Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.4°C
4 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.1°C24.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.0°C26.7°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.3°C24.0°C
2 BF 33%
Συνεπιμέλεια παιδιών / Απρόθυμος για αλλαγές ο Τσιάρας παρά τις αντιδράσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεπιμέλεια παιδιών / Απρόθυμος για αλλαγές ο Τσιάρας παρά τις αντιδράσεις

ΤΣΙΑΡΑΣ

Απρόθυμος για σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια εμφανίστηκε ο Κώστας Τσιάρας, παρά τις έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών της Ν.Δ., όπως η Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη που κατέθεσαν δέκα τροπολογίες σε βασικά σημεία του νομοσχεδίου. «Ήδη έχουμε εξαντλήσει κάθε μορφής διάλογο. Την προσπάθειά μου την έκανα» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, παρά τις καταγγελίες των γυναικείων οργανώσεων για αποκλεισμό από τη διαβούλευση. Η αντιπολίτευση ζήτησε αλλαγές έστω και την τελευταία στιγμή, ενώ η Μ. Γιαννάκου επανέλαβε τη σκληρή κριτική της στηλιτεύοντας ιδιαίτερα το «πολύ χρήμα» που διατέθηκε από «απίθανες οργανώσεις» για να διαφημιστεί θετικά το νομοσχέδιο.

Ο Κ. Τσιάρας προχώρησε σε κάποιες μικροαλλαγές και υποστήριξε ότι «αν ζητάει κανείς να αποδομηθεί ένα νομοσχέδιο την προηγούμενη της ψήφισής του, είναι σαν να λέμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσει τίποτα», επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίστηκε θετικά από τους αρμόδιους φορείς, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η ίδια η Μ. Γιαννάκου αποδόμησε τον ισχυρισμό αυτόν, επικρίνοντας μάλιστα την εισηγήτρια της Ν.Δ. Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου που τον επανέλαβε. Η Μ. Γιαννάκου τόνισε ότι «οι καθαυτό επιστημονικοί φορείς έκαναν περίπου τις ίδιες παρατηρήσεις» στο νομοσχέδιο, επικρίνοντάς το στην ίδια γραμμή με την ίδια, την Όλ. Κεφαλογιάννη, αλλά και την αντιπολίτευση.

Η Μ. Γιαννάκου επέκρινε την απουσία παραδοσιακών γυναικείων οργανώσεων από τη διαβούλευση, τη στιγμή που συμμετείχαν «απίθανες οργανώσεις». Στηλίτευσε το «πολύ χρήμα» που διατέθηκε από αυτές τις οργανώσεις για να διαφημιστεί το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τις επιστολές με «ψευδή ονοματολογία» που καταφθάνουν σωρηδόν στα γραφεία των βουλευτών και υποστηρίζουν το νομοσχέδιο. Υπογράμμισε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου «δεν ανταποκρίνονται στον στόχο να δημιουργηθεί καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά» και εκτίμησε ότι θα προκαλέσουν περισσότερες δικαστικές προσφυγές και προβλήματα.

«Να σας προβληματίσουν τα φίλια πυρά» κάλεσε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος αναφερόμενος στις τροπολογίες και την κριτική Γιαννάκου - Κεφαλογιάννη. Ο Θ. Ξανθόπουλος τόνισε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται «επαναφορά πατριαρχικών προτύπων περασμένων δεκαετιών» και δημιουργούνται «επιπλέον εστίες έντασης» μεταξύ των διαζευγμένων ζευγαριών. Σχολίασε ότι η κυβέρνηση με τις απαντήσεις της στην κριτική δείχνει ότι «δυσκολεύεται να αντιληφθεί τη μετατροπή του οικογενειακού δικαίου από παιδοκεντρικό σε γονεοκεντρικό», γιατί στην αντίληψή της «το παιδί αποτελεί παράρτημα των γονέων» και το συμφέρον του αντιμετωπίζεται ως «συμψηφισμός των απαιτήσεων των γονέων».

Την απουσία της υφυπουργού Οικογένειας και Ισότητας Μαρίας Συρεγγέλα από τη συζήτηση του νομοσχεδίου υπογράμμισε η τομεάρχης Ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου, επισημαίνοντας ότι τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης έχουν αφήσει τον Κ. Τσιάρα μόνο του να «τραβά κουπί» ικανοποιώντας την απαίτηση του πρωθυπουργού να περάσει το νομοσχέδιο «όπως σας το έχουν υπαγορεύσει». Η Ειρ. Αγαθοπούλου υπογράμμισε ακόμα ότι οι σημαντικές αλλαγές έχουν και δημοσιονομικό κόστος, όπως με τη δημιουργία οικογενειακών δικαστηρίων και την κάλυψη του κόστους διαμεσολάβησης, κάτι που η κυβέρνηση αποφεύγει να θίξει παρά τις αναφορές της σε «μεγάλη μεταρρύθμιση».

Προοδευτικό προσωπείο

Το μήνυμα Μητσοτάκη για την παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας διάβασε εμβόλιμα η προεδρεύουσα Άννα Καραμανλή, σε μια προσπάθεια να φορέσει στην κυβέρνηση προοδευτικό προσωπείο, την ώρα που επικρινόταν ότι με την υποχρεωτική συνεπιμέλεια επαναφέρει πατριαρχικά πρότυπα παλιών εποχών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL