Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.7°C20.0°C
0 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.8°C18.3°C
1 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
7.8°C15.0°C
1 BF 94%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.0°C19.4°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.0°C15.0°C
2 BF 68%
Πενταμερής για Κυπριακό / Ο Γκουτέρες προσπαθεί να αποτρέψει ακόμη ένα ναυάγιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πενταμερής για Κυπριακό / Ο Γκουτέρες προσπαθεί να αποτρέψει ακόμη ένα ναυάγιο

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Οι αρχικές τοποθετήσεις του Νίκου Αναστασιάδη και του Ερσίν Τατάρ ήταν τόσο διαφορετικές όσο έλεγαν πριν από την έναρξη της άτυπης πενταμερούς υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Τόσο διαφορετικές ώστε να μην διαφαίνεται πώς θα μπορούσαν να γεφυρωθούν και να δρομολογηθεί ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Στις διμερείς επαφές του με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ο Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία -το πόσο πειστικά το έκανε μένει να φανεί. Ο Τατάρ, από την πλευρά του, μίλησε για τη λύση των δύο κρατών πλήρως συντονισμένος με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επικαλούνταν την... πραγματικότητα.

Όσο για τον Νίκο Δένδια, που ήταν σε συνεχή επαφή -και συντονισμό, όπως τόνιζε- με τον Κύπριο Πρόεδρο, είχε επιπλέον χθες την ευκαιρία να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Αντόνιο Γκουτέρες και τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ο Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού εντός του γνωστού πλαισίου και υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού. Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την επίτευξη της προοπτικής αυτής, δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Δένδιας διαβεβαίωσε τον Γκουτέρες για την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας μέσα στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ φρόντισε και να του υπογραμμίσει την ανάγκη η όποια λύση βρεθεί στο ανωτέρω πλαίσιο να λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους - μέλους της Ε.Ε., καθώς και την ανάγκη να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της  Ένωσης, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της αυτονομίας της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει ως έκτο μέλος στην πενταμερή, αλλά η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά δεν το δέχτηκαν, ενώ η βρετανική μάλλον γελούσε κάτω από τα μουστάκια της.

Πάντως ο Δένδιας, κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, παρατήρησε ότι η προσήλωση της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτή εκφράστηκε νωρίτερα από τον Βρετανό υπουργό στην ολομέλεια, είναι θετική, καθώς υποδηλώνει, ακόμα μια φορά, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας θεωρεί επιβεβλημένη την εξεύρεση της λύσης του Κυπριακού εντός του ανωτέρω πλαισίου.

Ήταν ένας κομψός τρόπος να επιχειρήσει να δεσμεύσει τη Βρετανία στο γνωστό πλαίσιο. Το αν τα κατάφερε μένει να φανεί.

Η απειλή 

Από την πρώτη στιγμή ο Αντόνιο Γκουτέρες ήταν αποφασισμένος να μην επιτρέψει ένα νέο ναυάγιο ούτε τη μετατροπή της πενταμερούς σε άλλο ένα blame game των δύο πλευρών. Το αν θα τα καταφέρει, θα το μάθουμε σήμερα, καθώς οι μεγαλύτερες προσπάθειες να γεφυρωθούν διαφορές γίνονται παραδοσιακά σε τέτοιες μαζώξεις στο δείπνο. Κι αυτό ξεκίνησε λίγο πριν πάει η “Α” στο τυπογραφείο.

Από την αρχή, πάντως, ο Γκουτέρες ξεκαθάρισε πως η λύση δύο κρατών δεν είναι στους όρους εντολής του και ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, φρόντισε να δημοσιοποιήσει ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο να παραδώσει την εντολή του πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε περίπτωση ναυαγίου. Είναι πιθανόν, πάντως, η πενταμερής να μην ολοκληρωθεί σήμερα, αλλά να παραταθεί για ακόμα μία μέρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL