφορά του κατά την εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ε.Ε., όταν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου έφτασε στο σημείο να πει ότι στην πορεία της χώρας υπήρξε «ένα μόνο σκοτεινό διάλειμμα: την περίοδο κατά την οποία επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, το 2015». Ταύτισε την Αριστερά με τον φασισμό ισχυριζόμενος πως οι προοδευτικές δυνάμεις (sic) «συνέτριψαν τη δημαγωγία μαζί με το διπλό αντιευρωπαϊκό και αντιδημοκρατικό ψέμα, τόσο αυτό με το αριστερό προσωπείο όσο και εκείνο με το ακροδεξιό πρόσωπο του φασισμού και του μίσους».

Οι αναφορές αυτές διόλου τυχαίες είναι, καθώς το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη διαβάζει τις δημοσκοπήσεις, αναλύει την κοινωνική πραγματικότητα και αναδιπλώνεται στη ρητορική με την οποία κέρδισε τις εκλογές του 2019.

Οι αναλύσεις

Έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά δεν αναδείχτηκαν ή διαστρεβλώθηκαν από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, καταγράφουν ενίσχυση της δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική.

Το ευρωβαρόμετρο του Απριλίου κατέγραφε ότι το 78% των Ελλήνων πολιτών θεωρούν πως η γενική κατάσταση της χώρας είναι αρνητική, ενώ το 61% δήλωσε μη ικανοποιημένο από τα μέτρα για την πανδημία. Σε έρευνα της Alco που παρουσιάστηκε στις 24 Μαΐου, το 53% των πολιτών εμφανίζονταν μη ικανοποιημένοι με τα μέτρα για την πανδημία.

Γενικότερα, η αποδοχή της κυβέρνησης διαρκώς φθίνει. Σε ανάλυση του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» που δημοσιεύθηκε στις αρχές Απριλίου, το πρώτο τρίμηνο του 2021 η ικανοποίηση από την κυβέρνηση υποχωρεί κατά 4,4%, η δημοτικότητα του Κ. Μητσοτάκη κατά 5,8%, ενώ η Ν.Δ. χάνει 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Στις νεότερες ηλικίες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Τον περασμένο Μάρτιο, σε έρευνα της Metron Analysis για τον «Κύκλο Ιδεών», το 63% των πολιτών ηλικίας 17-34 χαρακτήριζε ως «αρνητικό» τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία. Την ίδια περίοδο, έρευνα της Prorata για το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» κατέγραφε ότι το 71% των νέων ηλικίας 17-34 θεωρεί πως «ακόμα και μέσα στην πανδημία δεν πρέπει να θίγονται βασικά δημοκρατικά δικαιώματα». Τον Μάιο η Kapa Research κατέγραφε ότι 6 στους 10 πολίτες ηλικίας 17-39 ετών δήλωναν ότι τα βγάζουν πέρα δύσκολα και 4 στους 10 έστω και μία φορά χωρίς χρήματα στο τέλος του μήνα.

Επιτελείς του Μαξίμου «μετρούν» μάλιστα και τις αντιδράσεις που εμφανίζονται σε ειδικές επαγγελματικές ομάδες, όπως τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η αναφορά του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά ότι το 50% των επιχειρήσεων έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα αποτέλεσε το προανάκρουσμα χιλιάδων λουκέτων σε τομείς που παρέμειναν κλειστοί και δεν στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση.

Το μείγμα που φτιάχνουν οι νεαρότεροι πολίτες, που τελικά δεν θαμπώθηκαν από τους πανηγυρισμούς περί του εμβολιασμού, και των επαγγελματιών που προεκλογικά τέθηκαν στο μικροσκόπιο του «φιλοεπενδυτή Μητσοτάκη» μοιάζει εκρηκτικό και πρέπει να ισοσκελιστεί.

Η διαφυγή προς τις κάλπες

Η κυβέρνηση έχει τρία ιδιαίτερα κρίσιμα προβλήματα να διαχειριστεί: την ανυποχώρητη πανδημία με τους 12.000 νεκρούς από την αλλοπρόσαλλη διαχείριση, τις αρνητικές προοπτικές της οικονομίας και την αυταρχική εσωτερική διαχείριση στα κοινωνικά ζητήματα.

Μπορεί δε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι, σύμφωνα με τον Economist, ο «καλός μαθητής» της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν.

Η πανδημία δεν υποχωρεί τόσο γρήγορα όσο σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ η επιθυμητή «ανοσία της αγέλης» μοιάζει μακρινή, με αποτέλεσμα λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου η χώρα μας να παραμένει «κόκκινη» για τη Βρετανία και «πορτοκαλί» για την Ολλανδία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου και της εστίασης δεν φαίνεται πώς θα βγάλουν τα «σπασμένα» ενάμισι έτους lockdown, η ανεργία και οι μειωμένοι μισθοί συμβάλλουν αρνητικά στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Η στοχοποίηση δε των νέων, η αστυνομοκρατία, οι υποθέσεις Λιγνάδη, Φουρθιώτη και Καραϊβάζ και η διάχυτη αίσθηση φαύλης διαχείρισης των οικονομικών με τις εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις εντείνουν το κλίμα απαρέσκειας των κυβερνητικών κινήσεων.

Το κυβερνητικό και το οικονομικό επιτελείο ελπίζουν πως οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης θα «γλυκάνουν» τους πολίτες. Ωστόσο το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι ένα συνονθύλευμα περιγραφής δημόσιων έργων που προορίζονται απλώς για τροφοδότηση ημέτερων. Μπορεί ένα τέτοιο μείγμα να ισορροπήσει την ελληνική οικονομία ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή της;  Όχι.

Γι’ αυτό και το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εξετάζει σοβαρά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ώστε να διασωθεί εκλογικά και να παραμείνει στην εξουσία κρατώντας την «κουτάλα» του δημοσίου χρήματος.

Επιστροφή στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Μπροστά στα πολλαπλά αδιέξοδα και στις πολλαπλές αποτυχίες, το επιτελείο γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναζητά εναγωνίως ένα «στόρι», ένα αφήγημα που να στέκεται στη βέβαιη διπλή εκλογική μάχη. Θα πιέζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μπροστά στην απαίτηση για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία και θα συσπειρώνει κομμάτια του πληθυσμού που ψήφισαν τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2019, αλλά τώρα αποστασιοποιούνται λόγω των κυβερνητικών ενεργειών.

Αυτή η ανάγκη συνοψίζεται στην επαναφορά του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, στη δημιουργία και καλλιέργεια δηλαδή ενός κλίματος πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι δημαγωγική, ανεύθυνη, επικίνδυνη, «ψεκασμένη», αντιδημοκρατική, μέχρι και φασιστική. Είναι η μόνη διαφυγή μπροστά στο πλήθος σκανδάλων και την παροιμιώδη ανικανότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα, τα φιλοκυβερνητικά προπαγανδιστικά μέσα ενημέρωσης θα συνεχίσουν να κρατούν στον αφρό αστήρικτες υποθέσεις όπως αυτή του Καλογρίτσα, αποσιωπώντας κρίσιμες λεπτομέρειες που εκθέτουν τις μεθοδεύσεις του Μαξίμου.

Η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, ελπίζουν οι συνεργάτες του, πως θα συσπειρώσει και το εσωκομματικό ακροατήριο, που εσχάτως μοιάζει με πεδίο βολής. Υπενθυμίζεται πως η απομάκρυνση του «σαμαρικού» Γιάννη Βρούτση οδήγησε σε αποκαλύψεις για την περίεργη εύνοια που έδειχνε το Μαξίμου στον Φουρθιώτη, πως το Μαξίμου έτρεχε να πείσει ότι ο Νίκος Δένδιας κινείται βάσει οδηγιών του πρωθυπουργικού επιτελείου, αλλά και πως υπήρξαν ηχηρές διαφοροποιήσεις ή εμπρηστικές δηλώσεις, όπως αυτές των Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη και του Κώστα Τζαβάρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL