Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.4°C
4 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.1°C24.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.0°C26.7°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.3°C24.0°C
2 BF 33%
Ανατροπές ιδεοληψιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανατροπές ιδεοληψιών

Ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο
(EPA/TASOS KATOPODIS/POOL)

Δεν πρόλαβαν οι θιασώτες των κυρίαρχων ιδεοληψιών να χωνέψουν ότι "αυτήν τη χώρα δεν την έχτισε η Γουόλ Στριτ, την έχτισε η μεσαία τάξη και τη μεσαία τάξη την έχτισαν τα συνδικάτα", δεν πρόλαβαν να χωνέψουν την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων και ο Μπάιντεν προχώρησε στην ανατροπή άλλης μιας ιερής αγελάδας, των πατεντών ως εργαλείου κερδοφορίας στα χέρια των μεγάλων, εν προκειμένω φαρμακοβιομηχανιών.

Το πόσο έχει διαχυθεί το ιερό δόγμα γίνεται αντιληπτό από το άρθρο του Σημίτη στο Βήμα της προηγούμενης Κυριακής: "Η δωρεάν παροχή του φαρμάκου σε όλους θα λειτουργήσει ανασχετικά για την έρευνα. Ποιο συμφέρον θα έχει μια επιχείρηση να δαπανήσει και να ερευνήσει χωρίς ανταμοιβή; Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι ένα κίνητρο έρευνας" έγραφε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι "η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Pfizer για παραχώρηση της χρήσης του εμβολίου σε ορισμένες χώρες είναι σύμφωνη με το οικονομικό πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών". Και μετά ήρθε ο Μπάιντεν...

Εξαγγέλλοντας μια θέση της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών -που είδε να προωθούνται θέσεις της για την οικονομία, τους φόρους και την αξία των συνδικάτων και των συλλογικών συμβάσεων- ο Αμερικανός Πρόεδρος έβαλε τη μεγάλη σκακιέρα πάνω από τις μετοχές των Big Pharma, που κλυδωνίστηκαν.

Έχοντας επικοινωνήσει αυτοπροσώπως με τον Ινδό πρωθυπουργό, ο Μπάιντεν στόχευσε την επέκταση της Κίνας προς τον συγκεκριμένο πυρηνικό κολοσσό και την Αφρική. Έχοντας μάλιστα συνείδηση μιας σειράς παραγόντων, που αντικειμενικά θα καθυστερήσουν την υλοποίηση της πρότασής του -ιδίως μετά την άρνηση της Γερμανίας, που θέλει να διατηρήσει τον ρόλο γέφυρας προς την Κίνα και ασπίδας της BioNTech-, ο Μπάιντεν ετοιμάζει μαζική δωρεά εμβολίων προς τον Τρίτο Κόσμο μετά την 4η Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία θέλει να έχει πετύχει συμβολικά την ανοσία της αγέλης στις ΗΠΑ.

Ενόψει αυτής της γεωστρατηγικής κίνησης μεγάλου βεληνεκούς, που μεγεθύνεται από τις εκλογικές δουλείες μιας διχασμένης Ε.Ε. (η Γερμανία έχει εκλογές το φθινόπωρο), όπου υπολογίζει ήδη στη συμμαχία Ντράγκι και Μακρόν, ο Μπάιντεν επέλεξε τη βολή κατά της πατέντας, καθησυχάζοντας, βέβαια, ότι αποτελεί προσωρινή λύση για την αντιμετώπιση του υγειονομικού εφιάλτη. Δήλωση που παραπέμπει στην προβλεπόμενη από τη Συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα που σχετίζονται με το εμπόριο (TRIPS) δυνατότητα προσωρινής άρσης ορισμένων υποχρεώσεων ενόψει κινδύνων υγείας - αυτή αναμένεται να είναι η φόρμουλα ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Υγεία των G20 της 21ης Μαΐου.

Για να έχουμε μάλιστα το συνολικό κάδρο, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την αντεπίθεση Μπάιντεν εναντίον της παντοκρατορίας των BigTech, πεδίο όπου συναντιέται -από διαφορετικούς δρόμους- με την Κίνα, που ήδη κονταίνει τους εθνικούς πρωταθλητές της. Οι ανατροπές Μπάιντεν, για επαναρρύθμιση του παγκόσμιου καπιταλισμού, δημιουργούν αντικειμενικά εύφορο έδαφος για την Αριστερά, στον αγώνα κατά του Μητσοτάκη κάθε χώρας και όσων σοσιαλδημοκρατών έχουν αποδεχθεί την υποταγή της ζωής στη λογική του βραχυπρόθεσμου κέρδους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL