Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
20.6°C25.0°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.6°C
4 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.2°C26.1°C
2 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
25.0°C26.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
24.0°C24.0°C
2 BF 50%
Νότης Μηταράκης / Δεν τον αφορούν οι αντιδράσεις όσο υπάρχουν ΜΑΤ για να «προστατέψουν τα μηχανήματα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νότης Μηταράκης / Δεν τον αφορούν οι αντιδράσεις όσο υπάρχουν ΜΑΤ για να «προστατέψουν τα μηχανήματα»

ΧΙΟΣ ΜΑΤ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Θέμα της Δικαιοσύνης (δηλαδή πρακτικά των... ΜΑΤ για μία ακόμη φορά) χαρακτηρίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης το ότι οι πολίτες της Χίου ήδη κινητοποιούνται αντιδρώντας για την δημιουργία ΚΥΤ σε μία γυμνή κορυφή μπροστά σε οικισμούς, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα στο Θόλος ή Θόλο.

Για την δημιουργία κλειστής δομής προσφύγων στην Χίο, ο Θόλος «αυτονόητα είναι μονόδρομος», δήλωσε στο κανάλι της Χίου Αλήθεια TV ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε μία συνέντευξη που έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, «γαλάζιο» εμφύλιο και εξώδικα, πριν προβληθεί στο σύνολό της.

Καθώς η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά σε τέσσερις κοινότητες, της Λαγκάδας και της Συκιάδας, αλλά και του Βροντάδου και των Καρδαμύλων, ο δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Μηταράκη για τις αναμενόμενες αντιδράσεις των κατοίκων, αλλά ο υπουργός δεν φάνηκε να προβληματίζεται. «Δεν είναι δουλειά μου» οι αντιδράσεις, «είναι να προκηρύξω ένα δημόσιο έργο, να υπάρξει ανάδοχος, να εκτελέσει το έργο του. Το ότι κάποιοι θέλουν να αντιδράσουν ή να μην αντιδράσουν δεν αφορά εμένα ως υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Κατ' αρχήν, είναι θέμα Δικαιοσύνης. Αν κάποιος θέλει να κινηθεί παράνομα εναντίον άδειας που υπάρχει, δεν είναι θέμα που μπορώ να αντιμετωπίσω εγώ».

Πιθανώς, κάποιος μπορεί να δει στην αναφορά στη Δικαιοσύνη αντί της Αστυνομίας, μία εσκεμμένη παρανόηση, αλλά τελικά ο κ. Μηταράκης δεν απέφυγε να προαναγγείλει νέο κύμα αστυνομοκρατίας στο νησί. Για την θέση του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρη ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν οι τοπικές κοινωνίες δεν το θέλουν, ο κ. Μηταράκης είπε ότι «η αντίδραση του κ. Μουτζούρη οδήγησε τελικά στη φωτιά στη Μόρια», προκαλώντας τα εξώδικα του περιφερειάρχη τόσο προς τον ίδιο όσο και προς το κανάλι. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «αν δεν είχε κινηθεί με εντυπωσιακή ταχύτητα η ΕΛΑΣ να βάλει φραγμό στην πόλη, θα είχαν βρεθεί 10.000 άνθρωποι μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης».

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι και στη Χίο «την ίδια στιγμή η ΕΛΑΣ κατάφερε να κάνει μαύρο στο ξύλο τον κόσμο, με τα ΜΑΤ, να δημιουργήσει ένα σωρό ζητήματα, δικαστήρια, αντιδικίες, εντάσεις», ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι «η ΕΛΑΣ δεν κινήθηκε εναντίον συγκεντρωμένων  ... υπήρξαν ακραίες συμπεριφορές για τις οποίες κάνει ΕΔΕ, αλλά η ΕΛΑΣ δεν πήγε στα σπίτια του κόσμου και τις πλατείες ... πήγε να προστατέψει τα μηχανήματα, όχι για να ενοχλήσει κανέναν. Ήρθε για να προστατέψει την πορεία των μηχανημάτων».

«Θα φέρει στη Χίο τα ΜΑΤ ο Μηταράκης;» ρώτησε ευθέως ο δημοσιογράφος και ο υπουργός επέμεινε ότι «δεν έχει καμία αρμοδιότητα ... δεν είναι δικό μου θέμα τα επιχειρησιακά της ΕΛΑΣ». «Ναι, αλλά αν δημιουργηθεί η δομή στο Θόλο, θα έχουμε πάλι τέτοιο πρόβλημα», επέμεινε ο δημοσιογράφος, «και θα το χρεωθεί ο Μηταράκης».

Οι κάτοικοι της Χίου, φυσικά, έχουν μία πολύ καλή ανάμνηση των «ανδραγαθημάτων» της ΕΛΑΣ και των ΜΑΤ το 2020, που προκάλεσε έκρηξη οργής. Το θυμίζουν χωρίς ανάγκη περισσότερων σχολίων, παλαιότερα βίντεο του ίδιου τοπικού καναλιού...

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL